Της ζωής το... ταξίδι
Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2004

Ο Ηλίας Λογοθέτης στην ταινία «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον»
Την κοινωνική ταινία ελληνικής παραγωγής «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον», του Λάκη Παπαστάθη θα προβάλει απόψε η ΕΤ-1, στις 24.00. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Γεωργίου Βιζυηνού.

Στα τέλη του 19ου αιώνα (1892) ο συγγραφέας και ποιητής Γεώργιος Βιζυηνός κλείνεται στο Δρομοκαΐτειο και περνά εκεί τα τέσσερα τελευταία χρόνια της ζωής του (θα πεθάνει ταραγμένος διανοητικά το 1896). Λίγο πριν έχει ξεσπάσει το ερωτικό του πάθος για τη δωδεκάχρονη Μπετίνα Φραβασίλη. Ζώντας έγκλειστος προσπαθεί να θυμηθεί την παιδική του ηλικία στην Κωνσταντινούπολη και τη Θράκη. Παράλληλα, ξαναδιαβάζει το λογοτεχνικό του έργο, που στηρίζεται σε αυτές τις μνήμες. Το βίωμα, αλλά και η λογοτεχνική του επεξεργασία, μπλέκονται στο ταραγμένο του μυαλό. Κυρίαρχο πρόσωπο των αναμνήσεών του είναι ο πολύ ηλικιωμένος παππούς του, που έζησε τα δέκα πρώτα χρόνια της ζωής του ντυμένος κορίτσι. Εκρυβε το φύλο του για να αποφύγει να υπηρετήσει στο στρατό. Ο παππούς του Βιζυηνού έζησε όλη τη ζωή του μέσα στα παραμύθια και το όνειρο, διαμορφώνοντας κατά κάποιο τρόπο τον ψυχισμό του εγγονού του. Παίζουν: Ηλίας Λογοθέτης, Φραγκίσκη Μουστάκη, Ρούλα Πατεράκη, Λάζαρος Ανδρέου, Υβόννη Μαλτέζου, Μαρίνα Ψάλτη, Κώστας Κορτίδης, Μουσταφά Αβκιράν, Μετίν Μπελγκίν, Αλί Ατές, Βασιλική Παπαγεωργίου, Δώρα Στυλιανέση, Σελίν Σαρβάν, Ντιντέμ Γιερλίν Σελαχατίν Φιράτ.

Από την ΕΤ-3, θα μεταδοθεί η κωμωδία «Η Ρόζαλι πηγαίνει για ψώνια», σε σκηνοθεσία Πέρσι Αντλον.

Η Ρόζαλι λατρεύει να ψωνίζει και τίποτα δεν τη σταματά. Ούτε καν η έλλειψη χρημάτων. Οταν οι μαγαζάτορες της γειτονιάς δε δέχονται πλέον τις ακάλυπτες επιταγές της και τις υπερφορτωμένες πιστωτικές της, η Ρόζαλι φτάνει σε σημείο να κλέψει χρήματα από κάποιο μέλος της οικογένειάς της προκειμένου να κάνει δώρα στους υπόλοιπους. Είναι πλέον απογοητευμένη, όταν η κόρη της την πείθει να αγοράσει έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Σύντομα η έμπειρη καταναλώτρια γίνεται έμπειρη χάκερ και βρίσκεται πάλι στην κορυφή.

Ευχάριστη κοινωνική ψυχολογική κωμωδία με τη γραφική πρωταγωνίστρια να κερδίζει το στοίχημα. Η ταινία έχει διακριθεί το 1989 στο Φεστιβάλ των Καννών. Πρωταγωνιστούν: Μαριάν Σάγκεμπρεχτ, Μπραντ Ντέιβις, Τζατζ Ρέινχολντ, Ερικα Μπλάμπεργκερ. (ΕΤ-3, 22.00)

Απ' το κανάλι «Βουλή - Τηλεόραση» θα μεταδοθεί η ταινία «Ο Χριστός σταμάτησε στο Εμπολι», σε σκηνοθεσία Φραντσέσκο Ρόσι. Πρόκειται για την αυτοβιογραφική ταινία του Κάρλο Λέβι, ενός νεαρού γιατρού από την Τουρίν, ο οποίος εξορίστηκε από τους φασίστες το 1935, στο τσακισμένο από τη φτώχεια χωριό Γκαλιάνο, στο βαθύ Νότο, έναν τόπο εγκαταλειμμένο, που οι ντόπιοι έλεγαν ότι ο Χριστός δεν πάτησε ποτέ το πόδι του εκεί. Στο Γκαλιάνο ο Λέβι γνώρισε όλους τους επίσημους, αλλά και τους μετανάστες που επέστρεφαν, τους φτωχούς αγρότες και τη ζωή... Μια ζωή διαφορετική, που την κυβερνούσαν η δεισιδαιμονία και οι μεσαιωνικές τελετές, ενώ εκείνος έκανε ό,τι μπορούσε για να γιατρέψει τους αρρώστους. Στην εξορία μετέπειτα ο μεγάλος Ιταλός κομμουνιστής συγγραφέας Κάρλο Λέβι ανακάλυψε τις αξίες του ανθρωπισμού. Πρωταγωνιστούν: Τζιάν Μαρία Βολοντέ, Ειρήνη Παππά, Λέα Μασάρι, Πάολο Μπονταντσέλι. (Βουλή - Τηλεόραση, 22.00)