ΠΕΙΡΑΙΑΣ
«Εν ονόματι των εφοπλιστών»!

Δικάζονται σήμερα οι Γ. Τούσσας, Γ. Μανουσογιαννάκης, Θανάσης Σιδηρόπουλος γιατί υπεράσπισαν το δικαίωμα στην απεργία

Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2004

Αυτό που δικάζεται είναι το δικαίωμα των ναυτεργατών να υπερασπίσουν με νύχια και με δόντια το δικαίωμά τους να απεργούν (στη φωτογραφία ο Γ. Τούσσας κρεμασμένος στον καταπέλτη πλοίου που αποπλέει με εντολή του Λιμενικού ενώ το πλήρωμα απεργεί)
«Εν ονόματι των εφοπλιστών», το δικαίωμα στην απεργία, αλλά και το δικαίωμα στην περιφρούρησή της δεν κρίνεται μέσα από τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων, αλλά στα δικαστήρια που στήνουν οι εφοπλιστές! Αυτό είναι το σαφές μήνυμα που στέλνει και η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία, συνεχίζοντας και εντείνοντας τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία που επέδειξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των ναυτεργατών - επιβάλλοντας ακόμα και το έσχατο μέτρο της επιστράτευσης - «στήνει» σήμερα, με εντολή της, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας μία δίκη... νέου τύπου. Για να κριθεί αν οι ναυτεργάτες του τουριστικού πλοίου «ΕΡΜΗΣ» είχαν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στη ναυτεργατική απεργία στις 26 Απρίλη του 2001 και αν οι πρωτοπόροι αγωνιστές του ταξικού ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος ενταγμένοι στις γραμμές του ΠΑΜΕ, Γιώργος Τούσσας (σήμερα ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και τότε πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ), Γιάννης Μανουσογιαννάκης πρόεδρος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ο Θανάσης Σιδηρόπουλος μέλος της διοίκησης της ναυτεργατικής Ενωσης Ηλεκτρολόγων είχαν το δικαίωμα να περιφρουρήσουν την απεργιακή κινητοποίηση!

Οι τρεις συνδικαλιστές, με εξόφθαλμα χαλκευμένες κατηγορίες περί... «παράνομης βίας», σύρονται σήμερα στο εδώλιο, επειδή ακριβώς, ως όφειλαν, περιφρούρησαν την απεργία και συμπαραστάθηκαν σε ναυτεργάτες του πληρώματος που ήθελαν να απεργήσουν! Η συγκεκριμένη απεργία είχε κηρυχτεί για το ασφαλιστικό ζήτημα των ναυτεργατών και είχε ώρα έναρξης τις 6 τα ξημερώματα της 26ης Απρίλης. Μία ώρα αργότερα, δηλαδή όταν η απεργία είχε πια αρχίσει, ο λιμενάρχης του λιμανιού του Φλοίσβου, όπου βρισκόταν το καράβι, ενταγμένος στον απεργοσπαστικό μηχανισμό, έδωσε εντολή για απόπλου προκειμένου να σπάσει την απεργία! Με άλλα λόγια, δεν αρκεί πλέον να χαρακτηρίζεται μία απεργία «παράνομη και καταχρηστική», αλλά το πράγμα προχωράει παραπέρα.

Ομως η πρόκληση δε σταματάει εδώ. Η κυβερνητική και βέβαια εφοπλιστική επιχείρηση να χτυπηθούν στην «καρδιά» τους βασικά συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες των ναυτεργατών, διαθέτει και τις πλάτες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Βασικός μάρτυρας κατηγορίας στη σημερινή δίκη θα είναι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, ο γνωστός Κούζιλος! Συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ και μέλος της διοίκησης της ΠΝΟ! Πρόκειται για έναν από τους... «συνδικαλιστές» ο οποίος κατέχει την καρέκλα του προεδρείου της ΠΕΠΕΝ ελέω του πλειοψηφικού καλπονοθευτικού συστήματος με το οποίο «εκλέγεται» και την καρέκλα της διοίκησης με Βασιλικά Διατάγματα και το νομοθετικό έκτρωμα το ν.330/76.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ποινικοποιούν την αλληλεγγύη στους απεργούς (2010-06-02 00:00:00.0)
Απόφαση των ναυτεργατών: δε λύνει κάβος από το λιμάνι (2010-04-21 00:00:00.0)
Στο όνομα των εφοπλιστών (2005-04-26 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση οργάνωσε την επίθεση (2002-06-05 00:00:00.0)
Συντονισμένα αγωνιστικά πυρά (1999-02-11 00:00:00.0)
Μακριά από τα προβλήματα (1998-11-28 00:00:00.0)