ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΛΟ - Α1
Σε ... θολά νερά
Κυριακή 14 Νοέμβρη 2004

Sportidea

Εν μέσω «τρικυμίας», εξαιτίας της κόντρας της ομοσπονδίας με το υφυπουργείο Αθλητισμού σχετικά με το ζήτημα των επιχορηγήσεων, με την έναρξη να οριστικοποιείται μόλις την περασμένη Τρίτη, το φετινό πρωτάθλημα πόλο της Α1 αναμενόταν να ξεκινήσει χτες σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονιά.

Ο υγρός στίβος, όπως και τα περισσότερα αθλήματα, αμέσως μετά το σβήσιμο των φώτων των Ολυμπιακών Αγώνων και τις μεγαλοστομίες των κυβερνώντων, επανήλθαν στην πρότερη μίζερη κατάσταση.

Η μείωση των επιχορηγήσεων, αλλά και πολιτικά παιχνίδια μεταξύ διοίκησης Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΚΟΕ) - υφυπουργείου Αθλητισμού κάνουν την κατάσταση σε ένα από τα πιο επιτυχημένα αθλήματα της χώρας μας να φαντάζει τραγική. Οι ομάδες της επαρχίας (Χίος, Χανιά, ΠΑΟΚ, Ηρακλής) θίγονται άμεσα από την επερχόμενη μείωση των οδοιπορικών (μετά τις αποφάσεις της ΚΟΕ για αναπροσαρμογή των οικονομικών), μάλιστα στη σύσκεψη της Τρίτης τάχθηκαν υπέρ της αναβολής της αναμενόμενης χτεσινής πρεμιέρας, αλλά το αίτημά τους δεν πέρασε.

Οπως και να έχει πάντως, ο πόλεμος συμφερόντων εκείνο που θίγει άμεσα είναι το ίδιο το άθλημα. Και αυτό, στη λογική του επαγγελματισμού και της εμπορευματοποίησης, γίνεται έρμαιο αυτής της σχέσης και υποχείριο για τα συμφέροντα είτε από κυβερνώντες είτε από παράγοντες που το ενδιαφέρον τους πέφτει συνήθως στις μεγάλες κατηγορίες, ενώ βέβαια... ο καυγάς γίνεται για το πάπλωμα.


Eurokinissi

Την ίδια ώρα χιλιάδες παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν αναγκάζονται να πληρώνουν... χαράτσι σε ιδιωτικούς συλλόγους ή ιδιωτικές πισίνες, αφού δεν υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για την ανάπτυξη του αθλήματος στις μικρές ηλικίες ειδικά στις μεγάλες πόλεις. Οι εξαιρέσεις με ομάδες που διαθέτουν ένα καλό φυτώριο, όπως τα Χανιά, η Χίος, δεν αντικατοπτρίζουν πλήρως την εικόνα που επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας όσον αφορά το άθλημα του πόλο.

Το προφίλ των ομάδων

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Η ενίσχυση της ομάδας ώστε να συνεχιστεί η κυριαρχία στα εντός Ελλάδας δρώμενα ήταν ο στόχος των «ερυθρολεύκων» το καλοκαίρι και φαίνεται να τα κατάφεραν. Η προσθήκη του Γερμανού Τόμας Σερτβίτις αποτελεί σημαντική... επένδυση, όπως και αυτή του Νικήτα Κόχειλα. Από την ομάδα αποχώρησαν οι... παλιοί Καλακώνας, Τρμπόγεβιτς, Χατζής. ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Βέσελιν Τζούχο.

ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ: Λαβωμένη από τις σημαντικές αποχωρήσεις παικτών, αλλά με τη δίψα για διάκριση όσων αποτελούν το νέο κορμό της ομάδας, ο ΝΟΒ έχει σκοπό την επιστροφή στα πρωτεία. Τα κενά που άφησαν οι αδερφοί Αφρουδάκη (Γιώργος, Χρήστος), Μάζης, Ρέππας καλούνται να αναπληρώσουν ο Αμερικανός Τζεφ Πάουερς, ο Ελμισιάν και ο Εμμανουηλίδης. ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ντέγιαν Βόβοβιτς.

ΕΘΝΙΚΟΣ: Με στόχο μια θέση τουλάχιστον στην πρώτη τριάδα ο Εθνικός θέλει να συνεχίσει για μια ακόμη φορά την ανοδική του πορεία. Κάτι που φαίνεται και από την προσθήκη έμπειρων παικτών που ήρθαν στο λιμάνι όπως οι Μάζης, Μπουλουγουράς, Αυγουστιανάκης, Μυλωνάς, Καραμπέτσος. Από την ομάδα έφυγαν οι Πολίτης, Φλέτσερ, Στεργιόπουλος. ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Μάκης Βολυτράκης.

ΧΑΝΙΑ: Μια από τις ομάδες φυτώριο του ελληνικού πρωταθλήματος, για άλλη μια φορά θα στηριχτούν στους παίκτες που προέρχονται από τα τμήματα του συλλόγου. Παρά το νεαρό της ηλικίας των περισσότερων παικτών, ο στόχος παραμένει η συμμετοχή στα πλέι οφ. Στα Χανιά προστέθηκαν ο έμπειρος αρχηγός της εθνικής Ολλανδίας Ούρι Ελχο και ο Τσαρμουτζής, ενώ έφυγαν οι Μυλωνάκης, Αυγουστιανάκης. ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ηλίας Μαχαίρας.

ΠΑΤΡΑ: Με στόχο την έξοδο στην Ευρώπη, οι Πατρινοί αισιοδοξούν ότι φέτος θα τα πάνε καλύτερα, μετά και τη σημαντική ενίσχυση στο έμψυχο δυναμικό. «Κάτοικοι» της αχαϊκής πρωτεύουσας έγιναν για φέτος Αυγουστιανάκης, Νικολαντωνάκης, Χριστοφής, Σερέτης, Γιάσνιτς (Σερβία). Εφυγαν οι Καραμπέτσος Βούκσεβιτς, Μπόρος. ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Γιώργος Κακουλίδης.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Εάν υπάρχει... πρωταθλητής μεταγραφών, αυτή είναι σίγουρα η ομάδα της Νέας Σμύρνης που ενισχύθηκε σημαντικά έχοντας υψηλούς στόχους πλέον για το πρωτάθλημα. Η προσθήκη του Γιώργου Αφρουδάκη, του Ρέππα, του Ούγγρου Σέκελι και του Καλακώνα κάνουν τους «κυανέρυθρους» να αποτελούν ένα από τα πιο υπολογίσιμα σύνολα του πρωταθλήματος. Από την ομάδα έφυγαν οι Μπουλουγουράς, Εμμανουηλίδης, Γκιλ, Γεωργακόπουλος. ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Δημήτρης Κρητικός.

ΧΙΟΣ: Να αποφύγουν την περσινή αποτυχία, που δεν κατάφεραν να προκριθούν στα πλέι οφ, έχουν ως στόχο για φέτος οι Χιώτες που στον βασικό τους κορμό προτίμησαν να στηριχτούν στα δικά τους παιδιά. Στο «νησί της Μαστίχας» ήρθαν ο Σέρβος Κρίστοβιτς και ο Καφετζόπουλος, ενώ αποχώρησαν οι Ελμισιάν, Μικέδης, Κανδιόγλου. ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ντράγκαν Αντριτς.

Π. ΦΑΛΗΡΟ: Η σταθερότητα που έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια στα πρωταθλήματα είναι ο αποκλειστικός σκοπός των Φαληριωτών και για φέτος. Στη μεταγραφική περίοδο προσπάθησαν να κρατήσουν τις ισορροπίες. Στην ομάδα ήρθαν οι Στεργιόπουλος, Κεχαγιάς, Δικαίος, Ορφανάκος, ενώ αποχώρησαν οι Κόχειλας, Καφετζόπουλος, Μαρούλης, Μοίραλης, Τσούμας. ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Σταμάτης Χέλμης.

ΠΑΟΚ: Με αρκετές φιλοδοξίες για τη νέα χρονιά, αλλά και αρκετά ανανεωμένες θα εμφανιστεί φέτος ο ΠΑΟΚ. Ο Ολλανδός φουνταριστός της Νις Χέρμπεν Σίλβις αποτελεί τη σημαντικότερη μεταγραφή, ενώ επίσης ήρθαν και οι Πολίτης, Κοτσίδης, Μελίδης, Κανδιόγλου. Εφυγαν: Ευαγγελός, Βλαζάκης, Απόστολου, Παρασκευόπουλος, Καρυοφίλης. ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Παναγιώτης Βέργος.

ΗΡΑΚΛΗΣ: Μπορεί πέρσι να κατάφερε να γλιτώσει τον υποβιβασμό την τελευταία στιγμή, φέτος όμως ο «γηραιός» ελπίζει σε κάτι καλύτερο. Ο Αμερικανός αμυντικός Μπομπιέν, αλλά και οι Καλαϊτζιδάκης, Κατράτζογλου αποκτήθηκαν για να συμβάλουν σε αυτό. Εφυγαν οι: Κρακαλιάνης, Λιλιόπουλος, Κρίστοβιτς. ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Μανώλης Γούναρης.

ΓΛΥΦΑΔΑ: Την περσινή μελανή χρονιά στην ιστορία του συλλόγου όπου για πρώτη φορά αγωνίστηκε στην Α2 θέλουν να ρεφάρουν στη Γλυφάδα φέτος. Η σταθεροποίηση στη μεγάλη κατηγορία είναι ο βασικός στόχος. Η ομάδα ενισχύθηκε με τους Λάζαρη, Ανδρεάκο, Μπουρνάζο, Μαρούλη, Δήμου, Τσίσιτς, Εφυγαν: Σταυρόπουλος, Κουντουδιός, Δερμιτζάκης, Καραμάνης, Ξυφώλης. ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Βαγγέλης Πάτερος.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Ο στόχος της παραμονής στην Α1 είναι ο βασικός για τους «πράσινους» που επέστρεψαν σαν δεύτερη ομάδα της Α2 στη μεγάλη κατηγορία. Το «τριφύλλι» ενισχύθηκε με τους Δερμιτζάκη, Κουτουδιό, Γεωργακόπουλο, Παπαδημητρακόπουλο, Καψοκόλη, Μπονταρέγκο, ενώ έφυγαν οι: Σακέλης, Δασκαλάκης, Κουνάβης, Πρίμπας. ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Μιχάλης Ξανθόπουλος.


Μπ. Τζ.