Τα ... βιώσιμα
Σάββατο 20 Νοέμβρη 2004

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΛΟ ...ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΕΙ το ασφαλιστικό, αλλά συνεχώς πάνε κι έρχονται οι δηλώσεις για το θέμα. Τελευταίος (στη σειρά, αλλά όχι και στις προτιμήσεις της κυβέρνησης) ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος, που ανησυχεί για τη ...βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Επειδή δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι ο πρόεδρος των βιομηχάνων έχει χάσει τον ύπνο του για το αν θα καταβληθούν οι συντάξεις στους δικαιούχους τους το 2015, συμπεραίνουμε ότι ...κάπου αλλού το πάει.

Γιατί, βέβαια, οι συζητήσεις «περί βιωσιμότητας» - στις οποίες παρεμπιπτόντως κάθε άλλο παρά αρνούνται να «μπουν» η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι παραφυάδες τους στη ΓΣΕΕ - μόνον ύποπτες μπορεί να είναι.

Ιδίως όταν γίνεται αποδεκτό ως «σύγχρονο δεδομένο» ότι για λόγους ανταγωνιστικότητας οι εργοδότες δεν πρέπει να πληρώσουν παραπάνω και ακόμη πως δεν πρέπει να ασκηθούν πιέσεις για περιορισμό της εισφοροδιαφυγής των «μεγάλων».

Οσο για το κράτος, αυτό δηλώνει ότι μπορεί να συμβάλει στα ασφαλιστικά ταμεία όσο του επιτρέπουν οι «ανάγκες οικονομικής σταθερότητας», δηλαδή καθόλου. Μόνο τα αποθεματικά των ταμείων ξέρει να εκμεταλλεύεται και κυρίως για αλλότριους σκοπούς.

ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΣ εντυπωσιακές οι τελετές που βλέπουμε στα δελτία ειδήσεων από τις συναντήσεις Σιράκ και Μπλερ, μόνο που δε φαίνεται τελικά να ...διαφωνούν και τόσο πολύ στο θέμα του Ιράκ, όπως παρουσιάζεται.


Γρηγοριάδης Κώστας

Οι πάλαι ποτέ αποικιοκρατικές δυνάμεις του πλανήτη δείχνουν να μην έχουν ξεχάσει την ...παλιά τους τέχνη και αποδείχνεται ότι μπορεί να τσακώνονται στη μοιρασιά των λαφύρων, αλλά ποτέ δεν ξεχνούν ότι βρίσκονται από την ίδια πλευρά κι έχουν απέναντί τους τους λαούς.

Αλλωστε, η ιστορία μάς έχει διδάξει ότι σχετικά εύκολα οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις μπορούν να μετατρέπουν τις διαφωνίες τους σε συνεργασίες και το αντίστροφο. Βλέπετε, όταν η κινητήρια δύναμη λέγεται κέρδος, όλα τ' άλλα περισσεύουν...