ΧΙΟΣ
Σταμάτησε κάθε δραστηριότητα
Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2004

Eurokinissi

ΧΙΟΣ
Μια μεγαλειώδη κινητοποίηση γνώρισε χτες η Χίος. Οι 24ωρες απεργίες που κήρυξαν το Εργατικό Κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ είχαν καθολική συμμετοχή. Κάθε δραστηριότητα στο νησί νέκρωσε! Κλειστές έμειναν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, Δήμοι και Νομαρχία. Εμπορικά καταστήματα κατέβασαν ρολά, έκλεισαν ακόμα και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, αλλά και οι ιδιωτικές τράπεζες. Τα σχολεία, δημοτικά και γυμνάσια αποτέλεσαν τόπους προσυγκεντρώσεων. Σημαντική, στην περιφρούρηση της απεργίας και στον ξεσηκωμό των κατοίκων ήταν η συμβολή των δυνάμεων του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, που, από τα χαράματα, με ντουντούκες και ανακοίνωση «όργωναν» το νησί.

Η κεντρική συγκέντρωση είχε καθοριστεί στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Βουνακίου, όμως ο κόσμος είχε αρχίσει να κατακλύζει το χώρο πολύ πριν. Με πανό, συνθήματα, μαζικά και οργανωμένα, εργατοϋπάλληλοι, συνταξιούχοι, μαθητές, φοιτητές, κατέφταναν στην πλατεία από κάθε πλευρά του νησιού. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία και των ατόμων με ειδικές ανάγκες, ενώ το δικό τους τόνο στην κινητοποίηση έδωσαν και τα μέλη της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, που βρέθηκαν εκεί, στα πλαίσια εκδηλώσεων που γίνονται στο νησί. Λίγο πριν από τις 11 είχε συγκροτηθεί μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έχει γίνει ποτέ στο νησί. Κεντρικός ομιλητής ήταν εκ μέρους της Παναιγαιακής Συντονιστικής Επιτροπής ο Νίκος Γεόμιλος, πρόεδρος των Συνταξιούχων Ναυτικών Χίου.

Στη συγκέντρωση, χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τάσος Κώσταλος, επίσης, μέλος της Συντονιστικής, ο νομάρχης Π. Λαμπρινούδης, ο εκπρόσωπος της ΤΕΔΚ Μ. Μενής, ο Γ. Γεωργούλης, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Επαγγελματιών Χίου, ο κ. Γκλυκόπουλος, εκπροσωπώντας τους Φοιτητικούς Συλλόγους του νησιού και άλλοι.

Ακολούθησε πορεία με πρώτο σταθμό την Εφορία όπου έγινε συμβολική κατάληψη. Η πορεία κατέληξε στο λιμάνι όπου επίσης έγινε κατάληψη.