Διαδήλωση διεκδίκησης

Αύριο στις 11, στα Προπύλαια, το πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2004

Αύριο διαδηλώνουν στην Αθήνα φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές για όλα όσα τους ανήκουν, για τις ανάγκες τους στη μόρφωση, τη δουλιά και τη ζωή γενικότερα. Από την Κρήτη, μέχρι την Αλεξανδρούπολη κι από τη Χίο μέχρι τα Γιάννενα, φοιτητές και σπουδαστές ετοιμάζουν το ταξίδι τους στην Αθήνα, δίνουν ραντεβού αύριο, στις 11 το πρωί στα Προπύλαια, συντονίζουν τα αγωνιστικά τους βήματα, για να δώσουν κοινή κι αποφασιστική απάντηση στην πολιτική που υποβαθμίζει, ιδιωτικοποιεί τις σπουδές τους κι υπονομεύει το μέλλον τους. Στους 49 έφτασαν πανελλαδικά οι φοιτητικοί σύλλογοι που έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής και στους 13, αντίστοιχα, οι σπουδαστικοί σύλλογοι κι ακόμα σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει 11 επιτροπές ετών των ΑΕΙ και 37 επιτροπές εξαμήνων των ΤΕΙ.

Η επίθεση που δέχονται σήμερα φοιτητές και σπουδαστές στο δικαίωμά τους στη μόρφωση είναι έντονη. Το υπουργείο Παιδείας, μέσα από το νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ, εξισώνει τα ελληνικά πτυχία με τα τρίχρονα bachelor κι αναγνωρίζει έμμεσα τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, ενώ μέσα από την τροπολογία για τα ΤΕΙ και το σχέδιο νόμου για τα ΙΔΒΕ, όχι μόνο ανοίγει διάπλατα την πόρτα της ιδιωτικοποίησης, αλλά πρακτικά απειλεί με κλείσιμο όποιον δε συμμορφωθεί. Το κόστος των σπουδών γίνεται πλέον δυσβάσταχτο για τους φοιτητές, ιδιαίτερα των λαϊκών οικογενειών που καλούνται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και παράλληλα τα προγράμματα σπουδών χρόνο με το χρόνο, απομακρύνονται από την επιστημονική μόρφωση, στρέφονται στην κατάρτιση, προωθούνται οι δυο κύκλοι σπουδών μέσα από τη γενίκευση των μεταπτυχιακών. Η επαγγελματική προοπτική, με δικαιώματα, γίνεται όνειρο θερινής νυκτός, καθώς η αβεβαιότητα, η υποαπασχόληση, η διά βίου κατάρτιση και περιπλάνηση γίνονται ο γενικός κανόνας. Απέναντι σ' όλα αυτά θα βροντοφωνάξουν αύριο την αντίθεσή τους, θα διεκδικήσουν την Παιδεία που έχουν ανάγκη, την Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.

Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες

Τα ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα των ΑΕΙ, των ΤΕΙ αλλά και των σχολείων που είναι απόρροια της πολιτικής των κυβερνήσεων όλων των τελευταίων χρόνων, οδηγούν σε κινητοποιήσεις και τους εκπαιδευτικούς στα ιδρύματα και τα σχολεία. Αύριο στα Προπύλαια, δίνουν λοιπόν και αυτοί ραντεβού, με αποφάσεις της Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), εκπαιδευτικών ΤΕΙ (ΟΣΕΠ) και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) στις 12 το μεσημέρι, προκειμένου να διεκδικήσουν: Αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση, αυξήσεις στις αποδοχές τους, κάλυψη των κενών στα σχολεία, προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών στα ΤΕΙ, πληρωμή των εκτάκτων και αποκατάσταση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων. Επιπλέον, αντιτίθενται στη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, στην επιβολή δύο κύκλων σπουδών στην Ανώτατη Εκπαίδευση, στο νομοσχέδιο για τη διά βίου εκπαίδευση και στο νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ.

Οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών έδωσαν χτες συνέντευξη Τύπου και διευκρίνισαν ότι η αυριανή του κινητοποίηση έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα κι αν δεν αλλάξει κάτι, θα εξετάσουν τις μορφές με τις οποίες θα δώσουν συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους.