ΒΟΥΛΗ
Στο απυρόβλητο η εφοπλιστική ασυδοσία
Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2004

Associated Press

Το περιβάλλον χρησιμοποιείται ως πρόσχημα σ' έναν ανταγωνισμό που αφορά στο κεφάλαιο, αλλά τη ζημιά την πληρώνουν οι ναυτεργάτες
Η επιχείρηση κοροϊδίας και εμπαιγμού, που έχουν «στήσει» κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε βάρος των ναυτεργατών και γενικότερα των εργαζομένων, με το δικομματικό τους καυγά πάνω στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη ρύπανση της θάλασσας από τα πλοία, συνεχίστηκε χτες και στη διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Η σχετική συζήτηση που έγινε, όπως ήταν αναμενόμενο, κινήθηκε πολύ μακριά από τα ουσιαστικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την αποφυγή ρύπανσης από τα πλοία. Ενώ δεν ακούστηκε κουβέντα και για το εκτρωματικό θεσμικό πλαίσιο, που έχει διαμορφωθεί τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να προστατεύεται η εφοπλιστική ασυδοσία και τα εξιλαστήρια θύματα των ναυτικών ατυχημάτων να είναι οι ναυτεργάτες.

Ετσι, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ αντάλλαξαν τα άσφαιρα πυρά τους, προσπαθώντας να πείσουν για το ...ενδιαφέρον τους, τόσο για το περιβάλλον, όσο και τους ναυτεργάτες. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι άσκησε βέτο στη συγκεκριμένη διαδικασία, «εξυπηρετώντας εφοπλιστικά συμφέροντα» και συντασσόμενη με «τις μαύρες εφοπλιστικές σημαίες». Ο Χρ. Παπουτσής τάχθηκε υπέρ της υπερψήφισης της απόφασης - πλαίσιο, ενώ ο Γ. Ανωμερίτης υποστήριξε ότι πρέπει η απόφαση να βελτιωθεί, σημειώνοντας, όμως, ότι «δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι το μαύρο πρόβατο στην ΕΕ».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης σημείωσε ότι στην ΕΕ «κράτη που δεν έχουν ζωτικά συμφέροντα στο χώρο της ναυτιλίας θέλουν να κάνουν δημοφιλή πολιτική στο εσωτερικό των χωρών τους, με τη δική μας τσέπη», τασσόμενος κατά της απόφασης - πλαίσιο.

«Η άσκηση βέτο δεν έχει καμιά σχέση με τα συμφέροντα των εργαζομένων, στόχος της κυβέρνησης είναι να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Σκοπελίτης, στην παρέμβασή του. Οπως επισήμανε, για την προστασία του περιβάλλοντος «εμείς είμαστε υπέρ του να υπάρχουν μέτρα που να χτυπάνε την ασυδοσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Να εφαρμόζονται όμως αυτά τα μέτρα», μιλώντας για «μεσοβέζικες αποφάσεις που ούτε καν εφαρμόζονται». Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «τα προβλήματα των εργαζομένων στη θάλασσα οξύνονται όλο και περισσότερο», αφού «υπάρχουν τεράστια προβλήματα που έχουν σχέση με την ανεργία και τις συνθήκες εργασίας».