ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΕΡΡΩΝ
Συνεχίζουν την κινητοποίηση

Αγανάκτηση προκαλούν οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2004

Motion Team

Αποψη από το χτεσινό μπλόκο στη διασταύρωση Πετριτσίου των Σερρών
Για δεύτερη μέρα χτες παρέμειναν στην εθνική οδό οι αγρότες του νομού Σερρών, συνεχίζοντας κατά διαστήματα τον αποκλεισμό του δρόμου προς Προμαχώνα. Οι δεκάδες παραγωγοί έστησαν μπλόκο από τη Δευτέρα με τα γεωργικά τους μηχανήματα στο δρόμο Σερρών - Προμαχώνα, ζητώντας τη λύση των οξυμένων προβλημάτων που τους δημιουργεί η αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ. Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων τους. Ζητούν, ακόμη, τις αποζημιώσεις για τις περσινές καταστροφές των προϊόντων τους, κύρια του βαμβακιού, αλλά και του ρυζιού και των τεύτλων, την επίλυση του προβλήματος με το πλαστό ποσοστό υγρασίας στις εκτιμήσεις για το βαμβάκι. Ηδη, για τους βαμβακοπαραγωγούς άρχισε αγώνας δρόμου, προκειμένου να παραδώσουν τη σοδειά τους στα εκκοκκιστήρια από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι θα υπάρξει στη φετινή παραγωγή του προϊόντος προσαύξηση 12%.

Σημειώνεται ότι δύο φορές επισκέφθηκε την περιοχή των κινητοποιήσεων ο αντιεισαγγελέας Σερρών και προειδοποίησε τους αγρότες για τις «συνέπειες του νόμου»!

Στο μεταξύ, αγανάκτηση προκάλεσε στους αγρότες των Σερρών η ανακοίνωση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλ. Κοντού, που απαντά στα αιτήματα των παραγωγών. Ο υφυπουργός, ανάμεσα στα άλλα, ισχυρίζεται ότι για αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν πέρυσι οι αγρότες σε ρύζια, τεύτλα, βαμβάκι από το πράσινο σκουλήκι χρειάζεται να περάσουν τρία χρόνια.

«Δε νοείται να καταβάλλεται αποζημίωση μετά τριετία. Ουσιαστικά, είναι σαν να μας λένε όχι στην αποζημίωση», δήλωσαν αγανακτισμένοι οι αγρότες που βρίσκονται σε κινητοποίηση. Το ίδιο απογοητευμένοι δήλωναν και για την απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός στο αίτημά τους για τη λύση του προβλήματος του πλαστού ποσοστού υγρασίας, που, σύμφωνα με τον Αλ. Κοντό, «ο τρόπος καταμέτρησης είναι αποδεκτός από όλες τις βαμβακοπαραγωγικές περιοχές». «Δε μας ικανοποιεί στο ελάχιστο η απάντηση του υπουργείου, συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας», δήλωσαν οι αγρότες στα μπλόκα.

Χθες το βράδυ, τους αγρότες στο μπλόκο στη διασταύρωση Πετριτσίου, στο δρόμο Σερρών - Προμαχώνα επισκέφθηκε ο Γιάννης Πατάκης, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ. Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, εξέφρασε τη συμπαράσταση της ΠΑΣΥ στο δίκαιο αγώνα τους, καλώντας τους παραγωγούς όλου του νομού να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

Εξάλλου και χθες οι αγρότες του Λουδία και του Μικρού Μοναστηρίου, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι βαμβακοπαραγωγοί, παρέμειναν στις πλατείες των χωριών τους, ενώ σήμερα σε σύσκεψη της συντονιστικής τους επιτροπής αναμένεται να αποφασίσουν κλιμάκωση.