ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Στο σφυρί» δημόσια περιουσία
Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2004

«Στο σφυρί» βγάζει δημοτική περιουσία ο Δήμος Θεσσαλονίκης με πρόσχημα την ...αξιοποίησή της! Σταθερά προσηλωμένος στην πολιτική μετατροπής της Αυτοδιοίκησης σε Ανώνυμη Εταιρία και με την πρόφαση του μικρότερου κόστους, προσκαλεί τους εργολάβους σε μεγάλο φαγοπότι.

Συγκεκριμένα, στις αρχές Δεκέμβρη, προκήρυξε διαγωνισμό για την οικοδόμηση 12 οικοπέδων στην Ανατολική και τη Δυτική Θεσσαλονίκη. Στόχος της Διοίκησης του Δήμου είναι να δώσει τα οικόπεδα προς οικοδόμηση με 50% αντιπαροχή. Ενδιαφέρον φέρεται να εκδήλωσαν τουλάχιστον 60 κατασκευαστικές εταιρίες και κοινοπραξίες τεχνικών έργων. Οι συμβάσεις με τους αναδόχους αναμένεται να υπογραφούν μέχρι τον Μάρτη του 2005.

Γνωρίζοντας προφανώς πως δύσκολα θα καταφέρει να εξασφαλίσει το στόχο του 50% της αντιπαροχής, η Διοίκηση του Δήμου είναι διαθέσιμη για επιπλέον εκπτώσεις. Θέτει ως ελάχιστη προϋπόθεση την εξασφάλιση ενός οκτώροφου πάρκινγκ, ενός εφτώροφου κτιρίου με γραφεία και τριών πενταώροφων οικοδομών, για τη στέγαση υπηρεσιών, ΚΑΠΗ, βρεφονηπιακών σταθμών, βιβλιοθηκών, κλπ.

Το επόμενο διάστημα, αναμένεται να βγουν «στο σφυρί» τουλάχιστον άλλα 12 οικόπεδα, με την ίδια μέθοδο, ενώ δεν αποκλείεται ίδια να είναι η τύχη και των δεκάδων άλλων οικοπέδων που έχει στην ιδιοκτησία του ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Με την πολιτική εκποίησης, διαφώνησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα». Γι' αυτό το λόγο, οι εκπρόσωποί της αποχώρησαν από την αρμόδια Επιτροπή Διαχείρισης και Εκμετάλλευσης της δημοτικής περιουσίας. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης, Αγάπιος Σαχίνης, «η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τη δυνατότητα με τις τεχνικές υπηρεσίες της και το υπόλοιπο προσωπικό που διαθέτει να αξιοποιήσει την περιουσία της, να δημιουργήσει τις αναγκαίες υποδομές. Εχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και να αξιοποιήσει εξ ολοκλήρου σε όφελος των δημοτών τα δημοτικά ακίνητα. Αντί αυτού, η διοίκηση του Δήμου επιλέγει να λειτουργήσει ως μεσίτης».