ΣΧΕΔΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Ολυμπιονίκης η επιχειρηματική ασυδοσία

Ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, και η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φ. Π. Πετραλιά έδωσαν το σύνθημα στο μεγάλο κεφάλαιο, για να ξεκινήσει την επέλασή του στις εγκαταστάσεις και τις εκτάσεις που κατασκευάστηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού

Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2004

Eurokinissi

Στη θέση των εγκαταστάσεων στο Φάληρο θα ξεφυτρώσει ένα τεράστιο συνεδριακό κέντρο
«Ανοίξαμε και σας περιμένουμε»! Αυτό το σύνθημα έδωσε χτες ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής προς Ελληνες και ξένους επιχειρηματίες, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους και τους όρους τους για τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να εκμεταλλευτούν εμπορικά τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις που στοίχισαν πανάκριβα και κατασκευάστηκαν αποκλειστικά με χρήματα του ελληνικού λαού!

Συνεδριακά κέντρα, εκτεταμένες εμπορικές χρήσεις, τουριστικές δραστηριότητες, ξενοδοχειακά συγκροτήματα, μαρίνες και ό,τι άλλο ζητήσουν θα μπορούν να το έχουν όσοι επιχειρηματικοί όμιλοι θελήσουν να διαχειριστούν τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Για να υλοποιηθούν όλα αυτά, η κυβέρνηση προσφέρει στους μελλοντικούς επενδυτές ένα ακόμα νομοθετικό δώρο. Ετσι, μετά τον αναπτυξιακό νόμο, με τον οποίο όλα τα παραπάνω δρομολογήθηκαν, τώρα δηλώνει ότι είναι έτοιμη να κάνει «φύλλο και φτερό» και το ισχύον πολεοδομικό και χωροταξικό νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να διευκολυνθεί το μεγάλο κεφάλαιο. Οποιεσδήποτε προτάσεις για τσιμεντοποίηση ελεύθερων χώρων, με αιχμή τον Φαληρικό Ορμο και το Ελληνικό, ή την αύξηση των συντελεστών δόμησης, θα γίνουν δεκτές, αφού ο σχετικός νόμος - όπως δήλωσε απερίφραστα η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φ. Π. Πετραλιά - θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο Δεκέμβρη.

Eurokinissi

Εδώ, στο Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο, πρόκειται να ανεγερθεί ξενοδοχειακό συγκρότημα
Από την παρουσίαση των κυβερνητικών σχεδίων δεν έλειψαν οι υποκριτικές κορόνες. Ο Κ. Καραμανλής είπε συγκεκριμένα: «Οι εγκαταστάσεις παραμένουν δημόσια περιουσία». Ασχέτως, αν λίγο αργότερα η αναπληρώτρια υπουργός έκανε λόγο για «πρόσκληση επενδυτικού ενδιαφέροντος» για τις εγκαταστάσεις. Ακόμα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά από ευρύ, εντατικό, ανοιχτό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες». Ομως, η αναπληρώτρια υπουργός παρουσιάζοντας τις, εξειδικευμένες για κάθε εγκατάσταση, αποφάσεις της κυβέρνησης, δεν άφησε κανένα περιθώριο για οποιονδήποτε διάλογο. Περιέγραψε το γενικό πλαίσιο των αποφάσεων (κάτι σαν άπλωμα του ...τραχανά) και απλά κάλεσε τους επιχειρηματίες να τις εξειδικεύσουν και να πλειοδοτήσουν...

Βασικά «θύματα» των επιχειρηματικών ορέξεων θα είναι το παραλιακό Μέτωπο του Φαλήρου, ο χώρος του αεροδρομίου του Ελληνικού, η παραλία του Αγίου Κοσμά στο Ελληνικό, το Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο, ο χώρος του κτήματος Ομορφοκλησιάς στο Γαλάτσι και ο περιβάλλων χώρος του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου της Αθήνας στο Μαρούσι.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Συγκεκριμένα:

Πάρκο τσιμέντου

Σημειώνεται ότι για το χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού δεν έγιναν συγκεκριμένες ανακοινώσεις, αφού - όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού - το θέμα χειρίζεται το αρμόδιο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ από το οποίο θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις. Πάντως, δήλωσε ότι η «αξιοποίηση» του χώρου θα γίνει με βάση τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών που εκπονήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του διαγωνισμού αυτού ένα μεγάλο μέρος του χώρου (τουλάχιστον 1.000 στρέμματα) θα δοθεί για οικοπεδοποίηση, ενώ σε άλλο μέρος του θα δημιουργηθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες. Με τον τρόπο αυτό μπαίνει ταφόπλακα στο όνειρο των κατοίκων του Λεκανοπεδίου για την κατασκευή του μεγαλύτερου Μητροπολιτικού Πάρκου της χώρας, 5.300 στρεμμάτων, πολύ περισσότερο όταν, εκτός από τα προηγούμενα, ένα μεγάλο τμήμα του χώρου άνω των 2.000 στρεμμάτων που αποτελούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις παραχωρήθηκαν ήδη προς...«αξιοποίηση» στην «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ»!

Για να υλοποιηθούν οι παραπάνω προβλέψεις, η κυβέρνηση θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή νομοσχέδιο. Με αυτό θα προσαρμόζονται οι υφιστάμενες χρήσεις γης στις ανάγκες της αξιοποίησης των εγκαταστάσεων. Με άλλα λόγια, η πολεοδομική νομοθεσία που ισχύει σήμερα και που έχει έστω μερικές δεσμεύσεις σε επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος θα προσαρμοστεί απόλυτα στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου. Το ίδιο ακριβώς επιφυλάσσεται και για το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, το οποίο ήδη είχε αρχίσει να γίνεται «κομμάτια και θρύψαλα» με τη χωροθέτηση των αθλητικών και άλλων εγκαταστάσεων, ενόψει της Ολυμπιάδας. Μέσα στο 2005, θα προκηρυχτούν δημόσιοι διεθνείς διαγωνισμοί στο πλαίσιο των οποίων, τα επιχειρηματικά σχήματα θα καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Το σχέδιο που παρουσιάστηκε χτες κινείται ακριβώς στις κατευθύνσεις που είχε δώσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες είχε αποκαλύψει ο «Ρ» από τις 25 Ιούλη 2004. Τώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ εξειδικεύει εκείνο το σχέδιο, για να πάρουν σειρά οι επιχειρηματίες.