ΠΑΝΝΗΣΙΩΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ
«Στο πόδι» σήμερα τα νησιά του Αιγαίου

Οι νησιώτες, με πλήθος αγωνιστικών εκδηλώσεων, βγαίνουν στους δρόμους, διεκδικώντας ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προς όφελος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και όχι πεδίο δράσης του εφοπλιστικού κεφαλαίου

Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2004

Eurokinissi

Στο πόδι βρίσκονται σήμερα τα νησιά του Αιγαίου! Οι νησιώτες, με πλήθος αγωνιστικών εκδηλώσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται απεργίες, συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις και άλλα, βγαίνουν στους δρόμους. Διεκδικούν ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προς όφελος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, που να συμβάλλουν στην αμυντική θωράκιση της χώρας και την πραγματική ανάπτυξη των νησιών και όχι πεδίο δράσης του εφοπλιστικού κεφαλαίου για την παραπέρα αύξηση των κερδών του.

Το σύνθημα του παννησιωτικού ξεσηκωμού έχει σαλπίσει η Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή. Το μέτωπο που συγκρότησαν νησιώτες και ναυτεργάτες για να αντιμετωπίσουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία, όπως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε ό,τι αφορά τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, εφαρμόζει το ...«δίκαιο» των εφοπλιστών, όπως αυτό κωδικοποιείται στον εκτρωματικό κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στο νόμο 2932/2001 περί ...«απελευθέρωσης» των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών, τα οποία και η ΝΔ τα θεωρεί «ευαγγέλια».

Το αγωνιστικό πρόγραμμα, όπως έχει καθοριστεί από τις τοπικές Συντονιστικές Επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί στα νησιά, προβλέπει τα εξής:

Βόρειο Αιγαίο

Στη Χίο το Εργατικό Κέντρο του νησιού και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία. Κλειστά θα είναι τα εμπορικά καταστήματα, ενώ τα σχολεία θα αποτελέσουν τόπους προσυγκεντρώσεων. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν, επίσης, οι επιστημονικοί και άλλοι φορείς του νησιού. Η κεντρική συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Βουνακίου, ενώ προγραμματίζεται και πορεία στο λιμάνι, αν οι καιρικές συνθήκες επιτρέψουν προσέγγιση πλοίου.

Στη Μυτιλήνη, με απόφαση του Εργατικού Κέντρου, της Νομαρχίας και των δήμων, θα γίνει στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι, ενώ το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει 24ωρη απεργία. Κλειστά θα είναι και τα εμπορικά καταστήματα. Στις 12 μ. θα γίνει κεντρική συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Αιγαίου, όπου και θα γίνει επίδοση ψηφίσματος. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και οι φοιτητές, με σχετικές αποφάσεις των Συλλόγων τους.

Στη Λήμνο, με απόφαση του Εργατικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία στον ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο λιμάνι.

Κεντρικό Αιγαίο

Στη Σάμο, το Εργατικό Κέντρο και το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία. Κλειστοί θα είναι οι δήμοι, τα καταστήματα (εμπορικά και εστίασης), σύμφωνα με απόφαση των αντίστοιχων Συλλόγων τους. Κλειστά, με απόφαση των Συλλόγων Εκπαιδευτικών, θα μείνουν και τα σχολεία του νησιού, ενώ οι μαθητές, ενισχύοντας την απόφαση των εκπαιδευτικών, έχουν αποφασίσει αποχή από τα μαθήματα. Στις 8 το πρωί, θα γίνουν προσυγκεντρώσεις στο Βαθύ και στο Καρλόβασι, ενώ η κεντρική συγκέντρωση έχει καθοριστεί για τις 11 το πρωί στο λιμάνι του Βαθιού. Για τη μετακίνηση των κατοίκων θα αξιοποιηθούν οχήματα των δήμων, της νομαρχίας και των ΚΤΕΛ.

Στην Ικαρία, ανάλογες αποφάσεις για απεργία και κλείσιμο σχολείων και καταστημάτων έχουν ληφθεί από τους δήμους και τους συλλόγους του νησιού, ενώ η κεντρική συγκέντρωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στο λιμάνι του Ευδήλου. Την ίδια ώρα, θα γίνει συγκέντρωση και στην κεντρική πλατεία των Φούρνων.

Δωδεκάνησα

Στην Κάλυμνο, το Εργατικό Κέντρο έχει κηρύξει 24ωρη απεργία. Κλειστά θα είναι και τα εμπορικά καταστήματα, ενώ με απόφαση της ΕΛΜΕ κλειστά θα είναι και τα σχολεία από τις 11 έως τις 2 το μεσημέρι. Η κεντρική συγκέντρωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι μπροστά από το επαρχείο.

Στην Κω, με απόφαση του Εργατικού Κέντρου, θα γίνει 3ωρη στάση εργασίας. Η κεντρική συγκέντρωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι μπροστά από το δημαρχείο και θα ακολουθήσει πορεία στο λιμάνι.

Στη Ρόδο, με απόφαση του Εργατικού Κέντρου, θα γίνει συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεών του, ενώ σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε χαιρετίζει τους αγώνες όλων των νησιωτών, τονίζει πόσο ακριβά πλήρωσαν και πληρώνουν τα Δωδεκάνησα την υποβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και κάνει σαφές ότι λύσεις προς όφελος των νησιωτών, στα πλαίσια του κανονισμού 3577 και του νόμου 2932, δεν μπορούν να υπάρξουν. Καλεί όλους τους φορείς και τις οργανώσεις της περιοχής να αναλάβουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, που αποτελούν, όπως σημειώνει, το μόνο τρόπο για να αποσπαστούν θετικά αποτελέσματα.

Στο μεταξύ, τα ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Χίου, Λέσβου, Λήμνου, Σάμου, Ικαρίας και Δωδεκανήσων εξέδωσαν κοινό ψήφισμα για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, το οποίο θα κατατεθεί σήμερα στο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ με αίτημα να υιοθετηθεί.