Το ΕΚΕΒΙ στη Θεσσαλονίκη
Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2004

«Δάφνις και Χλόη» του Ο. Λάσκου
Την πρώτη του εμφάνιση θα κάνει φέτος το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ένα μάλλον αναμενόμενο «βήμα» δεδομένης της υπάρχουσας συνεργασίας του ΕΚΕΒΙ με κινηματογραφικούς φορείς.

Ετσι, στις παλιές αποθήκες του λιμανιού της πόλης, όπου στεγάζεται σήμερα το «Festival Center», το ΕΚΕΒΙ έφτιαξε δικό του περίπτερο, «γεμάτο βιβλία και ταινίες» που βασίστηκαν σε βιβλία. Βιβλία που έγιναν ταινίες, βιβλία που μιλούν για το σινεμά. Επίσης, συγκέντρωσε σε ένα έγχρωμο δεκαεξασέλιδο φυλλάδιο τις γραπτές μαρτυρίες Ελλήνων σκηνοθετών, σεναριογράφων, ηθοποιών, παραγωγών και συγγραφέων που συμμετείχαν στη διαδικασία της μεταφοράς ενός βιβλίου σε ταινία. Το σχέδιο του εξωφύλλου υπογράφει ο σκιτσογράφος Βαγγέλης Χερουβείμ.

Επιπλέον, προχώρησε σε μια πρώτη «καταλογογράφηση» των ταινιών - από τις απαρχές του ελληνικού κινηματογράφου - που βασίστηκαν σε ελληνικά βιβλία. Η πρώτη τέτοια ταινία είναι του 1931, η «Δάφνις και Χλόη» του Ορέστη Λάσκου από το «Ειδύλλιο του Λόγγου». Ακολουθεί ο «Κακός δρόμος» του Γρ. Ξενόπουλου που ο ίδιος μεταφέρει σε σενάριο και γυρίζεται το 1933 από τον Ερτογρούλ Μουχσίν, ενώ το 1948 ο Ν. Τσιφόρος κάνει σενάριο τη «Μαντάμ Σουσού» του Δ. Ψαθά.

Φέτος το Φεστιβάλ παρουσιάζει δύο ταινίες βασισμένες σε ελληνικά λογοτεχνικά έργα: το «Hardcore» του Ντένη Ηλιάδη από το μυθιστόρημα της Αλέκας Λάσκου (Ωκεανίδα, 2000) και την ταινία «Χαιρέτα μας τον πλάτανο» του Δημήτρη Μακρή βασισμένη στο μυθιστόρημα «Χαιρετίσματα από το Νότο» του Γεράσιμου Δενδρινού (Κέδρος, 2003). Συνολικά το ΕΚΕΒΙ εντόπισε 118 βιβλία που «πέρασαν» στη μεγάλη οθόνη.

Στη Θεσσαλονίκη το ΕΚΕΒΙ θα οργανώσει συζήτηση με θέμα «Από το βιβλίο στην οθόνη» με καλεσμένους σεναριογράφους, σκηνοθέτες, παραγωγούς και συγγραφείς, στις 27 Νοέμβρη, στη 1 μμ, στο «Festival Center». Επίσης, ανακοινώνει ότι από το 2005 θα απονέμει δύο βραβεία για το «Καλύτερο σενάριο βασισμένο σε ελληνικό λογοτεχνικό έργο», ένα για ταινία μεγάλου μήκους και ένα για ταινία μικρού μήκους. Οι όροι συμμετοχής και η πενταμελής κριτική επιτροπή θα ανακοινωθούν σύντομα.