ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Περιοδεία σε αραβικές πρωτεύουσες ενόψει εκλογών
Τρίτη 30 Νοέμβρη 2004

Associated Press

Το «τείχος» θα πάρει στροφή...
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Σειρά επαφών με αραβικές ηγεσίες έχει αρχίσει η υπηρεσιακή ηγετική «τρόικα» της Παλαιστινιακής Αρχής ενόψει των προεδρικών εκλογών της 9ης Ιανουαρίου. Την Κυριακή, ο Μαχμούντ Αμπάς, επικεφαλής της ΟΑΠ, ο πρωθυπουργός Αχμάντ Κορέι και ο υπηρεσιακός Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Ραούχι Φατούχ, είχαν συνομιλίες με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο. Χτες, οι «τρεις» μετέβησαν στην Ιορδανία και ανακοινώθηκε ότι στις αρχές Δεκεμβρίου θα επισκεφθούν και τη Δαμασκό.

Επίσης, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η υπηρεσιακή «τρόικα» έδωσε εντολή στα ΜΜΕ να σταματήσουν να μεταδίδουν μηνύματα προτροπής στη βία κατά Ισραηλινών στόχων, σε μια προσπάθεια να επιδειχτεί «καλή θέληση» απέναντι στην ισραηλινή κυβέρνηση. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε επισήμως.

Στο μεταξύ, στα παλαιστινιακά εδάφη έχει ανοίξει ο κατάλογος των υποψηφιοτήτων. Ως «σημαντικός» αντίπαλος του Μαχμούντ Αμπάς, τον οποίο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν να συγκεντρώνει το 40% των προτιμήσεων της παλαιστινιακής κοινής γνώμης, εμφανίζεται ο επικεφαλής του δικτύου ανθρωπιστικών οργανώσεων και οργανώσεων αρωγής, Μουστάφα Μπαργούτι, ο οποίος, πριν από δύο χρόνια, ίδρυσε την πολιτική παράταξη «Εθνική Παλαιστινιακή Πρωτοβουλία».

Ο Μπαργούτι, που δεν έχει καμία συγγένεια με τον φυλακισμένο ηγέτη της Φατάχ, προανήγγειλε την υποψηφιότητά του εκτιμώντας «ήρθε η ώρα για τον παλαιστινιακό λαό να αποδείξει ότι η τύχη βρίσκεται στα χέρια του». Ο κατάλογος των υποψηφιοτήτων θα κλείσει στις αρχές Δεκεμβρίου, και, μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, οι δύο ισλαμιστικές οργανώσεις «Χαμάς» και «Τζιχάντ» επιμένουν στην απόφαση τους για μποϊκοτάζ των εκλογών.

Από την άλλη πλευρά, χτες το ισραηλινό Κοινοβούλιο ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, 2 από τις 3 προτάσεις μομφής που είχαν κατατεθεί σε βάρος της κυβέρνησης Σαρόν, που φαίνεται ότι γλίτωσε μόνο και μόνο επειδή δε συγκεντρώθηκε η απαραίτητη «απόλυτη» πλειοψηφία. Είναι η πρώτη φορά που εγκρίνονται, έστω και με σχετική πλειοψηφία, προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης Σαρόν δίνοντας σαφώς το μήνυμα ότι η κατάσταση δυσχεραίνει όσον αφορά στην πολιτική επιβίωση του κυβερνητικού σχήματος.

Ταυτοχρόνως, τα ισραηλινά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι το υπουργείο Αμυνας ενέκρινε να αναχαραχτεί η πορεία ανέγερσης του διαχωριστικού τείχους έτσι ώστε μην προσαρτηθούν 90.000 εκτάρια παλαιστινιακής γης, αλλά μόνο 40.000! Επισήμως, το υπουργείο Αμυνας δεν προέβη σε σχετική ανακοίνωση.