ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Μόρφωση, ειδίκευση, δουλιά για όλους
Σάββατο 11 Δεκέμβρη 2004

«Καμιά ανοχή στην πολιτική που υποβαθμίζει το δικαίωμά μας στη μόρφωση, τη δουλιά», «Καμιά ανοχή στη διάλυση των σπουδών και των πτυχίων μας», «Οχι στο νομοσχέδιο της Μπολόνια», «Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν»...

Τα αιτήματα φοιτητών και σπουδαστών γραμμένα στα πανό, τραγουδισμένα στα συνθήματά τους, έδιναν το μήνυμα ότι δεν πάει άλλο με την κατάσταση που επικρατεί σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ότι οι ανάγκες τους δεν μπορούν να περιμένουν. Πολύ περισσότερο, δεν μπορούν να δεχτούν τα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την Ανώτατη Εκπαίδευση, εφαρμόζοντας τη Συνθήκη της Μπολόνια, δηλαδή το σπάσιμο των σπουδών σε δυο κύκλους, τη μετατροπή της εκπαίδευσης σε κατάρτιση, την αξιολόγηση σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς, τις πιστωτικές μονάδες, την πολύμορφη προώθηση της ιδιωτικοποίησης. Ιδιαίτερη αιχμή για φοιτητές και σπουδαστές είναι το νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ, μέσω του οποίου ισοτιμούνται τα πτυχία τους με τα τρίχρονα bachelors και αναγνωρίζονται έμμεσα τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών.

«Ακούστε καλά τι λεν οι φοιτητές: σίτιση και στέγαση, δωρεάν σπουδές», «Τέρμα πια στην κοροϊδία, ενιαία ανώτατη δημόσια παιδεία». Από πολλές σχολές των ΤΕΙ της Αθήνας και του Πειραιά, αλλά και από συλλόγους όλης της Ελλάδας, οι σπουδαστές βρέθηκαν στην κεφαλή του χτεσινού συλλαλητηρίου και έδωσαν δυναμικό παλμό. Ακόμα πιο μαζικά, τα μπλοκ των φοιτητών ακολουθούσαν πίσω από τους μαθητές, με ταμπούρλα να συνοδεύουν τα συνθήματα και τα βήματά τους. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία των φοιτητών και σπουδαστών από ΑΕΙ και ΤΕΙ όλης της χώρας, που πορεύτηκαν μαζί με τους συναδέλφους τους από τις σχολές του Λεκανοπεδίου, τα μπλοκ των οποίων ήταν επίσης εντυπωσιακά σε όγκο. «ΟΧΙ στην πολιτική που υποβαθμίζει τις σχολές», «ΟΧΙ στο νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ», «Μόρφωση - Ειδίκευση - Δουλιά για όλους» έγραφαν κάποια από τα πανό, που ήταν διακοσμημένα και με γκράφιτι και φοιτητές και σπουδαστές τα κουβάλησαν από τα Ιωάννινα, τη Χαλκίδα, τα Χανιά, τη Σάμο, τη Μυτιλήνη, τη Θεσσαλονίκη, το Αγρίνιο, τη Θεσσαλία και αλλού. Κι οι φωνές όλων ενωμένες σε συνθήματα όπως: «Θέλουμε εργαστήρια, καθηγητές, βιβλία και όχι διαβατήρια για την ανεργία», «Ακούστε καλά τι λεν οι φοιτητές, έξω οι εταιρίες απ' τις σχολές», «ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν τρομονόμους και μεις απειθαρχούμε και βγαίνουμε στους δρόμους».

Αποφασίζουν κλιμάκωση


Μετά τη λήξη της πορείας, φοιτητές από 54 συλλόγους, 11 επιτροπές ετών και πολλές επιτροπές αγώνα συγκεντρώθηκαν στο κτίριο του Χημείου όπου σε κλίμα ενθουσιασμού ανανέωσαν το κάλεσμα του Πανελλαδικού τους Συντονιστικού για τη συνέχεια των κινητοποιήσεών τους. Αντίστοιχη συνάντηση συντονισμού έκαναν και οι σπουδαστές, από 18 συλλόγους και 41 επιτροπές εξαμήνων κι αγώνα από όλη τη χώρα. Τα Συντονιστικά καλούν σε διαδηλώσεις τη μέρα κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου για το ΔΙΚΑΤΣΑ, κινητοποιήσεις ανά πόλη και ίδρυμα πριν τις γιορτές και κλιμάκωση με νέα συλλαλητήρια μετά τις γιορτές.