Εγκλημα χωρίς τιμωρία

Δύο πολίτες κατήγγειλαν ότι κακοποιήθηκαν από λιμενικούς, αλλά χτες καταδικάστηκαν για ...ψευδή καταμήνυση

Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2004

Οι ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού επί το έργον...
Δύο πολίτες κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα κακοποίησης από λιμενικούς και όχι μόνον είδαν τους υπεύθυνους να αθωώνονται, αλλά οι ίδιοι καταδικάστηκαν για ψευδή καταμήνυση, ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμιση! Στην Ελλάδα του 2004, όπου τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες συρρικνώνονται διαρκώς, είναι να μην πέσει κανείς στα χέρια των διωκτικών αρχών. Γιατί κινδυνεύει να κακοποιηθεί, να εξευτελιστεί και να κατατρομοκρατηθεί και όχι μόνο να μην μπορεί να βρει το δίκιο του, αλλά και να τιμωρείται αν το επιδιώξει!

Το Ε` Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας καταδίκασε χτες δύο πολίτες σε 39 μήνες φυλάκιση τον καθένα, για ψευδή καταμήνυση! Πρόκειται για δύο οδηγούς ταξί, τον Νίκο Μπερερή και τον Αναστάσιο Καράπα, οι οποίοι τον Αύγουστο του 2002 είχαν καταγγείλει ότι έπεσαν θύματα κακοποίησης από ομάδα λιμενικών. Από χτες έχουν στην πλάτη και την «καμπάνα» των 39 μηνών...

Στις 20 Αυγούστου 2002, ομάδα εννέα λιμενικών του Τμήματος Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, με επικεφαλής τον τότε ανθυποπλοίαρχο, υποδιοικητή του Τμήματος και σήμερα υποπλοίαρχο, Δημήτρη Τικόπουλο, είχε μεταβεί στο Λαύριο, προκειμένου να διενεργήσει ελέγχους σε πλοία για να βρει χασίς σε άτομα που είχαν προορισμό ένα ρέιβ πάρτι σε κάποιο νησί. Επιστρέφοντας στον Πειραιά, αργά το βράδυ, στο ύψος των Λεχρενών είδαν δύο ταξί σταματημένα στην άκρη του δρόμου. Θεωρώντας - όπως λένε οι ίδιοι οι λιμενικοί - ότι κάτι ύποπτο συνέβαινε, γιατί διέκριναν κάποιο σινιάλο από τη θάλασσα και υποθέτοντας ότι οι οδηγοί περίμεναν να παραλάβουν λαθρομετανάστες, προχώρησαν στις ...δέουσες ενέργειες. Το αποτέλεσμα ήταν οι δύο άτυχοι οδηγοί να βρεθούν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, από όπου αφέθηκαν ελεύθεροι στις 10 το πρωί της επόμενης μέρας. Λεπτομέρεια: Ούτε η προσαγωγή, ούτε η κράτηση των δύο οδηγών είχε καταγραφεί στα βιβλία του Λιμεναρχείου...

Το απόγευμα της 21ης Αυγούστου οι δύο οδηγοί πήγαν στον εισαγγελέα της Αθήνας και του ανέφεραν το περιστατικό. Αυτός τους παρέπεμψε στον εισαγγελέα του Ναυτοδικείου, στον οποίο κατέθεσαν μήνυση σε βάρος των λιμενικών. Σύμφωνα με τους δύο οδηγούς, το βράδυ της 20ής Αυγούστου, είχαν «πάει κούρσα» μια πενταμελή οικογένεια Γάλλων από το λιμάνι του Πειραιά στο Λαύριο και επιστρέφοντας σταμάτησαν σε πάρκινγκ δίπλα στην παραλιακή λεωφόρο για να κάνουν ένα διάλειμμα. Εκεί, δέχτηκαν την επίθεση από την ομάδα των λιμενικών, οι οποίοι, χωρίς να τους δείξουν ταυτότητες, έπεσαν πάνω τους και χτυπώντας και βρίζοντάς τους ζητούσαν να τους πουν πού θα αποβιβάζονταν οι λαθρομετανάστες. Και αφού τους κράτησαν εκεί κάμποσες ώρες, με τις ανάλογες περιποιήσεις, (τόσο στη μήνυσή τους, όσο και στις καταθέσεις τους στο δικαστήριο περιέγραψαν αναλυτικά τα χτυπήματα, αλλά και το κοσμητικά επίθετα και τις απειλές που δέχτηκαν), τελικά τους φόρεσαν χειροπέδες και τους οδήγησαν στο Λιμεναρχείο Πειραιά. Οι δύο οδηγοί ζήτησαν και εξετάστηκαν και από ιατροδικαστή, ο οποίος διαπίστωσε ελαφρές βλάβες που είχαν υποστεί.

Η υπόθεση πήρε και δημοσιότητα, καθώς στις 22 Αυγούστου η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» δημοσίευσε αναλυτικό ρεπορτάζ, συνέντευξη με τους δύο οδηγούς, αλλά και φωτογραφίες τους με εμφανή σημάδια κακοποίησης. Την επόμενη μέρα, ο τότε υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης, σε συνέντευξη Τύπου, αναφέρθηκε στο θέμα. Διέταξε, μάλιστα, τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, με αποτέλεσμα την τιμωρία του ανθυποπλοιάρχου σε κράτηση 10 ημερών, όχι όμως για τον ξυλοδαρμό πολιτών, αλλά επειδή δεν εξέτασε τους ισχυρισμούς των δύο οδηγών και για αναποτελεσματικότητα, διότι δε φρόντισε να ειδοποιήσει την υπηρεσία του, ώστε να αποκαλυφθεί η πιθανή διακίνηση λαθρομεταναστών.

Η μήνυση των δύο οδηγών εκδικάστηκε στις 16 Μάρτη 2004 στο Ναυτοδικείο, το οποίο, με ψήφους 2 - 1, αθώωσε λόγω αμφιβολιών τους λιμενικούς. Αυτοί όμως, με δικηγόρο τους τον νυν βουλευτή Πειραιά της ΝΔ Πέτρο Μαντούβαλο, είχαν καταθέσει για αντιπερισπασμό μήνυση κατά των δύο οδηγών για ψευδή καταμήνυση και ψευδορκία και κατά της δημοσιογράφου του «ΕΘΝΟΥΣ» Πόπης Χριστοδουλίδου για συκοφαντική δυσφήμιση διά του Τύπου. Μετά από πολλές αναβολές, η τελευταία υπόθεση εκδικάστηκε χτες. Παρά την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας Κώστα Λογοθέτη για αθώωση όλων των κατηγορουμένων (είπε συγκεκριμένα ότι από τα υπάρχοντα στοιχεία φαίνεται ότι οι δύο οδηγοί χτυπήθηκαν από τους λιμενικούς), το δικαστήριο καταδίκασε τους δύο και αθώωσε τη δημοσιογράφο. Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και μέχρι την εκδίκασή της αφέθηκαν ελεύθεροι.