ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέσεις υπέρ Αμπάς, ζυμώσεις για διαπραγματεύσεις...
Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2004

Associated Press

Ο Μ. Αμπάς μετά τη συμμετοχή του στην προσευχή της Παρασκευής
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Εντονες πιέσεις σε Παλαιστίνιους αξιωματούχους και ηγετικά στελέχη παλαιστινιακών οργανώσεων (ιδιαίτερα στη Φατάχ...) με επιρροή στον ανεξάρτητο υποψήφιο (φυλακισμένο ηγετικό στέλεχος της Φατάχ και υπέρμαχο της Ιντιφάντα) Μαρουάν Μπαργούτι ασκούν τις τελευταίες μέρες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Για παράδειγμα, χτες, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος. Σε σειρά επαφών που είχε με την ισραηλινή και παλαιστινιακή ηγεσία δεν έκρυψε πως ζήτησε απ' όλες τις πλευρές την παροχή «κάθε υποστήριξης και διευκόλυνσης» της υποψηφιότητας του προσωρινά προεδρεύοντος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Αναφέρθηκε δε στην υποψηφιότητα Μπαργούτι χαρακτηρίζοντάς τη «λάθος», εκφράζοντας μάλιστα την «ελπίδα»... πως «θα την αποσύρει πριν τις εκλογές της 9ης Γενάρη».

«Η Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, «θα περιμένει τον Μαχμούτ Αμπάς στρώνοντάς του το κόκκινο χαλί», θεωρώντας πως αυτός είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος «για να τερματιστεί η ιντιφάντα» και να αναβιώσει, σε ήρεμο κλίμα, η ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή. Απευθυνόμενος στη γνωστή θέση της ισραηλινής κυβέρνησης Σαρόν για αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας είπε πως αυτή δε θα έχει νόημα εάν γίνει μεμονωμένα... «Θα πρέπει να αποτελέσει μέρος του ειρηνευτικού οδικού χάρτη» είπε ο Μορατίνος (πρώην απεσταλμένος της ΕΕ για τη Μ. Ανατολή).

Επαφές με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους θα έχει αυτό το Σαββατοκύριακο σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά Εδάφη και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ με στόχο «την εξέλιξη της ειρηνευτικής διαδικασίας»...

Μεσολαβητής δηλώνει η Ιορδανία...

Ομως, τη συνέχιση της «ειρηνευτικής διαδικασίας» στη Μ. Ανατολή θυμήθηκε χτες και η Ιορδανία. Ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα απέστειλε επιστολή στη Συρία γνωστοποιώντας την ετοιμότητα του Αμάν να «αναλάβει μεσολαβητική δράση» σε περίπτωση που Συρία και Ισραήλ αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν συναντήσεις και ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις...

Πολιτικοί αναλυτές παρατηρούν πως από διάφορες πλευρές (Ισραήλ, Αίγυπτος, Ιορδανία κλπ.) εκδηλώνεται έντονη (σε προσκήνιο και παρασκήνιο) δραστηριότητα με στόχο την επανέναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ιδιαίτερα μεταξύ Συρίας - Ισραήλ. Μάλιστα σε ανάλυση ισραηλινών εφημερίδων («Τζερούσαλεμ Ποστ») η Συρία εμφανίζεται πλέον να προσανατολίζεται σε αλλαγή της πολιτικής της (προς το διαλλακτικότερο) έναντι του Ισραήλ «με γνώμονα τα σημερινά γεωπολιτικά δεδομένα και με δεδομένη την επανεκλογή του Τζ. Ου. Μπους στην προεδρία των ΗΠΑ»...

«Αναμοχλεύσεις» σε Φατάχ...

Πάντως, οι πιέσεις για «αποδυνάμωση» της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του Μπαργούτι (που φαίνεται να έχει ισχυρή επιρροή στη νέα γενιά της Φατάχ και εν γένει στους υποστηριχτές της Ιντιφάντα) αντανακλάστηκαν χτες και εντός του κινήματος της Φατάχ.

Ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, ανάμεσά τους και ο εκπρόσωπος της ΚΕ του κινήματος, Ταγιέμπ Αμπντούλ Ραχίμ είπε πως εάν δεν αποσυρθεί εγκαίρως η «ανεύθυνη υποψηφιότητα» του Μαρουάν Μπαργούτι τότε αυτός «θα πρέπει να περιμένει μέτρα» (δηλαδή διαγραφή και αποπομπή από την οργάνωση).

Σε ανάλογη δήλωση προέβη χτες και ηγετικό στέλεχος της «Ταξιαρχίας των Μαρτύρων του Αλ Αξα» στη Λωρίδα της Γάζας επιμένοντας στη θερμή υποστήριξη της υποψηφιότητας του προεδρεύοντος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς...

Για την ιστορία, η επίσημη λίστα των 10 υποψηφίων για τις παλαιστινιακές προεδρικές εκλογές της 9ης Γενάρη έχει ως εξής:

Μαχμούντ Αμπάς (υποψήφιος της Φατάχ), Μαρουάν Μπαργούτι (ανεξάρτητος), Μουσταφά Μπαργούτι (ανεξάρτητος), Αμπντέλ Σατάρ Κασέμ (ανεξάρτητος), Μπασάμ Κχάλεντ (Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης), Αμπντέλ Καρίμ Σχμπιέρ (ανεξάρτητος), Χασάν Κρεϊσχέχ (ανεξάρτητος), Αμπντέλ Χαλίμ αλ Ασκαρ (ανεξάρτητος), Αλσαϊέντ Μπαράκα (ανεξάρτητος).