ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επανήλθε δυναμικά με υποσχέσεις και πιέσεις ο Πάουελ
Τρίτη 23 Νοέμβρη 2004

Associated Press

Ο Πάουελ βγήκε παγανιά...
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη ευκαιρία... Η διενέργεια των εκλογών στα παλαιστινιακά εδάφη είναι ένα μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση της εφαρμογής και ολοκλήρωσης του οδικού χάρτη». Αυτό δήλωσε, χτες, ο απερχόμενος Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος μετέβη στην περιοχή, μετά από 18 μήνες απόλυτης απουσίας, δίνοντας, εμπράκτως, το μήνυμα ότι υπάρχει η δυνατότητα «επίτευξης προόδου», τώρα που ο Γιάσερ Αραφάτ δεν είναι στο προσκήνιο.

Ο Κόλιν Πάουελ είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, τον ομόλογό του, Σιλβάν Σαλόμ, αλλά και τον νέο ηγέτη της ΟΑΠ, Μαχμούντ Αμπάς, και τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Αχμάντ Κορέι, στην Ιεριχώ. Ο Πάουελ υποστήριξε ότι κατάφερε να εκμαιεύσει από την ισραηλινή ηγεσία τη δέσμευση ότι θα διευκολύνει τη διενέργεια των παλαιστινιακών εκλογών, στις 9 Ιανουαρίου. Ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από την πλευρά του Σαλόμ.

Εντούτοις, δεν υπήρξε καμία επίσημη δέσμευση περί απόσυρσης των ισραηλινών στρατευμάτων από τα παλαιστινιακά εδάφη και ως μόνη βέβαιη εμφανίζεται η συμμετοχή των Παλαιστινίων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ στην εκλογική διαδικασία. Από την άλλη πλευρά, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι τόνιζαν ότι ο Πάουελ υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ για τη διεξαγωγή των παλαιστινιακών εκλογών. Αργά χτες το απόγευμα, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αποστείλει ομάδα παρατηρητών στα παλαιστινιακά εδάφη για τη διενέργεια των εκλογών.

Ελήφθη ο φάκελος αλλά όχι οι απαντήσεις

Στα χέρια του ανιψιού του Γιάσερ Αραφάτ και πρέσβη της Παλαιστινιακής Αρχής στον ΟΗΕ, Νάσερ αλ Κίντουα, βρίσκεται, από χτες, ο ιατρικός φάκελος του εκλιπόντος Παλαιστινίου ηγέτη, παρά τις αντιρρήσεις που εξέφρασε έντονα η σύζυγός του Σούχα. Ο αλ Κίντουα, που μετέβη γι' αυτό το λόγο στο Παρίσι, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην οποία τόνισε ότι οι τοξικολογικές εξετάσεις που εμπεριέχονται στο φάκελο «δεν εντόπισαν κανένα γνωστό δηλητήριο στον εκλιπόντα».

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει μετά βεβαιότητας το ενδεχόμενο ο Γιάσερ Αραφάτ να δηλητηριάστηκε, αλλά υποστήριξε ότι είναι απολύτως βέβαιος ότι οι συνθήκες διαβίωσης στις οποίες τον υποχρέωσε ο ισραηλινός στρατός, τα τελευταία χρόνια, επιβάρυναν καταλυτικά την υγεία του. Ο ογκώδης φάκελος των 558 σελίδων θα παραδοθεί στην Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία έχει, ήδη, συστήσει αρμόδια επιτροπή έρευνας.

Νέοι νεκροί

Μπορεί ο Πάουελ να «αναγνωρίζει» αέρα «μεγάλων ευκαιριών» στις εξελίξεις στην περιοχή, όμως ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει το γνωστό «έργο» του. Την Κυριακή το βράδυ, 3 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, έξω από τη συνοικία Μπεϊτούνια, της Ραμάλα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, επρόκειτο για στελέχη των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα», που καταζητούνταν επί καιρό.

Την ίδια, περίπου, ώρα, ένας ένοπλος Παλαιστίνιος έπεφτε νεκρός από ισραηλινά πυρά έξω από εποικισμό στη Λωρίδα της Γάζας, όπου επιχείρησε επίθεση. Οπως έγινε γνωστό ήταν μέλος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Την Κυριακή, υπέκυψε άλλος ένας Παλαιστίνιος που είχε τραυματιστεί το Σάββατο σε ανάλογο περιστατικό στον εποικισμό Νετζαρίμ. Νωρίς την Κυριακή το πρωί, δύο έφηβοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στη Νάμπλους, όταν Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά διαδήλωσης.