ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Επανάληψη του δεύτερου γύρου αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο
Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2004

Associated Press

Από την ώρα ανακοίνωσης του Ανώτατου Δικαστηρίου
ΚΙΕΒΟ.--

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουκρανίας ακύρωσε χτες το αποτέλεσμα των εκλογών και έκρινε ότι ο δεύτερος γύρος πρέπει να επαναληφθεί έως την 26η Δεκέμβρη. Τη - δεσμευτική - απόφαση του Δικαστηρίου ανακοίνωσε ο εκτελών χρέη προέδρου του, Ανατόλι Γιαρέμα. Ανταποκριτές σημείωναν ότι η απόφαση θεωρείται πως αποβαίνει υπέρ του «φιλοδυτικού» Βίκτορ Γιουστσένκο, ο οποίος ήθελε επανάληψη μόνο του δεύτερου γύρου, αντίθετα με τη «φιλορωσική» μερίδα της άρχουσας τάξης που εκφράζουν ο απερχόμενος Πρόεδρος Λέονιντ Κούτσμα και ο πρωθυπουργός του, «νικητής» των ακυρωθεισών εκλογών, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που ζητούσαν τη διενέργεια από την αρχή της εκλογικής διαδικασίας. Πάντως, το θέμα της ακριβούς ημερομηνίας - αίτημα του Γιουστσένκο είναι η διενέργεια του «επαναληπτικού» δεύτερου γύρου την 19η Δεκέμβρη - παραμένει ανοιχτό.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που συνεδρίαζε εδώ και μέρες υπό την ασφυκτική πίεση των διαδηλωτών, των μελών της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης, ήταν «αναμενόμενη», και φυσικά, οι διαδηλωτές «με τα πορτοκαλί» που παρέμεναν στους δρόμους για 12η ημέρα, παρά την περί του αντιθέτου «δέσμευση» του (ποδ)ηγέτη τους, την «πανηγύρισαν» δεόντως, φωνάζοντας ρυθμικά το όνομα του αρχηγού τους υπό τον ήχο πυροτεχνημάτων. Στην άλλη πλευρά, επικρατούσε παγωμάρα και οργή. Οπαδοί του Γιανουκόβιτς στην ανατολική Ουκρανία φώναζαν συνθήματα όπως «έχουμε πρόεδρο».

Η χτεσινή απόφαση ικανοποιεί τις απαιτήσεις που είχαν διατυπώσει, ήδη από την επομένη του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών την 21η Νοέμβρη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ διά στόματος Λούγκαρ και Πάουελ, και η Ευρωπαϊκή Ενωση, πράγμα που χαρωπά επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Γιουστσένκο σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Ουόλ Στριτ Τζέρναλ». Η ταχεία επανάληψη του δεύτερου γύρου των εκλογών, είπε, ζητήθηκε «στις συνομιλίες με τη συμμετοχή των διεθνών μεσολαβητών».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «καλωσόρισε» την εξέλιξη. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι «αυτό που είναι σημαντικό τώρα είναι να διασφαλιστεί μια νέα ψηφοφορία που να είναι δίκαιη, ελεύθερη και ότι το αποτέλεσμα θα αντανακλά τη βούληση του ουκρανικού λαού». (Εννοούσε, προφανώς, νίκη του Γιουστσένκο). Ταυτόσημες και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού Λευκού Οίκου, Σκοτ ΜακΚλίλαν, που μίλησε για «σημαντικό βήμα» προς μια «ειρηνική, δημοκρατική απόφαση», και άλλα παρόμοια.

Από το Νέο Δελχί, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε μια επιθετική, παρότι έμμεση, δήλωση. «Ο δικτατορικός τρόπος λειτουργίας στις διεθνείς υποθέσεις ποτέ δεν επιλύει προβλήματα τοιούτου είδους, ακόμα και εάν περικλείεται με μια ψευτοδημοκρατική φρασεολογία», είπε, σε μια αναφορά στις ΗΠΑ που τη θέλησε να μοιάζει συγκαλυμμένη. Χτες, η «Πράβντα» δημοσίευε και άλλες δηλώσεις του Πούτιν σχετικά με την Ουκρανία, που ίσως δείχνουν ότι διατηρεί μια επικίνδυνη εναλλακτική πορεία στο πίσω μέρος του νου του: «Κατά τα επίσημα στοιχεία υπάρχει ένα 17% του πληθυσμού που είναι Ρώσοι στην Ουκρανία. Ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος στην πραγματικότητα. Πρόκειται για μια χώρα που μιλάει ρωσικά στο σύνολό της. Δεν τη διαχωρίζουμε σε ανατολή και δύση...», φέρεται δηλώσας μεταξύ άλλων την Πέμπτη.

Οι δύο πλευρές που συγκρούονται στην Ουκρανία δεν κρύβουν τις προθέσεις τους. Και η επανάληψη του δεύτερου γύρου είναι πολύ πιθανό να μη «βγάλει» νικητή και η σύγκρουσή τους να οξυνθεί ακόμη περισσότερο.