ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Προαναγγέλλουν νέες ανατιμήσεις μέχρι 13%

Από σήμερα ισχύει το «γιορτινό» ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2004

Για κλιμάκωση των ανατιμήσεων από το νέο χρόνο μίλησε χτες ο Μ. Αποστόλου, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ), κάνοντας σαφές ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να θεωρούν δεδομένο πως το καθεστώς της αφόρητης ακρίβειας στην αγορά θα διατηρηθεί και το επόμενο διάστημα. Και ενώ μεγαλέμποροι και μεγαλοβιομήχανοι φουσκώνουν ανεξέλεγκτα τις τιμές - ελέω «ελεύθερης αγοράς» και απελευθέρωσης των τιμών - το παίζουν «Πόντιοι Πιλάτοι» είτε κατηγορώντας ο ένας τον άλλο για τις ανατιμήσεις, είτε καταλογίζοντας ευθύνες στους ...υψηλούς μισθούς των εργαζομένων, όπως υποστήριξε χτες ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Ετσι, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης βιομηχάνων και ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ (αναδύεται κάθε φορά που γίνεται λόγος για την ακρίβεια) ο αντιπρόεδρος του ΣΕΣΜΕ υποστήριξε χτες ότι οι προμηθευτές του λιανεμπορίου έχουν γνωστοποιήσει ανατιμήσεις που θα επιβληθούν από την αρχή του νέου χρόνου της τάξης του 3%-13%. Είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα νέο κύμα αυξήσεων τιμών που θα αποτελεί συνέχεια αυτού που ξεδιπλώνεται όλο το τελευταίο διάστημα οξύνοντας τα αδιέξοδα που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική της εκχώρησης πλήρους ασυδοσίας στο μεγάλο κεφάλαιο. Ηδη μέσα στον τελευταίο μήνα έχουν γίνει αυξήσεις σε όλα τα είδη που συνθέτουν τις καθημερινές ανάγκες της μέσης οικογένειας ακόμα και 30%, όπως επιβεβαίωσε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας του ΣΕΣΜΕ, Ν. Βερόπουλος, επιχειρώντας να τις «χρεώσει» στη βιομηχανία.

Από τη μεριά τους οι βιομήχανοι τροφίμων με προχτεσινή τους ανακοίνωση ισχυρίζονται ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου «στη συντριπτική τους πλειοψηφία» δεν έχουν επιβάλει αυξήσεις τιμών μέσα στο τελευταίο τρίμηνο «επιστρέφοντας το μπαλάκι» στους ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ. Οι τελευταίοι με τη σειρά τους ανταπάντησαν με δημοσιοποίηση δεκάδων ανατιμήσεων σε είδη διατροφής και μόνο από τις «ελληνικές» βιομηχανίες μέχρι 12,1%. Με τη σειρά του χτες ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδ. Κυριακόπουλος, ερωτηθείς σχετικά, ούτε λίγο ούτε πολύ, επιβεβαίωσε τις ανατιμήσεις χρεώνοντας, όμως, την ευθύνη στους εργαζόμενους που ζητάνε και παίρνουν ...μεγάλες αυξήσεις μισθών!

Το ωράριο των γιορτών

Αρχίζει σήμερα στην Αθήνα η εφαρμογή του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων για την περίοδο των γιορτών.

Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του μήνα τα καταστήματα θα λειτουργήσουν ως εξής:

Τη Δευτέρα 3 του Γενάρη 2005 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά λόγω της εργασίας της Κυριακής 19 του Δεκέμβρη. Από την Τρίτη 4 του Γενάρη επανέρχεται το κανονικό ωράριο λειτουργίας.

Στον Πειραιά τα καταστήματα ανοίγουν μια ώρα νωρίτερα το πρωί, ενώ οι ώρες κλεισίματος είναι ίδιες με εκείνες της Αθήνας.

Μόνο την Κυριακή 19 του μήνα διαφοροποιείται το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ, που θα ανοίξουν στις 8.00 το πρωί και θα κλείσουν στις 8.00 το βράδυ. Ολες τις άλλες μέρες θα λειτουργήσουν όπως και τον υπόλοιπο χρόνο.

Κλειστά θα παραμείνουν ανήμερα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, καθώς και τη Δευτέρα 3 του Γενάρη.