«Εγχειρίδιο» περί αρχαίας γλυπτικής
Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2004

Δεν υπάρχει ελληνικό μουσείο -κρατικό ή μη- που να έχει επιδείξει τόσο μεγάλο και συστηματικό μελετητικό σεβασμό απέναντι στα κειμήλιά του, όσο το Μουσείο Μπενάκη. Πολλές από τις πολυποίκιλες συλλογές του έχουν ήδη μελετηθεί διεξοδικά, καταγραφεί πλήρως και δημοσιευτεί από επιστήμονες ειδικευμένους στο εκάστοτε μελετητικό αντικείμενο. Μια ακόμη, σπουδαία συλλογή του Μουσείου Μπενάκη μελετήθηκε και είδε το φως της δημοσιότητας, με την προχτεσινή παρουσίαση από το μουσείο και τις εκδόσεις «Μέλισσα» του τόμου «ΕΛΛΗΝΙΚΗ και ΡΩΜΑΪΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ (από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη)», με πρόλογο του Αγγελου Δεληβοριά, επιμέλεια Σταύρου Βλίζου και εξαιρετικές φωτογραφίες Στέλιου Σκοπελίτη.

Πριν τριάντα χρόνια, με την ανάληψη της διεύθυνσης του Μουσείου Μπενάκη, ο Αγγελος Δεληβοριάς (ο πλέον ειδικός στην αρχαία κλασική γλυπτική) άρχισε να συγκροτεί αυτή τη συλλογή, η οποία καθώς σταδιακά πλουτιζόταν ωθούσε σε μελέτη και επιμέρους δημοσιεύσεις. Τα τελευταία χρόνια, όμως, ο εμπλουτισμός της με πολλές δωρεές επέβαλε μια συνολική δημοσίευσή της. Ετσι το Μουσείο ανέθεσε σε 29 πανεπιστημιακούς καθηγητές και ερευνητές τη μελέτη των γλυπτών και τη συγγραφή των κειμένων του τόμου. Τα κείμενα, με λεπτομερείς περιγραφές των κειμηλίων, σχολιασμό της τεχνοτροπίας τους, χρονολόγησή τους, παράθεση βιβλιογραφίας και διαφόρων γνωστικών πληροφοριών, συνθέτουν ένα «εγχειρίδιο» για την ιστορία της ελληνικής και ρωμαϊκής γλυπτικής και τη δυνατότητα ενός «διαλόγου» των ειδικών για μια νέα ερμηνευτική προσέγγιση των εκφράσεων και ειδών της αρχαίας γλυπτικής.

Το βιβλίο συγκροτείται με τις εξής ενότητες - περιόδους: Προϊστορική περίοδος, αρχαϊκή, κλασική, ελληνιστική, ρωμαϊκή, ενώ σε ειδικό παράρτημα αναλύονται τα σωζόμενα ίχνη του γραπτού διακόσμου των γλυπτών.