ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΑΜΙΑΝΤΟ
Συναίνεση στην κυβερνητική αναδίπλωση

Την απόφαση καταγγέλλουν η Ενιαία Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση, η Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Κίνηση και η Αριστερή Αγωνιστική Κίνηση

Σάββατο 18 Δεκέμβρη 2004

Eurokinissi

Μια γενική άποψη του Θριάσιου
Συναίνεση στην αναδίπλωση της κυβέρνησης για τη μεταφορά των πλακών αμιάντου απ' το Θριάσιο νοσοκομείο αποτελεί η απόφαση της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου των εργαζομένων να ακυρώσει την προγραμματισμένη για χτες συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, για να απαιτήσουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης του καρκινογόνου υλικού. Η απόφαση για τη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας είχε παρθεί απ' τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων πριν την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας Ν. Κακλαμάνη απ' το βήμα της Βουλής (10/12/2004) ότι θα διαθέσει 1,5 δισ. δραχμές για τη μεταφορά στο εξωτερικό και την ταφή των πλακών του αμιάντου.

Τέσσερις μέρες αργότερα (14.12.2004), το υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα κάποιων ερευνών για το θέμα που τα συνόδευσε με δήλωση του Ν. Κακλαμάνη, στην οποία, αφού προέτασσε την ακινδυνότητα του συγκεκριμένου τύπου του αμίαντου, επαναλάμβανε τα περί αντικατάστασης χωρίς να αναφέρει χρονοδιάγραμμα, όπως ζητούν οι εργαζόμενοι, αλλά και το κόστος μεταφοράς.

Προχτές, παραμονή δηλαδή της κινητοποίησης, συνεδρίασε το ΔΣ και η πλειοψηφούσα παράταξη Δημιουργική Κίνηση Εργαζομένων (ΔΚΕ) -κατέχει 8 απ' τις 11 έδρες - θεώρησε ως δεσμευτικό και με χρονοδιάγραμμα τις δηλώσεις και την ανακοίνωση του Κακλαμάνη. Στην πρόταση αυτή αντέδρασαν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων Ενιαία Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση (ΕΣΑΚ) και Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Κίνηση (ΑΣΚ), τονίζοντας ότι η κινητοποίηση θα ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για να υπάρξει γραπτή δέσμευση για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και χρηματοδότηση για την ολική απομάκρυνση του αμιάντου, αλλά και για τη λήψη πρόσθετων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Οι σύμβουλοι της ΔΚΕ επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τη ΔΑΚΕ - ο σύμβουλός της απουσίαζε απ' τη συνεδρίαση - και ανέστειλαν την κινητοποίηση.

Απ' τη συνεδρίαση του ΔΣ του σωματείου αποχώρησαν οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ και της ΑΣΚ, καταγγέλλοντας την παραβίαση των δημοκρατικών διαδικασιών. Η απόφαση για αναστολή ή όχι έπρεπε να παρθεί επίσης από Γενική Συνέλευση.

Η ΕΣΑΚ, η ΑΣΚ και η Αριστερή Αγωνιστική Κίνηση, με κοινή ανακοίνωσή τους, καταγγέλλουν την απόφαση αναστολής και τονίζουν: «Θεωρούμε ότι η κίνηση αυτή της ΔΚΕ είναι συνέχεια της τακτικής συναίνεσης και υποταγής στις εκάστοτε κυβερνήσεις και διεκδικήσεις του νοσοκομείου, που ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να διστάζει να παραβιάζει τις δημοκρατικές διαδικασίες και να εγκαταλείπει την υπεράσπιση των εργαζομένων».

Τέλος, οι τρεις παρατάξεις καλούν τους εργαζόμενους να καταδικάσουν με κάθε δυνατό τρόπο την τακτική της πλειοψηφούσας παράταξης και να πάρουν στα δικά τους χέρια την υπόθεση της προστασίας της υγείας τους.