ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Ο καπιταλισμός θα σας απαλλοτριώσει»

Προειδοποίησε τους αγρότες της Θεσσαλονίκης η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αποκαλύπτοντας τα όσα προμηνύονται για τη μικρομεσαία αγροτιά, μέσα από τις επιλογές της ΕΕ που υλοποιούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Τρίτη 30 Νοέμβρη 2004

Motion Team

Με τους συνεταιριστές στα γραφεία του Συνεταιρισμού Κυμίνων
Να οργανώσουν την πάλη τους σε συντονισμό με την εργατιά και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, προβάλλοντας αιτήματα που απαντούν στις ανάγκες του σήμερα και παράλληλα ανοίγουν το δρόμο για βαθιές πολιτικές αλλαγές σε όφελος του λαού, κάλεσε η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Δυτικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης.

Το πρωί του Σαββάτου η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συνοδευόμενη από πολυμελές κλιμάκιο στελεχών του Κόμματος, περιόδευσε στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κυμίνων και στη συνέχεια μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση στη Νέα Ζωή (Λουδίας).

Είδε τα βαμβάκια και τα στάρια να σαπίζουν στις αποθήκες και στα χωράφια. Ακουσε για τη φτώχεια, για τους εμπόρους που θέλουν να πάρουν τζάμπα τη σοδειά, για το εισόδημά τους που μειώθηκε κατά 30% σε σχέση με πέρσι, για τα χρέη στις τράπεζες και τα αδιέξοδα των νέων της υπαίθρου.

«Προβληματιζόμαστε πώς θα ζήσουμε τις επόμενες μέρες, δε συζητάμε για τον επόμενο χρόνο», είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κυμίνων στο Δήμο Αξιού. «Οι αγρότες, αυτό που ξέρουμε είναι να προσπαθούμε να βγάζουμε καλής ποιότητας προϊόν και μεγάλη παραγωγή. Και ενώ το καταφέρνουμε μειώνεται το εισόδημά μας», πρόσθεσε, και κατήγγειλε την πολιτική των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας, η οποία καταδίκασε την αγροτιά στη φτώχεια και στη χρεοκοπία.

Συνολικά εκτιμούν ότι θα μείνουν αδιάθετοι περίπου 1.000 τόνοι βαμβακιού λόγω της ποσόστωσης, ενώ και το ρύζι (9 εκατ. κιλά) μένει απούλητο στις αποθήκες γιατί οι έμποροι θέλουν να το αγοράσουν κοψοχρονιάς, με 14 λεπτά το κιλό.

Και οι κτηνοτρόφοι σε απόγνωση, χρόνο με το χρόνο εγκαταλείπουν το επάγγελμα.

Η Αλέκα Παπαρήγα προειδοποίησε πως την επόμενη δεκαετία η κατάσταση θα είναι πολύ πιο δύσκολη. 300.000 άνεργοι θα προστεθούν από την αγροτιά. Το χτύπημα θα είναι πιο οξύ, ιδιαίτερα τώρα, μετά τη διεύρυνση της ΕΕ και τη συμφωνία με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Ξεκαθάρισε όμως πως δεν πρέπει να σκύψουν το κεφάλι. Πρέπει να παλέψουν. Να έχουν όμως καθαρό πως οι όποιες κατακτήσεις του σήμερα θα είναι χρόνος που κερδίζεται στην πορεία για την ανατροπή αυτού του συστήματος, για βαθιές πολιτικές αλλαγές στη χώρα.

«Με την πρότασή μας για τον Παραγωγικό Συνεταιρισμό, ο μικρομεσαίος αγρότης μπορεί να έχει μέλλον. Οχι με συνεταιρισμούς που είναι κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη της ΕΕ και των εμποροβιομηχάνων», είπε η Αλ. Παπαρήγα. Ξεκαθάρισε πως το ΚΚΕ είναι αντίθετο με τις ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας και ζητά την κατάργησή τους. «Το ΚΚΕ προτείνει ανάπτυξη της γεωργίας σύμφωνα με την παραγωγική δυνατότητα της χώρας, τις διατροφικές ανάγκες του λαού και με σεβασμό στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία», πρόσθεσε, και παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις του ΚΚΕ για: Προστασία και έγκαιρη διάθεση της αγροτικής παραγωγής σε τιμές και με επιδοτήσεις που να διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα. Ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής με εκτέλεση από το κράτος βασικών έργων υποδομής και έλεγχο των τιμών των αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων. Χτύπημα της κερδοσκοπίας των εμποροβιομηχάνων με έλεγχο των τιμών και αναβάθμιση των συνεταιρισμών, για να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων. Ευνοϊκή χρηματοδότηση των μικρομεσαίων αγροτών και των συνεταιρισμών από κρατική ΑΤΕ, που θα λειτουργεί με κοινωνικά αναπτυξιακά κριτήρια. Δωρεάν μεταβίβαση στις συνεταιριστικές οργανώσεις των μετοχών της ΑΤΕ στις εταιρίες μετοχικού ενδιαφέροντος. Πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους, από τον δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος.