Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί

Εκατοντάδες πολίτες δοκιμάζουν καθημερινά τον «έλεγχο» από αστυνομικά όργανα, στο όνομα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας

Τρίτη 23 Νοέμβρη 2004

Eurokinissi

«Πλούσια» ήταν η «σοδειά» της ΕΛ.ΑΣ. από την εφαρμογή του προγράμματος αστυνόμευσης των κεντρικών πλατειών της Αθήνας. Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόστηκε τον περασμένο Μάη, με στόχο την εμφάνιση μιας ...καλύτερης εικόνας της πρωτεύουσας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, με την ένταση της αστυνόμευσης και την εξαφάνιση των «λεκέδων» που αφήνει πίσω η πολιτική η οποία εξαθλιώνει και περιθωριοποιεί τμήματα του πληθυσμού της μεγαλούπολης. Ομως, τι κι αν τέλειωσαν οι Αγώνες, το πρόγραμμα συνεχίζεται, αφού, κατά το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, «έτυχε μεγάλης αποδοχής από τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της Αθήνας»... Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί «υπό μορφή πεζών περιπολιών με σκοπό την έντονη αστυνομική παρουσία και τους ελέγχους πολιτών και οχημάτων».

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, τους μήνες Σεπτέμβρη-Οκτώβρη 2004 ελέγχθηκαν 8.506 άτομα από περιπολίες «δυνάμεων τάξης», προσήχθησαν 1.056 άτομα, ενώ συνελήφθησαν 11 (ποσοστό 0,13%!). Δηλαδή, χιλιάδες πολίτες δοκίμασαν τους κατά κανόνα εξευτελιστικούς και με αυταρχικό τρόπο «ελέγχους», κάποιοι υπέστησαν και την τιμωρία της προσαγωγής, άνευ λόγου όπως αποδεικνύεται, καθώς οι συλλήψεις ήταν ελάχιστες. Ομως, η συνέχιση εφαρμογής του προγράμματος αποδεικνύει ότι πραγματικός στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι η «επιθετική αστυνόμευση», να νιώθει δηλαδή ο πολίτης συνεχώς την ανάσα της αστυνομίας στο σβέρκο του. Αλλωστε, οι έλεγχοι στις περισσότερες των περιπτώσεων γίνονται κατά παράβαση του Συντάγματος και των νόμων, ενώ αρκετές καταγγελίες έχουν γίνει για υπερβάλλοντα ζήλο αστυνομικών οργάνων.

Από «δυνάμεις ασφάλειας» πραγματοποιήθηκαν 2.147 έλεγχοι, προσήχθησαν 299 ύποπτα άτομα και συνελήφθησαν 185.

Η υλοποίηση του προγράμματος αποφασίστηκε στις 26 του περασμένου Απρίλη ύστερα από σύσκεψη του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκη, και της δημάρχου Αθηναίων, Ντ. Μπακογιάννη. Τότε έμπαινε το ζήτημα να «κρυφτούν κάτω από το χαλί» τοξικομανείς, εκδιδόμενες γυναίκες και κάθε άνθρωπος που έχει οδηγηθεί στο κοινωνικό περιθώριο. Ολα αυτά στα πλαίσια μιας πολιτικής που επιδιώκει να χτυπήσει - δήθεν - τη μικρομεσαία εγκληματικότητα με την ένταση της καταστολής χωρίς τη λήψη κοινωνικών μέτρων για την αντιμετώπιση των αιτιών που γεννούν την εγκληματικότητα, όπως είναι η ανεργία και η αποξένωση στις περιβαλλοντικά υποβαθμισμένες λαϊκές συνοικίες της πρωτεύουσας. Παράλληλα, η εγκληματικότητα αξιοποιείται για τη δικαιολόγηση αστυνομοκρατικών μέτρων.

Οι «σκούπες» έγιναν σε πάρκα όπως ο Εθνικός Κήπος, τα άλση Συγγρού και Ριζάρη, οι πλατείες Ομονοίας, Συντάγματος, Κανάρη (Κυψέλη), Φιλικής Εταιρείας (Κολωνάκι), Αγ. Παύλου, Πεδίον Αρεως, Αγ. Δημητρίου, Μοναστηρακίου, Λαυρίου, Καραϊσκάκη, Κουμουνδούρου, Βάθης, Κολιάτσου, Γκύζη, Αττικής, Αγ. Θωμά. κ.ά. Στις δυνάμεις τάξης διατέθηκαν 1.872 αστυνομικοί. Στις δυνάμεις ασφάλειας διατέθηκαν 269 αστυνομικοί και τέσσερις ομάδες των ΟΠΚΕ. Από τα 185 άτομα που πιάστηκαν, τα 76 είχαν παραβιάσει τη νομοθεσία περί εκδιδόμενων προσώπων και 69 το νόμο περί ναρκωτικών.

Εξάλλου, συνεχίστηκαν οι έλεγχοι των μεικτών συνεργείων της ΕΛ.ΑΣ., της Δημοτικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ, της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων και του υπουργείου Ανάπτυξης με στόχο την αντιμετώπιση του παραεμπορίου. Τα 452 κλιμάκια δέσμευσαν σε 40 περιπτώσεις διάφορα είδη (ένδυσης, καλλυντικά, ψεύτικα κοσμήματα). Τα συνεργεία δραστηριοποιήθηκαν σε σταθμούς του μετρό και των ΗΣΑΠ, στις πλατείες Ομονοίας και Μοναστηρακίου, στις οδούς Σωκράτους, 3ης Σεπτεμβρίου, Φ. Νέγρη, Πατησίων, Ζήνωνος, Ερμού κ.ά. Χώροι όπου πολλοί αλλοδαποί μικροπωλητές διακινούν τη φτωχή πραμάτεια τους για να εξασφαλίζουν τα προς το ζην.