ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ηρθε η ώρα της εφορίας

Ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων των μισθωτών και συνταξιούχων

Κυριακή 7 Μάη 2000

Μπορεί να τη... σκαπουλάραμε κατά δύο ολόκληρους μήνες, αλλά τελικά ήρθε η ώρα που πρέπει ν' ανακατευτούμε με τα διάφορα έντυπα, δικαιολογητικά και αποδείξεις για να υποβάλουμε τη φορολογική μας δήλωση. Ο «Ρ», εδώ και πολλά χρόνια, επιμένει πως εκείνο που έχουν δίκιο να φοβούνται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είναι το φορολογικό σύστημα και όχι η διαδικασία υποβολής φορολογικής δήλωσης. Αν και είναι αλήθεια ότι τα σχετικά έντυπα της εφορίας είναι εν αρκετά δυσνόητα και περιέχουν «παγίδες» (με την έννοια ότι κάποιοι κωδικοί πρέπει να αναζητηθούν με επιμονή), η συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Αλλωστε οι κωδικοί που πρέπει να συμπληρωθούν από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους είναι συγκεκριμένοι και το κυριότερο μάλλον είναι η συγκέντρωση και ταξινόμηση των διαφόρων δικαιολογητικών, παρά η ίδια η συμπλήρωση της δήλωσης. Στα πλαίσια των προσπαθειών μας να διευκολύνουμε, στον όποιο βαθμό, τη δοκιμασία της συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης από μισθωτούς - συνταξιούχους, δημοσιεύουμε σήμερα ορισμένες πληροφορίες και οδηγίες.

Φορολογική δήλωση υποχρεούνται να υποβάλουν όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι είχαν πέρσι εισόδημα πάνω από 800.000 δραχμές, αλλά και όσοι είχαν μικρότερα εισοδήματα, αλλά έχουν και ετήσιο εισόδημα πάνω από 50.000 δραχμές από εκμίσθωση ακινήτων ή διαθέτουν ΙΧ, ή μοτοσικλέτα πάνω από 500 κυβικά, ή έχουν στην υπηρεσία τους με σχέση μισθωτής εργασίας ένα ή περισσότερα άτομα.

Τα έντυπα

Ορισμένα από τα έντυπα φορολογικών δηλώσεων (για όσους έχουν ήδη Αριθμό Φορολογικού Μητρώου) τα στέλνει το υπουργείο Οικονομικών. Στο σχετικό φάκελο υπάρχει και βιβλιαράκι με οδηγίες, που καλό είναι να το συμβουλευτεί κανείς.

Οι φορολογούμενοι που έχουν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις, στη χειρότερη περίπτωση έρχονται σε επαφή με τρία μόνο έντυπα.

1) Το βασικό έντυπο, το Ε1, όπου θα αναγραφούν τα εισοδήματα, όπως αυτά αναφέρονται από τις σχετικές βεβαιώσεις που ήδη έχουμε παραλάβει από την εργασία μας ή από τα ταμεία συντάξεων.

2) Οσοι έχουν εισοδήματα και από την εκμίσθωση κάποιου ακινήτου υποχρεούνται να συμπληρώσουν και το έντυπο Ε2. Το πιο πιθανό είναι ότι στους φορολογούμενους που τα προηγούμενα χρόνια είχαν δηλώσει παρόμοια εισοδήματα η Εφορία θα αποστείλει το σχετικό έντυπο. Στις περιπτώσεις που δε σταλεί ή που για πρώτη φορά δηλώνονται εισοδήματα από ακίνητα, τότε θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να το προμηθευτούν από την εφορία.

3) Το έντυπο Ε9 αφορά τη δήλωση της ακίνητης περιουσίας μας. Υποχρέωση να συμπληρώσουν το σχετικό έντυπο έχουν: α) Οσοι κάνουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση. β) Οσων άλλαξε η οικογενειακή τους κατάσταση (παντρεύτηκαν, χώρισαν κλπ.). γ) Οσοι απέκτησαν κάποιο ακίνητο οποιασδήποτε μορφής (σπίτι, διαμέρισμα, οικόπεδο κλπ.) μέσα στο 1997. δ) Οσοι έχουν μεν υποβάλει δήλωση στο παρελθόν, αλλά στις 31-12-1999 είχαν επέλθει αλλαγές στην εικόνα των περιουσιακών στοιχείων που υπήρχαν στην προηγούμενη δήλωση Ε9.

Τα δικαιολογητικά

Πέρα από τα έντυπα της εφορίας, για να συμπληρώσουμε σωστά τη φορολογική δήλωση και να καταφέρουμε να «κερδίσουμε» τις όποιες εκπτώσεις μάς προσφέρει το σύστημα, πρέπει να συγκεντρώσουμε και να έχουμε στα χέρια μας τα εξής δικαιολογητικά:

Οσοι έχουν πείρα από τη συμπλήρωση φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να πάρουν υπόψη τους ότι φέτος στο βασικό έντυπο Ε1 υπάρχουν αρκετές αλλαγές στη σειρά που παρατίθενται οι σχετικοί πίνακες που πρέπει να συμπληρώσουμε. Αλλαγές ουσίας δεν υπάρχουν, αλλά το «πίσω - μπρος» που έχει γίνει με διάφορους κωδικούς είναι ανάγκη να το προσέξουμε.

Οι πίνακες του Ε1

Αν προσπαθήσουμε να «τρέξουμε» το έντυπο Ε1 με βάση τους 12 πίνακες που έχει, βλέπουμε ότι για τη συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών και συνταξιούχων ισχύουν τα παρακάτω:

ΠΙΝΑΚΑΣ 1: Συμπληρώνουμε τα στοιχεία, όπως αναφέρονται στην αστυνομική μας ταυτότητα. Στον πίνακα αυτό πρέπει να δώσουμε προσοχή σε δύο τετραγωνάκια που εμφανίζονται για πρώτη φορά.

Το ένα είναι αυτό που αναφέρει «ΑΡΙΘ. ΦΟΡΟΛ. ΜΗΤΡ. ΣΥΖΥΓΟΥ». Το παραλληλόγραμμο αυτό το συμπληρώνουμε μόνο σε περίπτωση που η σύζυγός μας διαθέτει τώρα δικό της ΑΦΜ, ή είχε ΑΦΜ στο παρελθόν, όταν υπέβαλε ατομική φορολογική δήλωση.

Το άλλο καινούριο παραλληλόγραμμο είναι αυτό με την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ». Εδώ βάζουμε ένα Χ μόνο στην περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι έγγαμος. Δεν το συμπληρώνουμε αν υπάρχει διάζευξη, χηρεία, ή διάσταση.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2: Διαβάζουμε προσεκτικά τις 12 ερωτήσεις του εντύπου και βάζουμε Χ μόνο στις περιπτώσεις που η απάντηση είναι καταφατική.

ΠΙΝΑΚΑΣ 3: Εδώ, πέρα από τις δύο ερωτήσεις που πρέπει να τις απαντήσουμε αν είναι καταφατικές, πρέπει να συμπληρώσουμε τον αριθμό των ατόμων που συνοικούν με τον φορολογούμενο και θεωρείται ότι τον βαρύνουν. Στον κωδικό 003 γράφουμε τον αριθμό των ανήλικων παιδιών της οικογένειας (ή των παιδιών που σπουδάζουν), ενώ στον κωδικό 005 τον αριθμό των γονέων ή παππούδων ή αναπήρων συγγενών που μένουν μαζί μας.