ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καμία εμπιστοσύνη στις κυβερνητικές υποσχέσεις!

Ανακοίνωση για τις εξαγγελίες του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά

Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2004

«Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας για μια ακόμη φορά, τα τελευταία χρόνια, ακούνε εξαγγελίες και υποσχέσεις για έργα και ενέργειες που θα γίνουν στην περιοχή μας. Αυτή την παράσταση την έχουν ξαναδεί στο παρελθόν με πρωταγωνιστές πρώην υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ. Η επανάληψη του ίδιου ανιαρού έργου δεν προκαλεί ενδιαφέρον, αντίθετα αποκαλύπτει τους πραγματικούς στόχους των "σκηνοθετών" και "συγγραφέων" αυτής της ιστορίας».

Τα παραπάνω σημειώνει, σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, σχετικά με τις προχτεσινές εξαγγελίες που έκανε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς από τη Λάρισα για έργα στη Θεσσαλία, προσθέτοντας πως «μια πρώτη επιδίωξη είναι η δημιουργία εντυπώσεων ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο υπουργός ενδιαφέρεται για τη Θεσσαλία και τους κατοίκους της». Συνεχίζοντας, η ΕΠ Θεσσαλίας τονίζει:

«Μόνο που οι υποσχέσεις ακόμη και η προώθηση ορισμένων Εργων ενταγμένων στην ίδια πολιτική που ακολουθείται στη χώρα μας είτε από το ΠΑΣΟΚ είτε από τη ΝΔ στα πλαίσια των αποφάσεων και κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν αλλάζουν την άσχημη κατάσταση που βιώνουν οι εργάτες, οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι μικρομεσαίοι επαγγελματοβιοτέχνες και μικρέμποροι, η νεολαία της Θεσσαλίας.

Η ανεργία στη Θεσσαλία ξεπερνά κατά πολύ το μέσο ποσοστό της ανεργίας του συνόλου της χώρας. Αλλά και οι εργάτες, οι υπάλληλοι που έχουν δουλιά, και περισσότερο οι συνταξιούχοι δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες. Η ακρίβεια φουντώνει. Η φτώχεια πλήττει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και η προοπτική είναι δυσοίωνη για τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά διαλύθηκαν τα τελευταία χρόνια και ο ρυθμός ξεκληρίσματος των αγροτών θα ενταθεί με την εφαρμογή της αναθεωρημένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Φέτος, όλα τα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στη Θεσσαλία είτε είναι απούλητα ή πουλιούνται σε εξευτελιστικές τιμές, ενώ το κόστος καλλιέργειας έχει αυξηθεί πολύ πάνω από τον πληθωρισμό με συνέπειες την επιδείνωση της ήδη κακής οικονομικής κατάστασης χιλιάδων αγροτών στη Θεσσαλία.

Οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλο και περισσότερο δυσκολεύονται από τη μείωση του τζίρου, από τον ανταγωνισμό των μεγάλων επιχειρήσεων, από την ανεξέλεγκτη αύξηση των βιομηχανικών προϊόντων, από τη φορομπηχτική πολιτική των κυβερνήσεων».

Για τα συμφέροντα της ολιγαρχίας

«Συνεπώς - επισημαίνει η ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ - οι κάτοικοι της Θεσσαλίας δεν πρέπει να περιμένουν τίποτα διαφορετικό από την ίδια πολιτική και τις ίδιες εξαγγελίες, αυτή τη φορά από την κυβέρνηση της ΝΔ και του υπουργού της. Εχουν πλούσια πείρα από αυτή την πολιτική και την τακτική των κομμάτων που υπηρετούν τα συμφέροντα της ολιγαρχίας και προωθούν πολιτικές που πλήττουν τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Ομως, στις εξαγγελίες του κ. υπουργού πρέπει να σημειώσουμε και ορισμένα ενδιαφέροντα σημεία.

Η σήραγγα των Τεμπών, μαζί και η ολοκλήρωση της ΠΑΘΕ, η Ε65 και όλα τα μεγάλα έργα από δω και πέρα θα γίνονται με τη μέθοδο της παραχώρησης. Δηλαδή, ανάθεση σε μεγαλοεργολάβους της κατασκευής έργων, και συγχρόνως του δικαιώματος να εκμεταλλεύονται τα έργα, που θα τα πληρώνουν όσοι τα χρησιμοποιούν. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα με τα χαμηλά εισοδήματα που δεν καλύπτουν τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, που πληρώνουν πανάκριβα την Παιδεία, την Υγεία και τις άλλες υπηρεσίες που έχουν ανάγκη, που πληρώνουν το μεγαλύτερο μέρος των φόρων που εισπράττει το κράτος. Από δω και πέρα θα πληρώνουν και τα μεγάλα έργα, στην προκειμένη περίπτωση με πανάκριβα διόδια, για να κερδίζουν οι μεγαλοκατασκευαστικές εταιρίες και οι τράπεζες.

Βεβαίως, συνεχίζεται και σε αυτόν τον τομέα η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που εφάρμοσε το σύστημα της αυτοχρηματοδότησης, στην κατασκευή μεγάλων έργων. Ας σημειωθεί ότι οι μεγαλοεργολάβοι συμμετέχουν στη συνολική επένδυση με ένα μικρό ποσοστό. Σε κάθε περίπτωση, έχουν εξασφαλισμένα τόσο την απόσβεση, όσο και μεγάλα κέρδη, που καλείται να πληρώσει ο λαός.

Για μια ακόμη φορά, οι εξαγγελίες για τον Αχελώο, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία σχεδιασμού για τη συνολική αντιμετώπιση του ελλείμματος του νερού και την κατασκευή αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων στη Θεσσαλία, δείχνουν ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Η δήλωση του κ. Σουφλιά ότι θα βρίσκεται επικεφαλής των κινητοποιήσεων για τον Αχελώο, αν χρειαστεί, μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να εκληφθεί.

Σημειώνουμε, επίσης, ότι ο κ. υπουργός δεν έκανε καμιά αναφορά σε έργα που έχουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος όπως έργα αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά και σε μέτρα για τον έλεγχο των πηγών ρύπανσης που μολύνουν το έδαφος, τα υπόγεια και επιφανειακά νερά, τον ατμοσφαιρικό αέρα από την ανεξέλεγκτη παραγωγική διαδικασία βιομηχανικών μονάδων.

Αόριστες υποσχέσεις έδωσε, επίσης, για την εφαρμογή πολεοδομικών σχεδίων, πρόβλημα που έχουν πολλές πόλεις και οικισμοί της περιοχής.

Αλλαγή συσχετισμών

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ επισημαίνει: «Καλούμε τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να μη δώσουν εμπιστοσύνη σ' αυτές τις υποσχέσεις. Να μην περιμένουν από την κυβέρνηση της ΝΔ διαφορετική πολιτική. Εχουν όλα τα στοιχεία να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα, πως προωθούνται οι αντιλαϊκές πολιτικές, ποιους εξυπηρετούν και ποιους ζημιώνουν, ποιες είναι οι αιτίες και οι υπεύθυνοι των προβλημάτων και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν. Πρέπει να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η ζωή τους θα χειροτερεύει αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική. Αν στη χώρα μας σχεδιάζουν και εφαρμόζουν πολιτικές τα κόμματα της πλουτοκρατίας.

Μόνο ο ενωμένος αγώνας των εργατών, των μικρομεσαίων αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, της νεολαίας μπορεί να βάλει φρένο στις αντιλαϊκές πολιτικές, να βελτιώσει τη ζωή τους με κατακτήσεις, να αλλάξει ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα μας, να δημιουργήσει τις κοινωνικές και πολιτικές προϋποθέσεις στη χώρα μας, για να σχεδιάζονται και να εφαρμόζονται πολιτικές με κριτήριο τα συμφέροντα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων».