ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
«Φταίει ο μεταλλεργάτης»!

Προκλητική απάντηση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας στο διάβημα συνδικαλιστών για το ατύχημα. Καθολική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία στη ΝΑΥΣΙ

 

Παρασκευή 12 Μάη 2000

Την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων για το νέο εργατικό ατύχημα, που συνέβη στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, προχτές το μεσημέρι, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ο Χιλιανός μεταλλεργάτης Αγγελος Μαρκές 44 ετών, καθώς και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αύξηση της απασχόλησης, απαίτησαν χτες εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσή κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας. Η συνάντηση με τον υπουργό έγινε στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας στο ναυπηγείο της ΝΑΥΣΙ, που κήρυξε το Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, μετά το ατύχημα στο χώρο και στην οποία ήταν καθολική η συμμετοχή των εργαζομένων.

Να επιρρίψει τις ευθύνες για το ατύχημα στον ίδιο τον εργαζόμενο, επιχείρησε ο υπουργός, αλλά και στο Συνδικάτο, επειδή, όπως προκλητικά ισχυρίστηκε, «τους αφήνει να δουλεύουν» σε άσχημες συνθήκες εργασίας!!! Επίσης, δήλωσε πως δεν πρόκειται να κάνει καμιά παρέμβαση για την ενεργοποίηση του διυπουργικού οργάνου και για την προώθηση μέτρων ανάπτυξης της Ζώνης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «την ευθύνη για το διυπουργικό έχει ο Κ. Λαλιώτης που εκλέχθηκε στη Β` Πειραιά»!

Οπως τονίζουν, σε κοινή τους ανακοίνωση, το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, η Ενωση Μετάλλου Σαλαμίνας και το Σωματείο Αμμοβολιστών - Καθαριστών στη συνάντηση απαίτησαν από τον υπουργό να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων. Να παρέμβει η κυβέρνηση και με νομοθετική ρύθμιση να γίνουν πιο αυστηρές οι ποινές σε όσους εργοδότες δεν τηρούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Να υπάρξει πολιτική ουσιαστικής κάλυψης - επιδότησης των ανέργων, ώστε να μην οδηγούνται, κάτω από την πίεση και τις ανάγκες της ζωής, «σαν πρόβατα επί σφαγή». Να εκδοθούν άμεσα τα Προεδρικά Διατάγματα και να γίνει εκκαθάριση του μητρώου των ναυπηγοεπισκευαστικών επιχειρήσεων. Να υπάρξει πολιτική αύξησης της απασχόλησης και το διυπουργικό όργανο μαζί με την κυβέρνηση να ασχοληθούν με τα προβλήματα στη Ζώνη, που είναι κατ' επέκταση και προβλήματα σχεδόν όλου του Πειραιά.

«Οι εργαζόμενοι στη Ζώνη - καταλήγει η ανακοίνωση - αντιμετωπίζουν προβλήματα και για την επίλυσή τους ξέρουν να αγωνίζονται και να επιβάλλουν λύσεις. Γι' αυτό καλό θα είναι να συνειδητοποιήσει ο υπουργός ότι μπορεί να είναι φτωχοί με 50 - 60 μεροκάματα το χρόνο. Μπορεί η επιβίωση της οικογένειας να είναι καθημερινό άγχος και βραχνάς, αλλά το "σήκω - κάτσε" ή το "σκάσε και ψόφα" δεν το σηκώνει το πετσί τους και κατ' επέκταση δε θα ανεχτούν ποτέ να εκσυγχρονιστούν, δηλαδή να τους τρομοκρατούν για ένα ξεροκόμματο ψωμί».