Στην τύχη τους αφέθηκαν οι σεισμόπληκτοι

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην αποκατάσταση των σπιτιών τους επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών. Αν και έχουν περάσει 7 μήνες από το σεισμό, ελάχιστοι είναι οι φάκελοι που έχουν εισαχθεί στους ΤΑΣ

Πέμπτη 11 Μάη 2000

Σε φιάσκο κινδυνεύει να καταλήξει η αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων, το οποίο θα είναι αποτέλεσμα της ασκούμενης πολιτικής στον τομέα αυτό. Την αυστηρή αυτή προειδοποίηση κάνει ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας (ΣΠΜΕ) προς την κυβέρνηση με επιστολή που απηύθυνε πρόσφατα στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, τον υφυπουργό Ν. Αλευρά, την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων και τον ΟΑΣΠ.

Οι επισημάνσεις του Συλλόγου των Πολιτικών Μηχανικών ουσιαστικά αποδεικνύουν ότι οι σεισμόπληκτοι έχουν αφεθεί στην τύχη τους, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα στην αποκατάσταση των σπιτιών τους, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δηλώνει υπερήφανη για το έργο της στον τομέα αυτό, υποστηρίζοντας μάλιστα διά στόματος του πρωθυπουργού ότι το... ίδιο πλαίσιο θα εφαρμόσει και για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων!

Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΠΜΕ αναφέρει ότι επιβεβαιώνεται αυτό το οποίο από τον περασμένο Νοέμβρη είχε επισημάνει με ανακοίνωσή του, ότι δηλαδή «η πολιτεία, παραγκωνίζοντας τους φορείς των μηχανικών, προώθησε μια ανεπαρκή πολιτική στο ζήτημα της αποκατάστασης σεισμοπλήκτων». Μετά από 7 μήνες από τον καταστροφικό σεισμό, τονίζει, επιβεβαιώνονται όλες οι επισημάνσεις μας, όπως:

«Είναι παραπάνω από βέβαιο - τονίζεται - ότι το απαράδεκτα χαμηλό αυτό τιμολόγιο θα ασκεί πιέσεις για παράλειψη επισκευών, με ακόμη χαμηλότερο τελικό αποτέλεσμα στη λεγόμενη αποκατάσταση των κτιρίων. Εμείς καλούμε τους μηχανικούς να αποκρούσουν με τον εντονότερο τρόπο την ανάληψη ευθύνης για εργασίες επισκευών που τελικά δε θα έχουν εκτελεστεί. Καμιά τέτοιου είδους συγκάλυψη δεν πρέπει να γίνει στον τελικό αποχαρακτηρισμό των κτιρίων. Οι σοβαρές ευθύνες της πολιτείας δε θα επιτρέψουμε να καλυφθούν με την ποινικοποίηση της εργασίας μας».

Ο ΣΠΜΕ επισημαίνει επίσης ότι οι όροι και διαδικασίες αμοιβών των μελετητών μηχανικών, που καλούνται να αναλάβουν ευθύνες για επισκευές των κτιρίων, αποτελούν υπόδειγμα υποβάθμισης του ρόλου και της επιστημονικής τους εργασίας.

Ο ΣΠΜΕ αναφέρει ότι όλα τα παραπάνω προβλήματα αποτελούν την κύρια αιτία για το πολύ μικρό ποσοστό φακέλων επισκευών που έχουν εισαχθεί στα ΤΑΣ, αν και έχουν περάσει 7 μήνες από το σεισμό. Στη συνέχεια προτείνει μια σειρά από μέτρα, η άμεση υλοποίηση των οποίων - όπως τονίζει - είναι η μόνη ελπίδα για να μην καταλήξει σε φιάσκο η υπόθεση της αποκατάστασης. Μεταξύ άλλων ο Σύλλογος προτείνει: