ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
Αυξήσεις τελών 35% τα τελευταία τρία χρόνια!

Από τους πιο ακριβούς δήμους - πρωτεργάτης στο «χορό» των αυξήσεων η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ δημοτική αρχή. Στο 16% οι φετινές αυξήσεις

Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2004

Αυξήσεις που φτάνουν το 16% στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού επιβάλλει στους εργαζόμενους της πόλης η διοίκηση του Δήμου Νέας Ιωνίας (στηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες δημοτικές εκλογές). Οι αυξήσεις αυτές είναι συνέχεια αυτών που είχαν επιβληθεί πέρσι κατά 9% και συνολικά την τελευταία τριετία έφτασαν το 35%. Η φορομπηχτική πολιτική που ακολουθεί ο σημερινός δήμαρχος, Γ. Χαραλάμπους - ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΚΕ -, έρχεται σαν συνέχεια της αντίστοιχης πολιτικής που ακολούθησε η προηγούμενη διοίκηση (στηρίχτηκε από τη ΝΔ) και έχει κατ' εξακολούθηση καταδικαστεί από τη δημοτική παράταξη «Δημοκρατική Προοδευτική Ιωνία» (ΔΗΠΙ) και τον επικεφαλής της, Παναγιώτη Τσουκαλά.

Χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης πολιτικής είναι ότι τα τέλη για τις κατοικίες θα εκτιναχτούν στα 1,43 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.), από 1,23 ευρώ που είναι το 2004. Αντίστοιχα, για τα καταστήματα τα τέλη αυξάνονται σε 4,78 ευρώ ανά τ.μ. από 4,12 ευρώ!

Με τις αυξήσεις αυτές ο Δήμος Νέας Ιωνίας πλησιάζει στις τιμές έναν από τους παραδοσιακά ακριβούς δήμους, αυτόν της Αθήνας, όπου οι τιμές για οικίες και καταστήματα είναι αντίστοιχα 1,48 ευρώ ανά τ.μ. και 5,47 ευρώ ανά τ.μ. Την ίδια στιγμή, έχει ξεπεράσει το ...Μαρούσι, το οποίο στις κατοικίες μέχρι 110 τ.μ., έχει τιμές 1,40 ευρώ ανά τ.μ.! Αποτέλεσμα αυτών των αυξήσεων, θα είναι να εισρεύσουν στα ταμεία του δήμου 6.721.296,26 ευρώ...

Η διοίκηση του δήμου για να δικαιολογήσει αυτές τις τεράστιες αυξήσεις χρησιμοποιεί τους ίδιους τους εργαζόμενους. Με τη λογική ότι χρειάζεται επιπλέον προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες του δήμου, προχωρά σε 2μηνες προσλήψεις, 24 εργατών γενικών καθηκόντων. Για την κάλυψη των μισθολογικών δαπανών, δικαιολογεί την αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη.

Στην ουσία, η διοίκηση εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι κάθε νέος υπάλληλος βαραίνει τον προϋπολογισμό του δήμου και, αντί να διεκδικήσει την κάλυψη του ποσού από την κεντρική εξουσία, «χαρατσώνει» τους δημότες. Επιπλέον, με αυτές τις δίμηνες προσλήψεις, η δημοτική αρχή της Ν. Ιωνίας εφαρμόζει στην πράξη τις αντεργατικές νομοθεσίες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - που στηρίζει και σήμερα η ΝΔ - κρατώντας ομήρους μια σειρά από εργαζόμενους.

Μιλώντας στο «Ρ» ο Π. Τσουκαλάς σημείωσε εξ αρχής την αντίθεση της ΔΗΠΙ στις όποιες αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη. Χαρακτήρισε την οικονομική πολιτική της διοίκησης φορομπηχτική και τόνισε: «Ο κόσμος, οι εργαζόμενοι, δεν πρέπει να πληρώνουν τίποτα για τα ανταποδοτικά τέλη, που έχουν καταστεί ένα ακόμη εισπρακτικό μέσο». Επισήμανε ότι τα ανταποδοτικά τέλη αποτελούν στην ουσία ένα ακόμη μέσο για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του δήμου. Αλλωστε, όπως σημείωσε, δεν είναι και λίγες οι φορές που η διοίκηση του δήμου έχει ισχυριστεί πως για οικονομικότερες λύσεις θα πρέπει οι υπηρεσίες αυτές να περάσουν στους ...ιδιώτες. Επιπλέον, η διοίκηση προσπαθεί να πείσει το λαό της Ν. Ιωνίας πως οι αυξήσεις αυτές είναι μικρές!

Την ίδια περίοδο, όμως, που η διοίκηση «χαρατσώνει» τους εργαζόμενους και το λαό της Ν. Ιωνίας, για την οικονομική βιωσιμότητα του δήμου ουδέποτε έχει ζητήσει τα παράνομα παρακρατηθέντα χρήματα από την κεντρική διοίκηση και, παράλληλα, ζητά να δοθεί φορολογική εξουσία στο δήμο...