ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Οι ανακλήσεις δε «γεμίζουν» τα κενά

Οι κενές οργανικές θέσεις φτάνουν κοντά στις 25.000, εκ των οποίων οι μισές είναι θέσεις νοσηλευτριών

Τρίτη 9 Μάη 2000

Υπάρχουν έτοιμα πενήντα κρεβάτια ΜΕΘ που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αν προσλαμβάνονταν 200 νοσηλεύτριες
Με δυο εγκυκλίους προς τους περιφερειάρχες, τους νομάρχες και τους προέδρους των νοσοκομείων όλης της χώρας, ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, ζητά αφ' ενός την «άμεση ανάκληση των αποσπάσεων του προσωπικού που προέρχεται απ' τα νοσοκομεία» και αφ' ετέρου την εξέταση «απ' την αρχή της κατανομής του προσωπικού στα τμήματα και τις μονάδες των νοσοκομείων». Τις εγκυκλίους ο υπουργός τις κοινοποιεί και προς το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και ζητά απ' τους αποδέκτες να τον ενημερώσουν εντός δεκαπέντε ημερών απ' την παραλαβή της εγκυκλίου.

«Διαπιστώσαμε ότι το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης εξειδικευμένου και βοηθητικού προσωπικού στα νοσοκομεία του ΕΣΥ οξύνεται σε μεγάλο βαθμό με τη μη ορθολογική κατανομή του προσωπικού αυτού», σημειώνει ο υπουργός στην εγκύκλιό του προς τους προέδρους των νοσοκομείων και ζητά με την ανακατανομή του προσωπικού να δοθεί «άμεση προτεραιότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, στα Χειρουργεία, στις Αιμοδοσίες και στα Εξωτερικά Ιατρεία». Επίσης, ο υπουργός ζητά απ' τους γενικούς γραμματείς των περιφερειών να επιληφθούν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των επιλογών του νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού απ' τις επιτροπές που λειτουργούν στις περιφέρειες, ενώ σημειώνει: «Εξυπακούεται ότι όποιος απασχολείται με έργα ξένα προς αυτά της οργανικής του θέσης πρέπει να επανέλθει αμέσως στα νόμιμα καθήκοντά του. Είναι αδιανόητο, π.χ., νοσηλευτικό προσωπικό, που έχει σημαντικότατα ρόλο μέσα στο ΕΣΥ, να ασκεί γραμματειακή υποστήριξη ή να μετατάσσεται σε διοικητικό προσωπικό».

Η ενασχόληση των εργαζομένων στα νοσοκομεία με «ξένα έργα» μπορεί να καταταγεί σε δυο βασικές κατηγορίες:

Για παράδειγμα, χτες, που ο Αλ. Παπαδόπουλος δημοσιοποίησε τις εγκυκλίους, στο Ασκληπιείο της Βούλας έγινε γνωστό σε νοσηλεύτρια που τελείωσε τα ΤΕΙ ότι θα απασχοληθεί στη μηχανογράφηση του νοσοκομείου! Η ειδοποίηση αυτή έγινε τη στιγμή που στο Ασκληπιείο υπάρχουν 60-70 νοσηλεύτριες (ΔΕ και ΤΕ) που ασχολούνται σε αλλότρια καθήκοντα, εντός και εκτός του νοσοκομείου.

Τα κενά όμως των νοσοκομείων δεν μπορούν να καλυφθούν σε καμιά περίπτωση μόνο με τις ανακλήσεις - μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε, αλλά χωρίς να ολοκληρωθεί, και από προκατόχους του Αλ. Παπαδόπουλου.

Στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν περίπου 20.000-25.000 κενές οργανικές θέσεις εκ των οποίων οι μισές είναι θέσεις νοσηλευτών. Κάθε χρόνο συνταξιοδοτούνται 1.500-2.000 νοσηλεύτριες.

Οι ελλείψεις αυτές έχουν αποτέλεσμα να υπολειτουργούν τομείς στους οποίους δίνει προτεραιότητα ο υπουργός, όπως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Οι ανάγκες σε πανελλαδική κλίμακα είναι 535 κρεβάτια ΜΕΘ. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε λειτουργία 298, ενώ μπορούν να λειτουργήσουν άλλα 50, αλλά κυρίως λείπει το νοσηλευτικό προσωπικό. Χρειάζονται δηλαδή ακόμα κοντά στα 200 κρεβάτια εκ των οποίων τα 100 πρέπει να είναι στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Η ανάκληση των αποσπάσεων δεν πρόκειται να επαναφέρει περισσότερα από 300 άτομα στα νοσοκομεία, όπως εκτιμούν στελέχη της ΠΟΕΔΗΝ.