ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η υποψηφιότητα Μ. Μπαργούτι ταράζει τα νερά...
Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2004

Associated Press

Η μορφή του Μ.Μπαργούτι ζωγραφιά στους δρόμους
ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΚΑΪΡΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η επίσημη ανεξάρτητη υποψηφιότητα του 45χρονου Μαρουάν Μπαργούτι που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στις ισραηλινές φυλακές ανακάτεψε την τράπουλα των παλαιστινιακών εκλογών της 9ης Γενάρη. Η σιγουριά που ένιωθε έως χτες ο προεδρεύων της Παλαιστινιακής Αρχής (επίσης υποψήφιος στις παλαιστινιακές προεδρικές εκλογές) Μαχμούτ Αμπάς φάνηκε να «εξατμίζεται». Η δε Φατάχ (που υποστηρίζει ανοιχτά τον Αμπάς), όπως και ορισμένοι ηγετικοί πυρήνες της «Ταξιαρχίας των Μαρτύρων του Αλ Ακσα» είδαν την υποψηφιότητα του (δημοφιλούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη λόγω της ενεργού υποστήριξής του στην Ιντιφάντα) Μαρουάν Μπαργούτι ως «απειλή».

Στο μεταξύ, η υποψηφιότητα του Μαρουάν Μπαργούτι δεν αποκλείεται να προκαλέσει την αναθεώρηση της προχτεσινής απόφασης στελεχών της Χαμάς «προς τα μέλη της και όχι γενικά προς τον παλαιστινιακό λαό» να μποϊκοτάρουν τις εκλογές του Γενάρη... Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δε φαίνεται να κάνει (έστω και έμμεσα) η «Ισλαμική Τζιχάντ» που χτες κάλεσε τους Παλαιστίνιους να μη συμμετάσχουν στις προεδρικές παλαιστινιακές εκλογές, γιατί «αυτές οι εκλογές δεν μπορεί να διεξαχθούν πραγματικά ελεύθερα»...

Αντιδράσεις από ΗΠΑ, Ισραήλ, Αίγυπτο

Πάντως, η «ταραχή» που προκάλεσε η υποψηφιότητα Μ.Μπαργούτι έγινε αισθητή (ιδιαίτερα...) στο εξωτερικό.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν δήλωσε χτες πως ο «κ.Μπαργούτι μπορεί να κάνει την εκστρατεία του ελεύθερα απ' το κελί της φυλακής, στο οποίο θα μείνει τουλάχιστον για τα επόμενα 100 χρόνια...».

Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, αρκέστηκε να χαρακτηρίσει την υποψηφιότητα Μπαργούτι «προβληματική», επικαλούμενος την έκτιση πεντάκις ισόβιων δεσμών... Επιχείρημα, ωστόσο, που δε συμμερίζονται οι υποστηριχτές του Μαρουάν Μπαργούτι, που θεωρούν πως εάν ο Μπαργούτι εκλεγεί την 9η Γενάρη τότε το Ισραήλ θα αναγκαστεί να τον απελευθερώσει...

Η υποψηφιότητα Μπαργούτι δεν πέρασε απαρατήρητη ούτε απ' τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ. Υποστήριξε πως η υποψηφιότητα του Μαρουάν Μπαργούτι «βλάπτει την παλαιστινιακή ενότητα», ενώ ...χαρακτήρισε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Α. Σαρόν σαν ...«την καλύτερη ελπίδα για ειρήνη» στη Μέση Ανατολή! Ο Μουμπάρακ προέβλεψε νίκη του Μαχμούντ Αμπάς, λέγοντας πως «η Φατάχ έχει ορίσει υποψήφιο τον Αμπού Μάζεν (αγωνιστικό ψευδώνυμο του Μ. Αμπάς) και πιστεύω πως ο Μάζεν θα είναι εκείνος που θα κερδίσει».

Πάντως, η παλαιστινιακή εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε 10 υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές της 9ης Γενάρη και πως η επίσημη προεκλογική εκστρατεία θα αρχίσει 14 μέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών.

Οι «παραχωρήσεις» του Σαρόν...

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, που από προχτές αναζητεί νέους εταίρους στην αντιπολίτευση, για να σχηματίσει κυβέρνηση μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού (και) απ' το πρώην σύμμαχο κόμμα Σινούι, δήλωσε χτες πως θα εφαρμόσει κατά γράμμα το σχέδιο μονομερούς αποχώρησης των Ισραηλινών απ' τη Λωρίδα της Γάζας. Πρόσθεσε δε πως είναι έτοιμος για «επώδυνες παραχωρήσεις», προκειμένου «να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους»... εκτός, όπως είπε, «απ' το θέμα της τρομοκρατίας»...

Αναφέρθηκε και στη Συρία, δηλώνοντας «έτοιμος για... υπό όρους συνάντηση» με τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, δίχως να τους διευκρινίσει... Παρατήρησε, εντούτοις, πως προς το παρόν «ουδεμία πραγματική ένδειξη» βλέπει για τις ειρηνευτικές προθέσεις της Δαμασκού.