ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αυτό είναι «σοκ και δέος»

Αρχισε χτες τα ξημερώματα, με εντολή του δοτού πρωθυπουργού Αλάουι και με μαζικές λιποταξίες Ιρακινών στρατιωτών, η ολομέτωπη επίθεση των κατοχικών δυνάμεων στη Φαλούτζα

Τρίτη 9 Νοέμβρη 2004

Associated Press

Αντάρτες της ιρακινής αντίστασης μάχονται στους δρόμους της Φαλούτζα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ.--

Δύσκολα οι λέξεις θα μπορούσαν να περιγράψουν τα τεκταινόμενα στη Φαλούτζα, όπου από τα ξημερώματα χτες άρχισε η ολομέτωπη επίθεση των κατοχικών δυνάμεων με το δοτό πρωθυπουργό Ιγιάντ Αλάουι να δίνει «το πράσινο φως» της «ολικής εκκαθάρισης της πόλης από τους τρομοκράτες». Με τις πληροφορίες, πλέον, να είναι αυστηρά ελεγχόμενες από τις αμερικανικές δυνάμεις, οι κατοχικοί επιτελείς ομολογούν ότι η επιχείρηση κατά της Φαλούτζα θα είναι η μεγαλύτερη σε κατοικημένη περιοχή από την ανάλογη επίθεση στην πόλη Χου, του Βιετνάμ, το 1968, οπότε είχαν σκοτωθεί χιλιάδες Βιετναμέζοι και 142 Αμερικανοί.

Το Γενικό Νοσοκομείο της Φαλούτζα, το μεγαλύτερο από τα νοσοκομεία της πόλης, ήταν ο πρώτος στόχος των αμερικανικών δυνάμεων που άρχισαν την εισβολή τους στην πόλη από τις βορειοδυτικές συνοικίες. Οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι που βρίσκονται μαζί με τις κατοχικές δυνάμεις μεταδίδουν σκηνές κόλασης, όπου Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες εισβάλουν στο νοσοκομείο, ανατινάζοντας πόρτες και σέρνοντας ασθενείς στους διαδρόμους με χειροπέδες. Στόχος, όπως εκτιμάται, της κίνησης αυτής ήταν να ανακοπεί κάθε ροή πληροφοριών για νεκρούς ή τραυματίες από το ιατρικό προσωπικό προς τον έξω κόσμο.

Καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αμερικανικά βομβαρδιστικά σφυροκοπούσαν ανηλεώς την πόλη και μάλιστα τη νύχτα Κυριακής προς Δευτέρα ένα αμερικανικό «AC 130», με κανόνια και πολυβόλα, πραγματοποιούσε αλλεπάλληλα πλήγματα σε ολόκληρη την πόλη. Οι τελευταίες ανεξάρτητες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ανέφεραν 12 Ιρακινοί νεκρούς από αυτό το βομβαρδισμό. Ο Αλάουι, κηρύσσοντας την έναρξη της επίθεσης, επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη, έκλεισε τα σύνορα του Ιράκ με τις Συρία και Ιορδανία, που βρίσκονται κοντά στη Φαλούτζα, απαγόρευσε τις μετακινήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Βαγδάτης για 48 ώρες και κήρυξε ολόκληρη τη χώρα, με εξαίρεση τις κουρδικές περιοχές, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 60 ημέρες.

Associated Press

Τραυματισμένοι πεζοναύτες του κατοχικού στρατού καταφτάνουν στο ειδικά προετοιμασμένο νοσοκομείο της Βαγδάτης
Αργά το απόγευμα χτες, δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν ότι μετά από ανηλεές σφυροκόπημα της βορειοανατολικής συνοικίας Ασκάρι, όπου πλέον τα περισσότερα κτίρια έχουν ισοπεδωθεί, αμερικανικά τανκς άρχισαν να προωθούνται προς την πόλη. Στόχος, θεωρητικώς, είναι η κατάληψη του κέντρου της πόλης, της συνοικίας Τζολάν, κάτι όμως που σημαίνει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα πρέπει να περικυκλώσουν την περιοχή περνώντας και από τη δυτική όχθη του Ευφράτη στην ανατολική. Προς το παρόν, φέρονται να έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μόνο δύο γέφυρες.

Λιποταξίες ενόψει εκατόμβης

Με βάση αποκλειστικά και μόνο την κατοχική πληροφόρηση, κατά τη διάρκεια των χτεσινών μαχών σκοτώθηκαν 42 αντάρτες και συνελήφθησαν 4 ξένοι μαχητές. Γύρω από την πόλη έχουν αναπτυχθεί περίπου 20.000 Αμερικανοί στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων και των ιρακινών δυνάμεων που έχουν συμπαραταχτεί μαζί τους. Σύμφωνα με τις κατοχικές εκτιμήσεις, μέσα στην πόλη βρίσκονται περίπου 6.000 αντάρτες και περισσότεροι από τους μισούς από τους 300.000 κατοίκους της.

Χτες τα ξημερώματα, τα μεγάφωνα της Φαλούτζα μετέδιδαν μήνυμα των μαχητών της πόλης που καλούσαν τα μέλη των ιρακινών δυνάμεων να λιποτακτήσουν και να μην πολεμήσουν με τους κατακτητές. Ανάλογο αίτημα απηύθυνε και σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ ενώ το ανώτερο όργανο των σουνιτών, η Επιτροπή Μουσουλμάνων Ουλεμάδων προειδοποίησε τους Ιρακινούς στρατιώτες ότι θα σκοτώσουν γυναικόπαιδα και ότι «αργά ή γρήγορα όταν η κατοχή τελειώσει θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον ιρακινό λαό».

Χωρίς να μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα αν οι εκκλήσεις αυτές διαδραμάτισαν κάποιο ρόλο, το βέβαιο είναι ότι οι ιρακινές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί γύρω από τη Φαλούτζα φυλλορροούν. Ενδεικτικό είναι ότι οι ίδιοι οι Αμερικανοί επιτελείς παραδέχονταν ότι από ένα ιρακινό τάγμα 500 ανδρών, χτες το πρωί, μόνο 170 βρίσκονταν στη θέση τους, με τους 255 να έχουν αποχωρήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Μπαράζ αντικατοχικών επιθέσεων παντού

Τα 2 τελευταία 24ωρα πριν από την έναρξη της επίθεσης στη Φαλούτζα, ολόκληρη η χώρα συγκλονίστηκε από αντικατοχικές επιθέσεις με τις πλέον πολύνεκρες να σημειώνονται στη Σαμάρα, στη Χαντίθα, στο Ραμάντι, στη Μοσούλη. Συνολικά σκοτώθηκαν 60 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους Ιρακινοί αστυνομικοί αλλά και 2 Αμερικανοί πεζοναύτες, ενώ τραυματίστηκαν περισσότεροι από 100, επίσης στην πλειοψηφία τους μέλη των ιρακινών σωμάτων ασφαλείας. Χτες μάχες ανταρτών και κατοχικών δυνάμεων σημειώθηκαν στο Ραμάντι αλλά και στο κέντρο της Βαγδάτης, όπου αργά το βράδυ έκρηξη σημειώθηκε σε καθολική εκκλησία.