Μνήμες...
Πέμπτη 11 Μάη 2000

Σκηνή από την ταινία του Τόμας Γκουτιέρες Αλέα «Μνήμες υπανάπτυξης», που προβάλλει η ΕΤ-3 στις 24.00
Για να δούμε τι θα δούμε απόψε. Φαίνεται πως υπάρχουν τρεις αξιόλογες ταινίες, με τις οποίες αξίζει να ασχοληθούμε. Εχουμε και λέμε:

«Τον άρτον ημών τον επιούσιον» του Κινγκ Βιντόρ, μπορούμε να παρακολουθήσουμε σήμερα στις 22.00 από το SEVEN. Πρόκειται για μια κοινωνική ταινία, ένα δράμα εποχής που επηρέασε πολλούς σκηνοθέτες, όπως τον Τζον Φορντ στην ταινία του «Τα σταφύλια της οργής», αλλά και όλους όσοι ασχολήθηκαν με θέματα αγροτιάς. Την εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης μια ομάδα ανέργων στηρίζει όλες τις ελπίδες της σε μια φάρμα, η οποία όμως βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Η τελευταία σκηνή του έργου, όπου οι ήρωες της ταινίας φτιάχνουν ένα αυλάκι ταυτόχρονα με το νερό που κυλά, έχει μείνει για πάντα και έχει σφραγίσει την ιστορία της 7η Τέχνης.

Από την ΕΤ-1 στις 23.35 «Αλμπίνο αλιγκέιτορ» του Κέβιν Σπέισι.

Τρεις μικροκακοποιοί σκοτώνουν τρεις ομοσπονδιακούς πράκτορες και βρίσκουν καταφύγιο σε ένα υπόγειο μπαρ. Ομως η αστυνομία τούς περικυκλώνει και προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν τρόπο να διαφύγουν. Αυτή είναι η πρώτη σκηνοθετική εμφάνιση του ηθοποιού που κέρδισε το Οσκαρ ανδρικού ρόλου φέτος, για την ταινία «Αμέρικαν μπιούτι» και θα λέγαμε πως ο Σπέισι έκανε μια καλή αρχή. Είναι μια αστυνομική περιπέτεια με πολλή ένταση, που περιγράφεται η βία, χωρίς όμως να φαίνεται. Ολα γίνονται μέσα σε καθαρά ψυχολογικό επίπεδο. Με λίγα λόγια, είναι ένα φιλμ ολοκληρωμένο και καλογυρισμένο.

Από την ΕΤ-3 στις 24.00 «Μνήμες υπανάπτυξης» του Τόμας Γκουτιέρες Αλέα. Ενα ιδιοφυές έργο του μεγάλου Κουβανού σκηνοθέτη, που αφηγείται την ιστορία ενός καλλιεργημένου αστού, που αρνείται να φύγει στις ΗΠΑ με την οικογένειά του. Προτιμά να παραμείνει στην πατρίδα του και να βοηθήσει την επανάσταση, παρόλο που δεν πολυκαταλαβαίνει τους στόχους της. Με τον Σέρτζιο Κορίερι.