ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Ξανά στο δρόμο στις 2 Δεκέμβρη

Ανακοίνωση των συνεργαζόμενων ομοσπονδιών

Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2004

Από την τελευταία κινητοποίηση των συνταξιούχων τον Οκτώβρη
Πασσυνταξιουχική συγκέντρωση, την Πέμπτη 2 Δεκέμβρη, στις 10.30 το πρωί, διοργανώνουν οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ και Δημοσίου και καλούν όλους τους συνταξιούχους να πάρουν μέρος μαζικά - αγωνιστικά. Να καταγγείλουν την πολιτική της φτώχειας και της μιζέριας και να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά). Ανάλογη κινητοποίηση των συνταξιούχων διοργανώνεται την ίδια μέρα και ώρα και στη Βόρεια Ελλάδα με συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη στο Εργατικό Κέντρο.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν κατώτερη σύνταξη όχι μικρότερη από 960 ευρώ, αυξήσεις πραγματικές πάνω από 10% που να καλύπτουν την καλπάζουσα ακρίβεια. Επίδομα θέρμανσης 500 ευρώ. Καμία αύξηση στα φάρμακα και να παρέχονται δωρεάν. Να δοθούν χωρίς προσφυγή στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου τα παρακρατηθέντα του ΛΑΦΚΑ καθώς και τα οικογενειακά επιδόματα. Να αποδοθούν από το κράτος τα οφειλόμενα στα Ταμεία. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να μη δίνονται τα αποθεματικά των Ταμείων στο τζόγο και στην ΑΕΔΑΚ.

Στην κοινή τους ανακοίνωση οι ομοσπονδίες των συνταξιούχων καταγγέλλουν: «Η θέση μας διαρκώς χειροτερεύει. Η κυβέρνηση με πρόσχημα τα άδεια Ταμεία, συνεχίζει την ίδια πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ετσι, για το 2005 μας δίνει αύξηση φιλοδώρημα 3,4% που είναι από 0,40 - 1 ευρώ τη μέρα».

Παράλληλα η ακρίβεια καλπάζει στα είδη πρώτης ανάγκης, αυξάνονται τα τιμολόγια ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερού, δημοτικά τέλη, τέλη κυκλοφορίας, τσιγάρα, εισιτήρια λεωφορείων - πλοίων, κλπ. «Από την άλλη - σημειώνεται - η προαναφερόμενη περίθαλψη από τα Ταμεία μας και από το Δημόσιο είναι τόσο υποβαθμισμένη που τακτικά υποχρεωνόμαστε να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη μας».

Και μεταξύ άλλων καταλήγει: «Μπροστά στη γενικευμένη επίθεση κεφαλαίου και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που μας οδηγεί στη φτώχεια και τη μιζέρια, δε μας μένει άλλο από το να βγούμε και πάλι στους δρόμους».