ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Επιχείρηση «φαρμακερής» συναίνεσης
Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2004

Eurokinissi

Σε μια προσπάθεια «επικοινωνιακής συναίνεσης» στο σχέδιο για τη λεγόμενη νέα φαρμακευτική πολιτική επιδίδεται η κυβέρνηση, ώστε να συγκαλυφτούν οι φαρμακερές επιπτώσεις στους ασθενείς, αλλά και να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις για τα νέα προνόμια στους φαρμακοβιομήχανους. Ετσι χτες έγινε συνάντηση εργασίας στο υπουργείο Υγείας, στην οποία - εκτός απ' την ηγεσία του υπουργείου Υγείας - συμμετείχαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Θ. Αμπατζόγλου ως εκπρόσωπος του υπουργείου Απασχόλησης, ο βουλευτής του ΣΥΝ Θ. Λεβέντης, εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, της ΓΣΕΕ, των εμπλεκομένων με το φάρμακο φορέων, καθώς και εμπειρογνώμονες.

Ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης ζήτησε πολιτικές - και όχι τεχνοκρατικές - παρατηρήσεις επί του σχεδίου που έδωσε στη δημοσιότητα στις 22.11.2004, που μεταξύ των άλλων προβλέπει την κατάργηση της λίστας και την επιστροφή στα Ασφαλιστικά Ταμεία απ' τις φαρμακευτικές εταιρίες μέρους των κερδών τους. Ταυτόχρονα, όμως, με την κατάργηση της λίστας καθιερώνεται ατύπως μιαν άλλη «λίστα» - εκείνη των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), που θα τα πληρώνει εξ ολοκλήρου απ' την τσέπη του ο ασφαλισμένος.

Ο Ν. Κακλαμάνης είπε ότι «στόχος είναι μια σταθερή φαρμακευτική πολιτική με ορίζοντα πενταετίας». Ετσι, σύμφωνα με τον υπουργό, «μέχρι το Φεβρουάριο του 2005 προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί και η τυπική διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου για τη νέα φαρμακευτική πολιτική από τη Βουλή, με καταληκτική ημερομηνία του διαλόγου τη 15.1.2005».

Οι τοποθετήσεις των ηγεσιών των συναρμόδιων υπουργείων συνοδεύτηκαν από υποσχέσεις για «φτηνό φάρμακο» στους ασθενείς και - ταυτόχρονα - «ενίσχυση της ντόπιας φαρμακοβιομηχανίας». Μάλιστα ο Γ. Παπαθανασίου μίλησε και για «μείωση της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης» για να διαψευστεί λίγο αργότερα από το ίδιο βήμα απ' τον υφυπουργό Υγείας Θ. Γιαννόπουλο, ο οποίος είπε ότι όποιος υποστηρίζει αυτή την άποψη «είναι άσχετος». Τη «χρυσή τομή» έδωσε το υπουργείο Υγείας, που σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο Γ. Παπαθανασίου μίλησε για «συγκράτηση των φαρμακευτικών δαπανών».

Ο Ν. Κακλαμάνης επισήμανε πως η ένταξη των φαρμάκων που σήμερα είναι εκτός λίστας θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φλεβάρη του 2005.

Από κει και πέρα η συζήτηση υποτάχτηκε στο συναινετικό πνεύμα καθώς οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων αποδέχτηκαν σχεδόν στο σύνολό του το σχέδιο για τη φαρμακευτική πολιτική μιλώντας για «ρύθμιση της αγοράς», ενώ οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων και των εμπόρων του φαρμάκων περισσότερο νοιάστηκαν για το μερίδιο που τους αναλογεί απ' την πίτα.

Στη χτεσινή συνάντηση εργασίας παρουσιάστηκε ένας συγκεκριμένος τρόπος υπολογισμού των επιστροφών στα ταμεία -που ζήτησαν οι φαρμακοβιομήχανοι που αξίωσαν και περιγραφή του τεχνοκρατικού τρόπου. Απ' το αδιέξοδο τους έβγαλε ο υφυπουργός Υγείας Θ. Γιαννόπουλος, λέγοντας ότι αυτή η επιστροφή μπορεί να γίνει με την επένδυση στην εκπαίδευση των γιατρών, που αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να κάνει η πολιτεία!