ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ
Μεγάλη η συμμετοχή στη χτεσινή απεργία
Σάββατο 27 Νοέμβρη 2004

Οι πρωταγωνιστές του «διαλόγου» με τους τραπεζίτες δεν έκριναν σκόπιμο ούτε καν σε κεντρική απεργιακή συγκέντρωση να καλέσουν τους απεργούς
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η χτεσινή 24ωρη απεργία των εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα ενάντια στα σχέδια της διοίκησης για κατάργηση του Ταμείου τους (ΤΕΑΠΕΤΕ) και ένταξή τους στο ΙΚΑ, που ως συνέπεια θα έχει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση παροχών και συντάξεων. Τα ποσοστά συμμετοχής κυμάνθηκαν από 75 έως 80%. Η επίθεση της εργοδοσίας εντάσσεται στο πλαίσιο των σχεδιασμών κεφαλαίου, κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης για νέο χτύπημα στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, με σκοπό να αυγατίσουν παραπέρα τα κέρδη των εργοδοτών. Το ίδιο το μέτωπο της επίθεσης καθορίζει την ανάγκη, οι εργαζόμενοι να παραμερίσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, που με κοινωνικούς διαλόγους και αποπροσανατολιστικά αιτήματα φρενάρουν τον αγώνα τους, να συσπειρωθούν με όποιο πρόσφορο τρόπο και μέσο και να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους για να αντισταθούν στη νέα αυτή επίθεση, αλλά και να συντονίσουν τη δράση τους για τη διεκδίκηση δημόσιας, δωρεάν, καθολικής, Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η Αλ. Μπαλού, στέλεχος της ΕΣΑΚ Τραπεζών, δήλωσε στο «Ρ» με αφορμή τη χθεσινή απεργία: «Οι εργαζόμενοι έδωσαν μία δυναμική απάντηση, όμως ο αγώνας δεν τελειώνει εδώ. Η επίθεση από την κυβέρνηση και τους εργοδότες θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση. Η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ χτυπά στο σύνολό τους τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού. Στη συγκεκριμένη περίπτωση προσπαθεί να γκρεμίσει ό,τι έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση. Η επιλογή της πλειοψηφίας των συνδικαλιστικών ηγεσιών στον κλάδο να ανοίξουν το διάλογο με την κυβέρνηση, ουσιαστικά διευκολύνει τα σχέδια αυτά. Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, οι πιο ζωντανές και ριζοσπαστικές δυνάμεις του χώρου συντονίζουν τα βήματά τους και συσπειρώνονται στις γραμμές του ΠΑΜΕ. Συνεχίζουμε το δρόμο του αγώνα. Στόχο έχουμε να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα της επίθεσης στην Κοινωνικής Ασφάλιση, σε επίπεδο κλάδου, αλλά και από το σύνολο των εργαζομένων. Με συγκεντρώσεις, συσκέψεις, πρωτοβουλίες συσπείρωσης. Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνουμε κάλεσμα στους εργαζόμενους για μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια που έχει εξαγγείλει το ΠΑΜΕ για τις 9 Δεκέμβρη, για την ανάδειξη των αιτιών των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν και τη διεκδίκηση αιτημάτων, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους».