Σε βάρος του λαού...
Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2004

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία, που παρέθεσε ο Ν. Μπατιστάτος, μιλώντας εκ μέρους του ΚΚΕ σε πρόσφατη ημερίδα του ΤΕΕ, για το φυσικό αέριο. Το ΚΚΕ - τόνισε ο Ν. Μπατιστάτος - ήταν πάντα υπέρ της χρήσης του φυσικού αερίου, ως πηγής ενέργειας, που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει το λαό. Σήμερα, όμως, χρησιμοποιείται σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Και τούτο, γιατί χρησιμοποιείται κυρίως για την ηλεκτροπαραγωγή, όπου μόνο το 50% του καυσίμου μπορεί να αξιοποιηθεί - αν συνυπολογιστούν και οι απώλειες του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το ποσοστό αυτό πέφτει στο 40% - και όχι για τις οικιακές ανάγκες (θέρμανση, κλπ.), όπου η απόδοση του φυσικού αερίου είναι πολύ μεγαλύτερη. Ετσι, η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με φυσικό αέριο έχει κόστος κατά 50% μεγαλύτερο απ' ό,τι με λιγνίτη. Κόστος, το οποίο πληρώνουν οι εργαζόμενοι - καταναλωτές.

Ολ' αυτά - υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ - είναι γνωστά στους κυβερνώντες. Συνεχίζουν, όμως, στον ίδιο δρόμο, γιατί αυτό επιβάλλουν οι ευρωενωσιακοί κανόνες της «απελευθέρωσης» και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Οπως αναφέρθηκε στην ημερίδα, το 70% του φυσικού αερίου στην Ελλάδα απορροφάται από τη ΔΕΗ (με πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής), το 22% από τη βιομηχανία και μόλις το 8% από την επαγγελματική και οικιακή κατανάλωση.