ΠΚΣ
Αγωνιστικά προς τις φοιτητικές εκλογές
Τρίτη 9 Μάη 2000

Απο παλιότερη φοιτητική κινητοποίηση
Σε λιγότερο από εννιά μέρες προσέρχονται στις κάλπες οι φοιτητές κι οι σπουδαστές για να εκλέξουν νέα Διοικητικά Συμβούλια στους συλλόγους τους. Οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές ορίστηκαν φέτος για τις 17 του Μάη και οι παρατάξεις έχουν μπει ήδη στους ρυθμούς της τελικής ευθείας.

Τα προβλήματα της λεγόμενης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν είναι ούτε λίγα, ούτε ευκαταφρόνητα. Ξεκινώντας από τα ζητήματα υλικοτεχνικής υποδομής και τα προβληματικά προγράμματα σπουδών και φτάνοντας μέχρι το ίδιο το οικοδόμημα των ΤΕΙ, την προώθηση της ευρωπαϊκής οδηγίας 89/48 και τις αλλαγές που φαίνεται ότι θα προωθηθούν το επόμενο διάστημα, οι φοιτητές και οι σπουδαστές καλούνται με την ψήφο τους να πάρουν θέση.

Ενα από τα θέματα που έκανε γνωστό ιδιαίτερα η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας στις σχολές και συζητιέται ανάμεσα στους φοιτητές, καθώς είναι ενδεικτικό των αλλαγών που έρχονται, είναι αυτό των μεταπτυχιακών. Θυμίζουμε ότι στα μέσα του προηγούμενου μήνα, με την αποχώρησή του από το υπουργείο Παιδείας ο Γερ. Αρσένης έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά από νομοσχέδια ανάμεσα στα οποία κι αυτό«για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των μεταπτυχιακών σπουδών και της πανεπιστημιακής έρευνας».

Αν και από την πλευρά της νέας ηγεσίας του υπουργείου το θέμα της αναμόρφωσης των μεταπτυχιακών δεν έχει ακόμα θιγεί και παραμένει άγνωστο πότε θα πάει το νομοσχέδιο στη Βουλή, η ΠΚΣ ενημερώνει καθημερινά τους φοιτητές για το «τι έρχεται» στα ΑΕΙ και ποιες θα είναι οι συνέπειες από την εφαρμογή του νομοσχεδίου. Ταυτόχρονα καλεί στο δρόμο του αγώνα για την αλλαγή των συσχετισμών στο φοιτητικό κίνημα, το ζωντάνεμα των συλλόγων και των οργάνων του, ώστε να μπορεί να βάζει φρένο σ' αυτή την αντιεκπαιδευτική πολίτική και να διεκδικεί μαχητικά τα δικαιώματα των φοιτητών.

Το νομοσχέδιο ορίζει ότι τα μεταπτυχιακά προγράμματα διακρίνονται σ' αυτά που χορηγούν δίπλωμα ειδίκευσης, σ' αυτά που χορηγούν δίπλωμα ειδίκευσης και διδακτορικό και σ' αυτά που δίνουν μόνο διδακτορικό, αλλά για την παρακολούθηση των τελευταίων είναι απαραίτητη η κατοχή μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης. Στη συνέχεια ορίζει τις προϋποθέσεις έγκρισης μεταπτυχιακών προγραμμάτων (ΠΜΣ), που έχουν να κάνουν με «τους στόχους, τη σκοπιμότητα, την ακαδημαϊκή πληρότητα και την οικονομική βιωσιμότητα του ΠΜΣ» καθώς και το πρόγραμμα μαθημάτων και τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του. Τέλος, το νομοσχέδιο κατοχυρώνει τη δυνατότητα οργάνωσης διατμηματικών και διαπανεπιστημιακών ΠΜΣ.

Στον τομέα της έρευνας διατηρεί τα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα (ΕΠΙ), που είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου υπό την εποπτεία του υπουργού Παιδείας. Επίσης, ορίζει ότι η πανεπιστημιακή έρευνα μπορεί να διεξάγεται από τα εργαστήρια και τις κλινικές, ενώ δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης κάποιων «κέντρων», που θα διεξάγουν κι εκείνα έρευνα συνδεόμενη με την προπτυχιακή και μεταπτυχιακή δραστηριότητα και θα είναι λειτουργικές μονάδες των ΑΕΙ, χωρίς νομική προσωπικότητα. Τέλος, με το νομοσχέδιο ιδρύεται Ινστιτούτο Πανεπιστημιακής Ερευνας και Μεταπτυχιακών Σπουδών, που θα «λειτουργεί ως αποκεντρωμένη διοικητική υπηρεσία» του υπουργείου Παιδείας και θα έχει σημαντικότατες αρμοδιότητες για την έγκριση και αξιολόγηση προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών και έρευνας.