ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα «χαράζει» τα παιδικά πρόσωπα

Από το 1990, 1,8 εκατομμύρια παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των πολέμων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούνισεφ

Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2004

«Επίδειξη βαρβαρότητας» σε εκατομμύρια παιδιά της Γης κάνει η «νέα τάξη πραγμάτων», όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της έκθεσης για την «κατάσταση των παιδιών 2005» που παρουσιάζει η Γιούνισεφ, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Μέρα για τα Δικαιώματα των Παιδιών.

Οι πόλεμοι και το Εϊτζ καταγράφονται στους βασικότερους λόγους που μετατρέπουν το θάνατο και τη δυστυχία σε «φυσιολογική» καθημερινότητα για παιδιά κάθε ηλικίας. Μόνο οι πόλεμοι που έχουν γίνει από το 1990 καταμετρούν γύρω στα 1.800.000 νεκρά παιδιά και πάνω από 20 εκατομμύρια παιδιά που αναγκάστηκαν να «ξεριζωθούν» από τις εστίες τους. Είναι χαρακτηριστικό ακόμα ότι, όπως σημειώνει η Γιούνισεφ, «σε ένα "συνηθισμένο" 5ετή πόλεμο, η θνησιμότητα κάτω των πέντε ετών αυξάνει κατά 13%».

Αποκαλυπτικά είναι ενδεικτικά στοιχεία που δίνει η οργάνωση για περιοχές της Γης που βρίσκονται μόνιμα στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών. Στα ματωμένα παλαιστινιακά εδάφη, μόνο την περασμένη σχολική χρονιά έκλεισαν τουλάχιστον 580 σχολεία. Στην Ινδονησία, το 1/3 αυτών που έχουν εγκλωβιστεί στη σεξουαλική βιομηχανία είναι κάτω των 18 ετών. Στο Σουδάν παιδιά στρατολογούνται υποχρεωτικά από στρατιωτικές οργανώσεις, ακόμα και πριν τα 14 τους χρόνια. Αλλωστε, σε έναν πλανήτη όπου αλωνίζουν οι στρατοί και οι πολυεθνικές των ιμπεριαλιστών, τα παιδιά δε χωρίζονται σε «τυχερά» και «άτυχα». Για κάθε παιδί, το μέλλον που ανοίγει μπροστά του ο ιμπεριαλισμός έχει μόνο εκμετάλλευση, υποκρισία και θάνατο.

Σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση, καταστρατηγούνται ακόμα και στοιχειώδη δικαιώματα των παιδιών, όπως αυτό στην επιβίωση, στην υγεία και στη μόρφωση.

Η έκθεση ξεκαθαρίζει πως η φτώχεια δεν είναι αποκλειστικότητα του αναπτυσσόμενου κόσμου: στις 11 από τις 15 βιομηχανικές χώρες για τις οποίες υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία, τα παιδιά που ζουν σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος έχουν πολλαπλασιαστεί την προηγούμενη δεκαετία.

Πολύπλευρη απειλή το AIDS

Πολύπλευρες είναι οι καταστροφικές συνέπειες που επιφέρει η μάστιγα του AIDS για παιδιά σε κάθε ήπειρο του πλανήτη, σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση. Τα ορφανά από το AIDS φτάνουν τα 15 εκατ. παγκοσμίως. Οι φορείς του AIDS ηλικίας 0-14 ετών στα κράτη της υποσαχάριας Αφρικής φτάνουν τα 1.900.000, στη Νότια Ασία τις 130.000, στη Λατ. Αμερική και στην Καραϊβική τις 48.000, στις βιομηχανικές χώρες στις 17.000. Το αντίστοιχο παγκόσμιο ποσοστό ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια.

Οι διαστάσεις επιδημίας που παίρνει η εξάπλωση του θανατηφόρου ιού σε πολλές χώρες έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του έμψυχου δυναμικού σε νοσοκομεία και σχολεία. Εκατοντάδες χιλιάδες είναι τα παιδιά τα οποία αναγκάζονται να δουλεύουν, ακόμα και από την πρώτη δεκαετία της ζωής τους, λόγω της οικονομικής εξαθλίωσης στην οποία βυθίζονται οικογένειες των οποίων τα ενήλικα μέλη είναι φορείς ή ασθενείς του ιού.