ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ασυλο-στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών
Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2004

Την προσπάθεια της ΕΕ να επαναφέρει το σενάριο για δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών εκτός ΕΕ, κατήγγειλε το ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, όπου συζητήθηκε έκθεση με θέμα «περί της οργανωμένης εισόδου στην ΕΕ, ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας και ενίσχυσης της δυνατότητας προστασίας των χωρών καταγωγής». Μιλώντας εκ μέρους της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Τούσας ανέφερε τα εξής:

«Η ΕΕ θέλει να απομακρύνει με κάθε τρόπο από την επικράτειά της τα θύματα της πολιτικής των επεμβάσεων που ακολουθεί μαζί με τις ΗΠΑ σε μια σειρά χώρες.

Δεν έφταναν τα αντιπροσφυγικά νομοθετικά μέτρα, τα απάνθρωπα ποσοστά - ρεκόρ απόρριψης αιτήσεων ασύλου, οι μεσαιωνικές συνθήκες διαβίωσης στα Κέντρα Μεταναστών. Τώρα επιχειρείται να κρατηθούν εκτός ΕΕ όσοι ζητούν άσυλο ή διεθνή προστασία. Γίνονται δεκτοί μόνο όσοι "εύτακτα και οργανωμένα" κριθούν απαραίτητοι στο βωμό της "ανταγωνιστικότητας" των ευρωμονοπωλίων.

Τα κείμενα, πίσω από το βαρύγδουπο τίτλο τους, επιχειρούν να κρύψουν την πραγματική τους πρόθεση, που είναι η επαναφορά της ιδέας για δημιουργία στρατοπέδων μεταναστών σε τρίτες χώρες, εκτός της ΕΕ. Συγκεκριμένα:

Η πρόταση για ένα "πανευρωπαϊκό σύστημα επανεγκατάστασης" είναι μανδύας για να αρχίσει να δέχεται η κοινή γνώμη τη δημιουργία αυτών των στρατοπέδων. Με τις "διαδικασίες προστατευόμενης εισόδου", τελικά προωθείται η μη-είσοδος, αφού η αίτηση χορήγησης ασύλου θα συμπληρώνεται σε χώρα εκτός ΕΕ. Στο πλαίσιο "επιμερισμού ευθυνών" μεταξύ ΕΕ - τρίτων χωρών, μετακυλίεται σ' αυτές το βάρος κράτησης των μεταναστών μέχρι να έρθει και τυπικά η απόφαση απέλασης, που αποτελεί τον κανόνα. Επικροτούνται οι εκβιαστικές ρήτρες επανεισδοχής στις συμφωνίες με τρίτες χώρες. Οχι μόνο δεν υπάρχει λέξη για τις αιτίες που προκαλούν τα κύματα των προσφύγων, αλλά επιπλέον επικροτείται μια ΚΕΠΑΑ που "θα ασχοληθεί ακόμη περισσότερο με την πρόληψη συγκρούσεων", δηλαδή που θα ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά, που έχει ανάψει ο ιμπεριαλισμός.

Τα κείμενα, αν και επικαλούνται με περισσή υποκρισία τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην πραγματικότητα προτείνουν ή αποδέχονται πολιτικές που τα παραβιάζουν κατάφωρα. Για τους λόγους αυτούς, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δε θα τα ψηφίσει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατεπείγουσα επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2023-06-15 00:00:00.0)
Στη σύγκρουση με τις αποφάσεις ΕΕ - κυβέρνησης βρίσκεται η διέξοδος για το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα (2021-11-02 00:00:00.0)
«Μπλε κάρτα» της ΕΕ: Αγρια εκμετάλλευση προσφύγων και μεταναστών (2021-09-17 00:00:00.0)
Καμία φυλακή προσφύγων και μεταναστών, ούτε στον Εβρο ούτε πουθενά! (2021-03-03 00:00:00.0)
Tο νέο Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο οδηγεί σε νέες Μόριες (2020-09-25 00:00:00.0)
Κατασταλτικός κλοιός σε βάρος μεταναστών και προσφύγων (2011-01-09 00:00:00.0)