ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Σκόνη και θρύψαλα» αμερικανική βάση στη Μοσούλη
Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2004

Associated Press

Στρατιώτες των κατοχικών δυνάμεων θρηνούν πάνω από το πτώμα συναδέλφου τους στη Μοσούλη
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΟΥΛΗ.-

Σειρά σημαντικών εξελίξεων σημάδεψε τη χθεσινή ημέρα στο Ιράκ, μέσα σε διάστημα ελάχιστων ωρών. Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού στη Βαγδάτη επισκιάστηκε από την πολύνεκρη επίθεση, που συγκλόνισε την αμερικανική βάση «αλ Γκαζλάνι» στη Μοσούλη. Στο περιθώριο της ειδησεογραφίας, θα μπορούσε κανείς να πει ότι πέρασε, εξαιτίας της επίθεσης, και η απελευθέρωση των 2 Γάλλων δημοσιογράφων, που κρατούνταν όμηροι από την οργάνωση «Ισλαμικός Στρατός Σωτηρίας» τους τελευταίους 4 μήνες. Η απελευθέρωσή τους επιβεβαιώθηκε από τον Γάλλο πρωθυπουργό και οι Ζορζ Μαλμπρινό και Κριστιάν Σεσνό βρίσκονταν, από χθες βράδυ, στη γαλλική πρεσβεία στη Βαγδάτη.

Η τραπεζαρία της βάσης «αλ Γκαζλάνι» ήταν ο στόχος της επίθεσης, που προκάλεσε κραδασμούς σχεδόν σε ολόκληρη την πόλη της Μοσούλης, νωρίς χθες το απόγευμα. Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι η επίθεση έγινε με πυραύλους και ρουκέτες και έπληξε το μοναδικό «τρωτό» σημείο του στρατοπέδου, που δεν ήταν άλλο από την οροφή της τραπεζαρίας, καθώς όλοι οι τοίχοι των εγκαταστάσεων είναι «θωρακισμένοι». Αντίθετη είναι η εκδοχή της ισλαμιστικής οργάνωσης «Ανσάρ αλ Σούνα», που ανέλαβε, με ανακοίνωσή της στο Διαδίκτυο, την ευθύνη της επίθεσης. Η οργάνωση υποστηρίζει ότι επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας.

Ο πρώτος επίσημος απολογισμός καταμετρά 22 νεκρούς και περισσότερους από 50 τραυματίες. Μεταξύ των θυμάτων, συγκαταλέγονται Αμερικανοί στρατιώτες και αξιωματικοί, μέλη ιδιωτικών εταιριών ασφαλείας, αλλά και Ιρακινοί που συνεργάζονται με τους Αμερικανούς. Οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών να αυξηθεί τις επόμενες ώρες, καθώς το πλήγμα ήταν ισχυρότατο.

Η ατμόσφαιρα στη Μοσούλη δεν είναι διόλου ήρεμη τον τελευταίο καιρό, αν και στην αρχή της κατοχής θεωρούνταν από τις «φιλικότερες» προς τους Αμερικανούς πόλεις. Ολες τις τελευταίες εβδομάδες, σκληρές μάχες σημειώνονται μεταξύ αμερικανικών στρατευμάτων και ανταρτών από συνοικία σε συνοικία, ιδιαίτερα μετά τις επιχειρήσεις που εξαπέλυσαν οι αντάρτες, στα τέλη Νοέμβρη, και οδήγησαν σε αποχώρηση της ιρακινής αστυνομίας και του στρατού από την πόλη.

Νωρίτερα, χθες, στο κέντρο της Μοσούλης, χιλιάδες κάτοικοι, κυρίως νέοι, διαδήλωσαν κατά των αμερικανικών στρατευμάτων, ζητώντας να σταματήσουν οι έλεγχοι στα σπίτια και στα τεμένη. Την ίδια, περίπου, ώρα, αντάρτες επιτέθηκαν κατά αστυνομικού τμήματος συνοικίας της πόλης, χωρίς, όμως, να αναφερθεί αν υπήρξαν θύματα.

Σαμποτάζ και αεροπορικές επιδρομές

Δύο πετρελαιαγωγοί τινάχτηκαν, χθες το πρωί, στον αέρα από βόμβες που είχαν τοποθετήσει αντάρτες. Η νέα δολιοφθορά έγινε στην περιοχή του Μπαϊτζί, από όπου περνά και ο πετρελαιαγωγός Κιρκούκ - Τσεϊχάν. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν είχαν καταφέρει μέχρι χθες βράδυ να σβήσουν τη φωτιά που ξέσπασε, ενώ η ροή πετρελαίου διεκόπη και πάλι, λίγες μόνον ώρες μετά την αποκατάστασή της, αφού στον ίδιο πετρελαιαγωγό, σε άλλο σημείο, είχε σημειωθεί δολιοφθορά και το Σαββατοκύριακο.

Στο μεταξύ, νοσοκομειακές πηγές της πόλης Χιτ υποστήριζαν, χθες, ότι τουλάχιστον 6 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των ολονύκτιων αεροπορικών επιδρομών που εξαπέλυσαν οι κατοχικές δυνάμεις. Η πόλη Χιτ θεωρείται προπύργιο των σουνιτών ανταρτών και τις τελευταίες ημέρες οι κατοχικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει, παρά τις συνεχιζόμενες μάχες, να περιορίσουν τη δράση τους. Τέλος, από βομβιστική επίθεση κοντά στο Κιρκούκ, τραυματίστηκαν 5 Αμερικανοί στρατιώτες και 1 Ιρακινός πολίτης.

«Θα νικήσουμε»

Συνάντηση με τον δοτό Ιρακινό πρωθυπουργό Ιγιάντ Αλάουι, αλλά και με Αμερικανούς και Βρετανούς αξιωματούχους είχε, χθες, ο Βρετανός πρωθυπουργός, που έφθασε στη Βαγδάτη, πραγματοποιώντας μια επίσκεψη που δεν είχε ανακοινωθεί στα ΜΜΕ για «λόγους ασφαλείας». Ο Τόνι Μπλερ, που είναι ο πρώτος Βρετανός πρωθυπουργός μετά τον Ουίνστον Τσόρτσιλ που πατά το πόδι του στην ιρακινή πρωτεύουσα, μετέβη με ελικόπτερο στην έδρα των κατοχικών δυνάμεων στην «Πράσινη Ζώνη» και επισκέφθηκε και τη Βασόρα.

Ο Μπλερ, κατά τη διάρκεια σύντομης συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε από κοινού με τον Αλάουι, εκτίμησε ότι «η βία θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί από τα απομεινάρια του προηγούμενου καθεστώτος και τους τρομοκράτες, οι οποίοι προσπαθούν να εμποδίσουν τη μετάβαση προς την ελευθερία και τη δημοκρατία, αλλά τελικά θα νικηθούν». Ο Μπλερ, που συναντήθηκε και με μέλη της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής του Ιράκ, τους οποίους χαρακτήρισε «ήρωες», εξέφρασε την ελπίδα η συμμετοχή στις εκλογές να είναι «μαζική».

Πεπεισμένος ότι «η βία δεν πρόκειται να προκαλέσει εκτροχιασμό από τη διαδικασία εκδημοκρατισμού της χώρας», εμφανίστηκε και ο Λευκός Οίκος, με σχόλιό του αμέσως μετά την επίθεση στη Μοσούλη.