ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΔΑΡΙΓΚ»
Απλήρωτοι και έτοιμοι για απόλυση

Ρυθμίσεις στα μέτρα του εργοδότη προωθεί η κυβέρνηση

Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2004

Από την πρόσφατη κάθοδο των εργατών της «ΔΑΡΙΓΚ» στο υπουργείο Απασχόλησης
Ενταξη στο άρθρο 46α του νόμου 1892 και οικονομικό βοήθημα 700 ευρώ (!!) ήταν οι προτάσεις του υφυπουργού Απασχόλησης, Γερ. Γιακουμάτου, στο αίτημα των εργαζομένων της συρματουργίας «ΔΑΡΙΓΚ» της Χαλκίδας για συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης, διασφάλιση των θέσεων εργασίας και καταβολή των δεδουλευμένων 5 μηνών που οφείλει η εργοδοσία. Ομως η επιχείρηση δεν εγγυάται την υλοποίηση κανενός εκ των αιτημάτων των 180 εναπομεινάντων εργαζομένων και το βοήθημα μόνον ως «επίδομα φιλανθρωπίας» μπορεί να εκληφθεί.

Αυτά προέκυψαν από τη χτεσινή προγραμματισμένη σύσκεψη, στο υπουργείο Απασχόλησης, που έγινε μετά το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας των εργαζομένων της «ΔΑΡΙΓΚ» την προηγούμενη Τετάρτη, έξω από το υπουργείο.

Παρόντες στη χτεσινή σύσκεψη, εκτός των συνδικαλιστών, ήταν ο υποδιοικητής του ΙΚΑ και οι Γεν. Γραμματείς των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομίας - Οικονομικών. Ενώ παραβρέθηκε και ως εκπρόσωπος της εργοδοσίας ο νομικός της σύμβουλος, που ζήτησε την ένταξη της επιχείρησης στο άρθρο 44 του ίδιου νόμου.

Τις εξελίξεις αυτές θα συζητήσουν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης σε γενική τους συνέλευση τις αμέσως επόμενες μέρες.

Αξίζει να επισημανθεί ότι από την πρώτη στιγμή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, μιλώντας προς τους εργαζόμενους έξω από το υπουργείο, αμέσως μετά τη συνάντηση της προηγούμενης Τετάρτης, είχε τονίσει το επικίνδυνο μιας τέτοιας εξέλιξης και να μην καθίσουν με «σταυρωμένα χέρια», περιμένοντας. Στην ίδια κατεύθυνση, η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ καλούσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα τους συντονισμένα - διευρύνοντας το μέτωπό τους.