ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α' ΕΘΝΙΚΗ
Ντέρμπι εις... διπλούν
Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2004

Sportidea

Το ντέρμπι Ολυμπιακού - ΠΑΟ ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της αγωνιστικής
Τα δύο ντέρμπι, που περιλαμβάνει το πρόγραμμα της 10ης αγωνιστικής, αναφανδόν, συγκεντρώνουν το βασικό ενδιαφέρον των φιλάθλων. Από τ' αποτελέσματά τους, είναι πιθανό να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα αλλά και επιπτώσεις, που αφορούν τη συνέχεια. Φυσικά τη «μερίδα του λέοντος» αποσπά το ντέρμπι στο Καραϊσκάκη. Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό και οι συγκάτοικοι στη δεύτερη θέση της κατάταξης, επιζητούν τη νίκη, για ουσιαστικούς (βαθμοί) αλλά και ψυχολογικούς λόγους.

Οι γηπεδούχοι, με τον κόσμο στο πλευρό τους και ποντάροντας στην ως τώρα καλή τους απόδοση, μιλούν μόνο για νίκη. Η αισιοδοξία, βρίσκεται στα ύψη, γεγονός που - εν μέρει -προβληματίζει τον Μπάγεβιτς. Γι' αυτό και επισήμανε: «Για να φτάσουμε στη νίκη πρέπει να παλέψουμε 90 λεπτά με δύναμη και πάθος, στοιχεία απαραίτητα γι' αυτό το ντέρμπι. Θα πρέπει να παίξουμε με μυαλό. Ο Παναθηναϊκός προέρχεται από δύο αποτελέσματα στην Ευρώπη και στο πρωτάθλημα που δεν τον ευνόησαν και το γεγονός αυτό τον κάνει πιο επικίνδυνο. Να μη νομίζουμε ότι έχουμε σίγουρη τη νίκη επειδή παίζουμε στην έδρα μας μόνο με τους δικούς μας φιλάθλους. Χρειάζεται να αποδείξουμε την αξία μας στον αγωνιστικό χώρο». Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Σερβοέλληνας τεχνικός είναι ο τραυματισμός του Σούρερ. Αναμένεται να τον αντικαταστήσει ο Βάλλας.

Για νίκη μιλούν, από την πλευρά τους, και οι φιλοξενούμενοι που δηλώνουν έτοιμοι ν' ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του παιχνιδιού. Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού, Ζντένεκ Σκάζνι, θέλοντας προφανώς ν' αποφορτίσει τους παίχτες του, ανέφερε: «Η ζωή δεν τελειώνει μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Το πρωτάθλημα έχει δρόμο ακόμα και υπάρχουν και άλλα δύσκολα ματς». Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει λόγος φοβίας. Οι αγώνες με τη Ρόζενμποργκ και τον Αρη ήταν ένα καλό μάθημα, αλλά αποτελούν πλέον παρελθόν για εμάς. Μάθαμε πλέον και δε θα ξαναγίνουν τα ίδια λάθη. Η ψυχολογία δεν παίζει ρόλο και αυτό το είπα και άλλη φορά. Το ματς ξεκινάει απ' το 0-0. Αν είχαμε 10 παιχνίδια χωρίς νίκη, ίσως τότε να είχαμε πρόβλημα. Αν δείξουμε τα στοιχεία που έχουμε στα ευρωπαϊκά ματς, με εξαίρεση το τελευταίο στη Νορβηγία, δηλαδή πάθος, τακτική και συγκέντρωση, θα πάμε καλά». Αναμένεται να επιστρέψουν στην 11άδα οι Γκούμας, Μόρις.

Στο έτερο των ντέρμπι, ο ΠΑΟΚ υποδέχεται την πρωτοπόρο ΑΕΚ. Οι γηπεδούχοι, με καλή ψυχολογία (από την απόδοση και νίκη στην Ξάνθη) και ποντάροντας στις απουσίες αλλά και την κούραση των «κιτρινόμαυρων», ελπίζουν ότι θα φτάσουν στη νίκη. Η ΑΕΚ θέλει να διατηρηθεί στην κορυφή αλλά το έργο της είναι δύσκολο, κυρίως για τους λόγους που ήδη σημειώσαμε. Πάντως ο Σάντος πιστεύει στους παίχτες του και ελπίζει ότι θα παρουσιάσουν το αξιόμαχο και σφιχτό σύνολο, που έχουν δείξει ως τώρα.

Συνοπτικά το πρόγραμμα της 10ης αγωνιστικής. ΣΑΒΒΑΤΟ: Κέρκυρα - Ηρακλής (17:00, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ), Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός (19:00, ΑΛΦΑ). ΚΥΡΙΑΚΗ: Εργοτέλης - Ιωνικός, Χαλκηδόνα - ΟΦΗ (14:45), Πανιώνιος - Ξάνθη (16:45, ΑΛΦΑ), ΠΑΟΚ - ΑΕΚ (17:00, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ), Καλαμαριά - Αρης (19:00, ΑΛΦΑ), Αιγάλεω - Καλλιθέα (20:00, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ).

Β' ΕΘΝΙΚΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ: Λάρισα - Νίκη Βόλου (15:00). ΚΥΡΙΑΚΗ (14.45): Απόλλων Αθηνών - Παναχαϊκή 2005, Εθνικός Αστέρας - Ηλυσιακός, Ακράτητος - Ολυμπιακός ΑΣΚ Βόλου, Προοδευτική - Λεβαδειακός, Πανηλειακός - Ατρόμητος Αθηνών. ΔΕΥΤΕΡΑ: Πανσερραϊκός - Καλαμάτα (17:00). Δε θα γίνει το ματς Καστοριά - Ποσειδών Νέων Πόρων, γιατί ο Ποσειδώνας υποβιβάστηκε στην παρακάτω κατηγορία.

Γ' ΕΘΝΙΚΗ

1ος όμιλος: (ΚΥΡΙΑΚΗ, 14.45): Ρόδος - Κερατσίνι, Θρασύβουλος Φυλής - Λήλας Βασιλικού, Αχαϊκή - Ηρόδοτος, ΠΑΝΟ Μαλίων - Βύζας Μεγάρων, Ατσαλένιος - Θύελλα Πατρών, Αχαρναϊκός - Πάμισος Μεσσήνης, Αθηναϊδα - Χαϊδάρι ΑΟ. 2ος όμιλος: ΠΑΕ Θράκη - Λαμία, Δόξα Δράμας - Αναγέννηση Αρτας, Καβάλα - Παύλος Μελάς, ΑΕ Πτολεμαΐδας - ΗΛΤΕΞ Λύκοι, Θερμαϊκός - Βέροια, Αγροτικός Αστέρας - Κοζάνη, Απόλλων Λάρισας - Παναιτωλικός, Γιάννινα - Πανδραμαϊκός.