Ο Λίαμ και η... Μαρί
Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2004

Η Ιζαμπέλ Ιπέρ πρωταγωνιστεί στη «Γυναικεία υπόθεση»

Δύο ιστορίες αφηγούνται οι ταινίες που θα προβληθούν απόψε. Από τη μία η ιστορία ενός παιδιού που μεγαλώνει σε μια ιρλανδέζικη συνοικία του Λίβερπουλ και από την άλλη η πραγματική ιστορία της τελευταίας γυναίκας που καταδικάστηκε σε θανατική ποινή και εκτελέστηκε στην κατεχόμενη από τους ναζί Γαλλία.

Ετσι, λοιπόν απόψε το κανάλι της «Βουλής - Τηλεόρασης» θα μεταδώσει στις 22.00 το συγκλονιστικό δράμα «Γυναικεία υπόθεση», που τη σκηνοθεσία της υπογράφει ο Κλοντ Σαμπρόλ.

Η ιστορία διαδραματίζεται την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην κατεχόμενη από τους ναζί Γαλλία, μια γυναίκα η Μαρί, μια κυνική γυναίκα και δυναμική νοικοκυρά, μητέρα δύο παιδιών και σύζυγος ενός άντρα ανάπηρου πολέμου, βοηθά μια γειτόνισσά της να κάνει έκτρωση. Στη συνέχεια αποφασίζει ότι αυτό είναι ένα «επάγγελμα» που μπορεί να καλυτερέψει τη ζωή της, να βοηθά δηλαδή τις γυναίκες να πραγματοποιήσουν αμβλώσεις. Η Μαρί δε θα διστάσει μάλιστα μπροστά στην επιθυμία της για εξουσία να γίνει δοσίλογος, ενώ παράλληλα προσπαθεί να απομακρύνει το σύζυγό της Πολ, τον οποίο αντιμετωπίζει ψυχρά και ταπεινωτικά. Παράλληλα νοικιάζει δωμάτια σε πόρνες, προκαλώντας την οργή και την περιφρόνηση του συζύγου της Πολ, ο οποίος την καταγγέλλει στις αρχές. Η Μαρί κατηγορείται για «έγκλημα κατά του κράτους» και η κυβέρνηση του Βισί, θέλοντας να την κάνει παράδειγμα προς αποφυγήν, την καταδικάζει σε θάνατο.

Ο Κλοντ Σαμπρόλ προσπαθεί να μην κρίνει ηθικά την ηρωίδα του, στρέφοντας την προσοχή του θεατή στον κοινωνικό περίγυρο της εποχής. Φοβερή η ερμηνεία της Ιζαμπέλ Ιπέρ, που τιμήθηκε το 1988 στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Παίζουν: Ιζαμπέλ Ιπέρ, Φρανσουά Κλιζέ, Μαρί Τρεντινιάνμ Νιλς Ταβερνιέ, Ντομινίκ Μπλαν.

Από την ΕΤ-1 θα προβληθεί το κοινωνικό δράμα «Ο μικρός Λίαμ», που τη σκηνοθεσία του υπογράφει ο Στίβεν Φρίαρς.

Ο επτάχρονος Λίαμ μεγαλώνει σε ιρλανδέζικη συνοικία του Λίβερπουλ, την εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης, στις αρχές της δεκαετίας του '30, ανάμεσα στην πονηριά και τον αυστηρό καθολικισμό της πόλεως. Η οικογένειά του ευημερεί χάρη στις δουλιές του πατέρα του και των δυο μεγαλύτερων αδελφών του. Οταν όμως ο πατέρας του φεύγει από τη δουλιά, η οικονομική του κατάσταση χειροτερεύει και η απογοήτευση που νιώθει τον σπρώχνει να ενταχθεί στο φασιστικό κίνημα. Ο σκηνοθέτης αντιμετωπίζει τους ήρωές του με συμπάθεια και γνήσιο συναίσθημα. Ενα δυνατό μείγμα συγκινησιακών ερεθισμάτων και σκληρής κριτικής που προκαλούν αμηχανία και ανησυχία στο θεατή. Παίζουν: Ιαν Χαρτ, Κλερ Χάκετ, Μάρτιν Τεμπία, Αντονι Μπόροους, Μέγκαν Μπερνς (ΕΤ-1, 24.00).