ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ»
Στην «πεπατημένη» και η ΝΔ
Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2004

Eurokinissi

Η λειψή «ενοποίηση» των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας εκτιμάται, από τη σημερινή κυβέρνηση, ως «επιτυχημένο» παράδειγμα υλοποίησης του προγράμματος
Η απουσία ουσιαστικών διαφορών μεταξύ των κύριων πόλων του δικομματισμού φάνηκε ξεκάθαρα και στη χτεσινή, τέταρτη κατά σειρά και πρώτη για το 2004, συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης για την πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Πολιτισμός» του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο νέο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς, παρούσας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού.

Χαρακτηριστική για την παραπάνω διαπίστωση ήταν η αποτίμηση του υφυπουργού Πολιτισμού, Π. Τατούλη, για τη μέχρι τώρα εικόνα του «πολιτιστικού κομματιού» του Γ΄ ΚΠΣ. Συγκεκριμένα, είπε ότι το ΥΠΠΟ «λειτουργεί καλά ως διαχειριστής» (δεδομένου ότι το ΕΠ «Πολιτισμός» απέσπασε τη μεγαλύτερη βαθμολογία μεταξύ των 24 επιχειρησιακών προγραμμάτων μέχρι τώρα), «λειτουργεί καλά ως φορέας υλοποίησης (λόγω της μεγάλης απορροφητικότητας των κονδυλίων), αλλά δε λειτούργησε καλά «ως συντονιστής μιας ολοκληρωμένης πολιτιστικής και αναπτυξιακής πολιτικής».

«Τεκμηριώνοντας» αυτήν τη ...«σκληρή κριτική» στην προηγούμενη κυβέρνηση έφερε ως παραδείγματα τη μη συμμετοχή τοπικών φορέων σε «δράσεις πολιτισμού» μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ), την αργοπορία εφαρμογής του ΕΠ «Κοινωνία της Πληροφορίας» (αφορά στην ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς) και τη μηδενική «αξιοποίηση» - λόγω «αδιαφορίας» - του ΕΠ «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση». Στο τελευταίο ο υφυπουργός αφιέρωσε περισσότερο χρόνο για να «αποδείξει» πως η σημερινή κυβέρνηση «ενδιαφέρεται», επαναλαμβάνοντας τη διακηρυγμένη χρήση του προγράμματος «Stage», μέσω ΟΑΕΔ, για την «απόκτηση εργασιακής εμπειρίας» 6.000 ανέργων στο ΥΠΠΟ. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για ολιγόμηνη απασχόληση, με χειρότερους όρους από τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που ανακυκλώνει την ανεργία και που, στην περίπτωση του ΥΠΠΟ, θα καλύψει τις θέσεις των χιλιάδων συμβασιούχων του που απολύονται καθημερινά!

Κατά τ' άλλα, υποσχέθηκε τα γνωστά, σε σχέση με τη συνέχεια του Γ΄ ΚΠΣ και, κυρίως, σε σχέση με τους στόχους του Δ΄ ΚΠΣ, οι οποίοι «ενσωματώνουν» τις αποφάσεις της Λισαβόνας για μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και που θα σημάνουν την ακόμη μεγαλύτερη σε εύρος και βάθος ιδιωτικοποίηση όλων των τομέων του πολιτισμού.

Δεδομένης της «φιλοσοφίας» του Γ΄ ΚΠΣ, που συνδέει την πολιτιστική κληρονομιά: Με τις «ανάγκες της αγοράς». Την «τουριστική αξιοποίησή» της, που σημαίνει επιλεκτική - και ενίοτε συζητήσιμη ως προς το είδος των επεμβάσεων - διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων και των ιστορικών τόπων. Απαξίωση των λαϊκών πολιτιστικών αναγκών και ενίσχυση των «πολιτιστικών ανησυχιών» του κεφαλαίου, τα παρακάτω γενικά στοιχεία για τη μέχρι τώρα πορεία υλοποίησης του ΕΠ «Πολιτισμός» έχουν περισσότερο ενημερωτικό χαρακτήρα.

Με βάση τις μέχρι τώρα τροποποιήσεις, το ΕΠ «Πολιτισμός» παρουσιάζει τα εξής χρηματοδοτικά δεδομένα: Συνολικό κόστος: 675,4 εκατομμύρια ευρώ. Κοινοτική συμμετοχή: 473,6 εκατ. ευρώ. Εθνική δημόσια δαπάνη: 201,8 εκατ. ευρώ. Τα παραπάνω ποσά κατανέμονται στις τρεις προτεραιότητες του προγράμματος: 1) «Προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς» (481,7 εκατ. ευρώ συνολικά). 2) «Ανάπτυξη σύγχρονου πολιτισμού» (181,7 εκατ. ευρώ). 3) «Τεχνική βοήθεια» (12 εκατ. ευρώ).

Μέχρι και την 31/10/2004, το ποσοστό απορρόφησης ήταν 30,3% επί του προϋπολογισμού του προγράμματος (ή 187 εκατ. ευρώ). Στασιμότητα παρατηρείται στον τομέα του «Σύγχρονου πολιτισμού», γεγονός που αποδόθηκε στις «χρονοβόρες διαδικασίες ανάθεσης μελετών και έργων». Σύμφωνα με τον γγ του ΥΠΠΟ και πρόεδρο της επιτροπής παρακολούθησης, Χ. Ζαχόπουλο, αν στα παραπάνω προστεθούν και οι δαπάνες άλλων έργων, όπως το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, μέχρι το τέλος του χρόνου, η απορρόφηση θα υπερβεί το 35%. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι για το ΝΜΑ αναμένεται η απάντηση της ΕΕ στο αίτημα ένταξης στο Γ΄ ΚΠΣ.