ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ
«Φλόγα» που εμπνέει τη Λαϊκή Αντίσταση
Τρίτη 23 Νοέμβρη 2004

«Μια λαϊκοεπαναστατική πράξη που φούντωσε τ' αντάρτικο με τη φλόγα της ανατίναξης. Μα πάνω απ' όλα φούντωσε στο νου και στην καρδιά του αδούλωτου λαού πως κανείς εχθρός δεν είναι ανίκητος. Πως η δική του δύναμη είναι ανεξάντλητη, σαν ξεχυθεί μέσα από τη δική του οργάνωση στον αγώνα για το δίκιο του». Σ' αυτά τα λόγια ο Στ. Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, συμπύκνωσε τη συμβολική σημασία που απέκτησε η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου για τους λαϊκούς αγώνες, μιλώντας στην προχτεσινή εκδήλωση τιμής και μνήμης η οποία έγινε, 62 χρόνια μετά τη σημαντικότερη πράξη δολιοφθοράς ενάντια στις ναζιστικές δυνάμεις στην κατεχόμενη Ευρώπη το φθινόπωρο του 1942, με πρωταγωνιστές 150 αντάρτες του ΕΛΑΣ και τον Αρη Βελουχιώτη.

Στην εκδήλωση, η οποία όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε στο χώρο του μνημείου που βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του Γοργοπόταμου, με πρωτοβουλία των ΕΑΜογενών αντιστασιακών οργανώσεων (ΠΟΑΟ, ΠΕΑΕΑ), συμμετείχαν, παρά το τσουχτερό κρύο, αγωνιστές κάθε ηλικίας, με τη γενιά των αντιστασιακών να ξεχωρίζει με τα τιμημένα λάβαρα του Αγώνα.

«Καθοδηγητικός νους και ψυχή του αγώνα ήταν το Κόμμα της εργατικής τάξης, το τιμημένο ΚΚΕ», σημείωσε ο Στ. Λουκάς. Οι κομμουνιστές σάλπισαν με κάθε τρόπο, από τις φυλακές, την εξορία, από παντού, την αντίσταση ενάντια στον ιμπεριαλιστή κατακτητή αλλά και στους ντόπιους συμμάχους του, την ελληνική άρχουσα τάξη. Πρωτοστάτησαν στη δημιουργία του ΕΑΜ, από τις γραμμές του οποίου χιλιάδες Ελληνες αγωνίστηκαν όχι μόνο για την απελευθέρωση της χώρας, αλλά και για τη «λαοκρατική της αναγέννηση».


«Η ΕΑΜική εποποιία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στην ιστορία του ελληνικού λαού, με διδάγματα για το Κόμμα μας και για το λαϊκό κίνημα στη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα», θα επισημάνει ο ομιλητής, για να προσθέσει: Η επίθεση του κεφαλαίου στα λαϊκά στρώματα, η υπεράσπιση από τις αστικές κυβερνήσεις των μονοπωλιακών συμφερόντων, οι αντιασφαλιστικοί νόμοι κτλ., δεν επιτρέπουν καμιά ανοχή, καμιά υποταγή και καμιά αυταπάτη στους εργαζόμενους. Απαιτούν μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης της εργατικής τάξης, της νεολαίας, όλων των λαϊκών στρωμάτων που καταδυναστεύονται από το κεφάλαιο. Αλλωστε, η Εθνική Αντίσταση διδάσκει πως μόνο ο μονόδρομος του αγώνα οδηγεί στη δικαίωση των λαϊκών αιτημάτων.

«Η ενωμένη πάλη λαού και νεολαίας σε ένα μεγάλο κοινωνικοπολιτικό μέτωπο μπορεί όχι μόνο να βάζει εμπόδια και φραγμούς στην επίθεση του κεφαλαίου, αλλά να ανοίξει το δρόμο που ο λαός θα γίνει αφέντης στον τόπο του», τόνισε παρακάτω και αναφερόμενος στο σήμερα, υπογράμμισε: Χρειάζεται μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό, ενάντια στα κόμματα που στηρίζουν το κεφάλαιο, όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και όσα, όπως ο ΣΥΝ, καλλιεργούν αυταπάτες περί εξανθρωπισμού του καπιταλισμού. Η ολόπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ, που φέτος μάλιστα συμπληρώνει 86 χρόνια πρωτοπόρας δράσης για τα λαϊκά συμφέροντα και βαδίζει προς το 17ο Συνέδριό του, ατσαλώνει τους αγώνες του ελληνικού λαού για να πάρουν σάρκα και οστά τα οράματα της Εθνικής Αντίστασης, για λαοκρατία, για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία.

Η Ιστορία δεν μπαίνει στο αρχείο

«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να δώσουμε το βροντερό μας "παρών" και να αποδείξουμε στους διαστρεβλωτές και στους παραχαράκτες της Ιστορίας πως η Εθνική Αντίσταση ούτε αποχρωματίζεται, ούτε μπαίνει στο αρχείο», επισήμανε ο Βασ. Φυτσιλής, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης. «Την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης τη γράψαμε εμείς, με το ντουφέκι μας και με το αίμα μας. Και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να την καπηλευτεί και να την παραχαράξει», πρόσθεσε αναφερόμενος στη διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας από τους αστούς ιστοριογράφους. Ενώ δεν παρέλειψε να καυτηριάσει την «εχθρική» και «αδιάφορη» αντιμετώπιση των αστικών κομμάτων απέναντι στους αγωνιστές της Αντίστασης, κάτι που αποτυπώνεται, π.χ., στην υποτίμηση της Αντίστασης στα σχολικά βιβλία, ή στα λιγοστά, κι αυτά συχνά βεβηλωμένα και εγκαταλειμμένα, ιστορικά μνημεία για ένα ηρωικό κεφάλαιο της ελληνικής Ιστορίας.

Την υπόσχεση ότι «θα παλέψουμε καλύτερα από τους πατεράδες μας» έδωσε ο Θοδ. Αυγέρος, ως αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων και Απογόνων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. «Οι ζευγάδες φεύγουν, η σπορά μένει», κατέληξε. Ενώ ο Χ. Μιχαλάκης, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, υπογράμμισε πως τα οράματα και τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης είναι το ίδιο επίκαιρα και αναγκαία, δίνουν δύναμη στα παιδιά της ΚΝΕ να συνεχίσουν τον αγώνα στο πλάι του Κόμματός τους. Χαιρετισμό απηύθυνε ακόμα ο αντιδήμαρχος Γοργοπόταμου.

Ακολούθως εγκρίθηκε ψήφισμα για τη δικαίωση αιτημάτων που οι αντιστασιακές οργανώσεις θέτουν επί σειρά ετών, χωρίς καμία ωστόσο απάντηση τόσο από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όσο και από την κυβέρνηση τώρα της ΝΔ. Η μεγάλη εκδήλωση στο Γοργοπόταμο έκλεισε με το «Επέσατε θύματα» από τη χορωδία του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ, που νωρίτερα είχε κάνει το άνοιγμα της εκδήλωσης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς αγωνιστές και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφανιών από πλήθος φορέων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: Πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, ο αντιδήμαρχος Γοργοπόταμου, αντιπροσωπεία της ΠΟΑΟ, της ΠΕΑΕΑ, του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, της ΠΟΣΑΘΕΑ και δεκάδων παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ, από όλη την Ελλάδα.