Κάστρα θρύλων και τραγουδιών
Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2004

«Ηχοι Των Κάστρων», τιτλοφορείται το CD, που παρουσίασε χτες στο Μουσείο Μπενάκη ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Εν Χορδαίς». Πρόκειται για μια μοναδική συλλογή παραδοσιακών τραγουδιών από όλη την Ελλάδα, που αναφέρονται στα επιβλητικά κάστρα, η ιστορία των οποίων είναι σμιλεμένη από θρύλους.

Η ιστορία κάστρων της Θράκης, του Πόντου, της Μακεδονίας, της Ρούμελης, του Μοριά, της Κρήτης και των νησιών του Αιγαίου «ζωντανεύει» μέσα από τραγούδια. Τα κάστρα της Μονεμβασιάς, του Αναπλιού, του Μεσολογγιού, της Σαλονίκης, αλλά και το περίφημο Κάστρο της Ωριάς, τόποι θανάτου και ζωής, θυσίας, αλλά και ηρωικών κατορθωμάτων, θρηνούνται ή παινεύονται. Συνδέονται με τον άνθρωπο και την ιστορία του και ντύνονται το θρύλο.

Ερμηνεύουν: Χρόνης Αηδονίδης, Γιασεμί και Νίκος Σαραγούδας, Χρήστος Ζώτος, Παναγιώτης Λάλεζας, Αχιλλέας Βασιλειάδης, Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος, Κώστας Σιαμίδης, Σταύρος Καραγκιόζης, Αννα Μπουντούκη, Μανούσος Κλαπάκης, Τρύφων και Γιώργος Παζαρέτζης, Αλέκος Ζώρας, Γιώργος Μαρινάκης, Δημήτρης Αγγελτσής, Δημήτρης Παλιογιάννης, Βασίλης Τζωρτζίνης, Δημήτρης Μυστακίδης, Γιώργος Ψάλτης, Γιάννης Πολυχρονιάδης, το συγκρότημα «Πέτρος Βλαστός» και το μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς». Το CD συνοδεύεται από πολυσέλιδο δίγλωσσο (ελληνικό - αγγλικό) βιβλιαράκι, με ιστορικά και μουσικολογικά σχόλια.