ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλιμακώνονται οι πιέσεις προς την παλαιστινιακή ηγεσία
Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2004

Associated Press

Αφίσα υποστήριξης της υποψηφιότητας του Μ. Μπαργκούτι
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Την προθυμία της Βρετανίας «να στηρίξει με την αποστολή επιπλέον εξοπλισμού αλλά και ειδικών συμβούλων» την προσπάθεια της Παλαιστινιακής Αρχής για «ασφάλεια» ενόψει της διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών, στις 9 Γενάρη, επανέλαβε χτες ο Βρετανός ΥΠΕΞ. Ο Τζακ Στρο, ασκώντας ανοιχτά πιέσεις στην παλαιστινιακή ηγεσία να «υιοθετήσει» το δρόμο εκείνο που κατά την άποψη του Κουαρτέτου και του Ισραήλ, θα οδηγήσει «στη μοναδική λύση που είναι ο οδικός χάρτης», επισκέφθηκε χτες τη Ραμάλα.

Αφού απότισε ολιγόλεπτο φόρο τιμής στο μνήμα του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, ο Τζακ Στρο είχε συναντήσεις με τον νέο πρόεδρο της ΟΑΠ, Μαχμούντ Αμπάς, και τον πρωθυπουργό, Αχμάντ Κορέι. Εκτός των άλλων, τους εξέφρασε και την ετοιμότητα της Βρετανίας να αποστείλει και επιπλέον «παρατηρητές». Νωρίτερα, είχε ακυρωθεί και μια δεύτερη προγραμματισμένη συνάντηση του Στρο με τον Αριέλ Σαρόν, εξαιτίας προβλημάτων υγείας του δεύτερου.

Την ίδια ώρα, ταραχή στις ενδοπαλαιστινιακές διαβουλεύσεις και κυρίως στους κόλπους της «Φατάχ» προκάλεσε η είδηση ότι ο φυλακισμένος ηγέτης της οργάνωσης, για την περιοχή της Ραμάλα, ο Μαρουάν Μπαργκούτι είναι αποφασισμένος να θέσει υποψηφιότητα για τις εκλογές. Ο 45χρονος Μπαργκούτι, σύμφωνα με στελέχη της οργάνωσης και πληροφορίες του ισραηλινού Τύπου, θα ανακοινώσει, ο ίδιος, την υποψηφιότητά του μέσα στις επόμενες ημέρες και ίσως αυτοχριστεί «ανεξάρτητος», έτσι ώστε να προκληθεί ο μικρότερος δυνατός διχασμός στις δυνάμεις της οργάνωσης.

Ο Μπαργκούτι έχει καταδικαστεί σε 5 φορές ισόβια και σε 40ετή κάθειρξη ως εγκέφαλος και δράστης επιθέσεων κατά Ισραηλινών, αν και δεν έχει αποδειχτεί τίποτε σαφές εναντίον του και παραμένει φυλακισμένος παρ' όλο που είναι βουλευτής. Το ενδεχόμενο να του δοθεί χάρη έχει αποκλειστεί από την ισραηλινή κυβέρνηση αλλά «μικρό παράθυρο» ανοίγουν οι χτεσινές δηλώσεις του Ισραηλινού Προέδρου Μοσέ Κατσάβ, ο οποίος δεν ήταν τόσο κατηγορηματικός. Θεωρείται ο δημοφιλέστερος πολιτικός της «Φατάχ», μετά τον Γιάσερ Αραφάτ, και εκτιμάται ότι η επιβεβαίωση της υποψηφιότητάς του θα επισημοποιήσει και μια διαμάχη που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της οργάνωσης μεταξύ παλαιότερης και νεότερης γενεάς και σχετίζεται και με τους τρόπους συνέχισης του παλαιστινιακού αγώνα.

Παράλληλα, συνεχίζονταν, βέβαια, και οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού. Στη Χεβρώνα, από ισραηλινά πυρά σκοτώθηκαν μέσα στο σπίτι που είχαν καταφύγει μετά από μάχη 2 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκε ένας τρίτος. Στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκε 1 Παλαιστίνιος και τραυματίστηκε ένας δεύτερος, που, σύμφωνα με τη «Χαμάς», ήταν μέλη της «σε αποστολή κατά των Ισραηλινών».

Αναστάτωση προκάλεσε ο Σολάνα

Κατηγορηματικά διέψευσε, με ανακοίνωση του γραφείου του, ότι είχε ο ίδιος ή συνεργάτες του μυστικές επαφές με την ισλαμιστική «Χαμάς», ο Υπατος Αρμοστής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια. Το ζήτημα προέκυψε από συνέντευξη του Χαβιέ Σολάνα στο BBC, όπου ακούστηκε να λέει, με αφορμή τις παλαιστινιακές εκλογές και την αισιοδοξία του, ότι «ακόμη και οργανώσεις όπως η "Χαμάς" αποδέχονται τις επαφές και έχουν λάβει το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση». Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν γίνονται τέτοιου είδους επαφές και πόσο καιρό, ο Σολάνα φέρεται να απάντησε «γίνονται εδώ και μήνες».

Τα αποσπάσματα αυτά προκάλεσαν αμηχανία σε άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς η «Χαμάς» έχει καταταχθεί στη λίστα των «τρομοκρατικών οργανώσεων», ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση αρκέστηκε να σχολιάσει ότι «δε θεωρεί σε καμία περίπτωση εταίρο σε οποιαδήποτε κουβέντα τη "Χαμάς"». Στη διευκρινιστική ανακοίνωση που εκδόθηκε, ο Σολάνα υποστηρίζει ότι τα λόγια του παρερμηνεύτηκαν και ότι ουδέποτε έχουν γίνει τέτοιες συναντήσεις.