ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αναβολή των εκλογών ζητούν σουνίτες και Κούρδοι

Νέες μάχες στη Φαλούτζα, αλλά και στη Βαγδάτη

Σάββατο 27 Νοέμβρη 2004

Associated Press

Τα πτώματα ακόμα βρίσκονται στους δρόμους της Φαλούτζα
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Την αναβολή των εκλογών, για ορισμένους μήνες, ζητούν, επισήμως πλέον, δέκα ιρακινά πολιτικά κόμματα, με αρκετά μεγάλη επιρροή, μετά την ολοκλήρωση συνάντησής τους, στην ιρακινή πρωτεύουσα. Ενώ σείεται, όπως φαίνεται, για τα καλά το χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει οι κατοχικές δυνάμεις, σείονται και οι σουνιτικές πόλεις από τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και τις συγκρούσεις, που χτες μεταφέρθηκαν και σε συνοικίες της Βαγδάτης.

Για έξι ή τουλάχιστον τέσσερις μήνες ζητούν δέκα ιρακινά κόμματα να αναβληθούν οι βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 30 Γενάρη 2005. Το αίτημά τους καταγράφεται σε κοινή επίσημη ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από πολύωρη συνάντηση εκπροσώπων τους και κατατέθηκε και στην Εθνική Εκλογική Επιτροπή, που δεσμεύτηκε να το εξετάσει το συντομότερο δυνατό. Την υπογραφή τους στο αίτημα έβαλαν, εκτός από τα ισχυρότερα σουνιτικά κοσμικά κόμματα, και τα 2 κουρδικά, η «Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν» και το «Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν».

Οι υπογράφοντες την έκκληση, που διατυπώθηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Αντντάν Πατσάτσι, γηραιού πολιτικού με μεγάλη επιρροή, αλλά και καλές σχέσεις, συμφώνησαν ότι στην παρούσα φάση η δεινή κατάσταση ασφαλείας που επικρατεί στη χώρα δεν επιτρέπει τη διενέργεια πραγματικά ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών. Εκτιμούν, επίσης, ότι η ένταση που έχει προκληθεί από τις κατοχικές επιχειρήσεις θα οδηγήσει τη σουνιτική κοινότητα, στην πλειοψηφία της, να μη μετάσχει στις εκλογές, γεγονός που, αμέσως, καθιστά παράνομο το αποτέλεσμά τους.

Οι Κούρδοι, επίσης καλοί σύμμαχοι των κατοχικών δυνάμεων, φοβούνται ότι οι κάκιστες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στις περιοχές τους, το Γενάρη, θα εμποδίσουν πολλούς ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες, με αποτέλεσμα να υπονομευτεί η μετεκλογική τους επιρροή. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι και από το κόμμα του δοτού πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουι, την Ιρακινή Εθνική Συμφωνία, η οποία, όμως, δεν υπέγραψε την ανακοίνωση. Αντίθετα, δε συμμετείχε κανένα από τα σημαντικά σιιτικά κόμματα, καθώς η σιιτική πλειοψηφία, θεωρώντας δεδομένη την εκλογική της επικράτηση, πιέζει για την κανονική διεξαγωγή των εκλογών.

Νέες μάχες

Τέσσερις Νεπαλέζοι μισθοφόροι βρετανικής εταιρίας ασφαλείας σκοτώθηκαν και άλλοι 12 συνάδελφοί τους, άγνωστης εθνικότητας, τραυματίστηκαν από επίθεση με ρουκέτες κατά τοποθεσίας πολύ κοντά στην «Πράσινη ζώνη». Η διεύθυνση της εταιρίας, της «Global Risk Strategies», επιβεβαίωσε την είδηση. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η οργάνωση «Ανσάρ αλ Σούνα». Ωρες αργότερα, συγκρούσεις ξέσπασαν στις δυτικές και στις νότιες συνοικίες της πρωτεύουσας ανάμεσα σε Ιρακινούς στρατιώτες και εθνοφρουρούς κατά ανταρτών, που, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρονται να ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό τις συγκεκριμένες περιοχές.

Την ίδια ώρα, στο διαδίκτυο κυκλοφορούσε ανακοίνωση με την υπογραφή «Συμβούλιο των Μουτζαχεντίν της Φαλούτζα», του συμβουλίου των ανταρτών που συστάθηκε στην πόλη από την άνοιξη, στην οποία τονίζεται ότι «οι αντάρτες ανασυγκροτούν τις δυνάμεις τους στην πόλη». Στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι οι επιθέσεις κατά των κατοχικών δυνάμεων, στην πόλη, επαναλήφθηκαν από την περασμένη Τετάρτη. Η ανακοίνωση καταλήγει με την προειδοποίηση ότι «οι αντάρτες θα διαλύσουν το μύθο του αήττητου των κατοχικών δυνάμεων και των συνεργατών τους και θα δώσουν και στις αραβικές ηγεσίες να καταλάβουν ότι μόνο η γλώσσα των όπλων και της θυσίας έχει σημασία».

Η αυθεντικότητα της ανακοίνωσης δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί. Αυτό, όμως, που έγινε γνωστό είναι ότι, χτες, από μάχες που σημειώθηκαν στη Φαλούτζα, κατά τη διάρκεια ελέγχων σε σπίτια, σκοτώθηκαν 2 πεζοναύτες και 3 αντάρτες. Επίσης, από ανεξέλεγκτα πυρά που προήλθαν από αμερικανική βάση σε χωριό γειτονικό της Φαλούτζα, όπου έχουν καταλύσει πρόσφυγες από την πόλη, σκοτώθηκαν 2 γυναίκες και τραυματίστηκαν άλλοι 6 άμαχοι. Αυτόπτες μάρτυρες υποστήριξαν ότι των αμερικανικών πυρών προηγήθηκε αντάρτικη επίθεση κατά της βάσης.