ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ «ΔΙΧΩΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ» ΣΤΗ ΝΑ ΑΣΙΑ
Σεισμός και τσουνάμι «κατάπιαν» δεκάδες χιλιάδες ζωές
Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2004

Associated Press

Ανείπωτος ο πόνος για τα χιλιάδες θύματα
ΤΖΑΚΑΡΤΑ-ΚΟΛΟΜΠΟ-ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ- ΜΠΑΝΓΚΟΚ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Σωστικά συνεργεία και επιζώντες έδιναν μάχη χτες με τα συντρίμμια και το χρόνο σε πολλές χώρες της Νότιας Ασίας, μετά την τεράστια καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός των 8,9 βαθμών (κατά τους Αμερικανούς, 9 βαθμών) της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στην Ινδονησία, ακολουθούμενος από γιγάντια παλιρροϊκά κύματα τα οποία έπληξαν τις ακτές πολλών άλλων χωρών της Ασίας και έφθασαν έως την Αφρική. Ο σεισμός και το τσουνάμι κυριολεκτικά κατάπιαν ολόκληρες πόλεις, αφήνοντας πίσω τους, σύμφωνα με τον συγκεντρωτικό απολογισμό που δινόταν έως χτες βράδυ και ήταν κάθε άλλο παρά ο τελικός, 23.500 νεκρούς. Ανταποκριτές μετέδιδαν πως οι αρχές των χωρών που επλήγησαν έθαβαν τους νεκρούς σε μαζικούς τάφους την ίδια ώρα που αναζητούσαν τους αγνοούμενους.

Η έκταση των ζημιών δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί στις περιοχές που έπληξαν ο σεισμός και τα παλιρροϊκά κύματα. Οι χώρες που πλήρωσαν το βαρύτερο φόρο αίματος είναι η Σρι Λάνκα, η Ινδία, η Ινδονησία και η Ταϊλάνδη, ενώ και άλλες χώρες, οι Μαλδίβες, η Μαλαισία, η Μπούρμα, η Σομαλία (!) και το Μπανγκλαντές υπέστησαν επίσης ανθρώπινες απώλειες και καταστροφές. Διεθνείς οργανώσεις βοήθειας προειδοποιούσαν χτες για τον κίνδυνο ξεσπάσματος επιδημιών στη ζώνη της καταστροφής, καθώς οι επιζώντες δε διαθέτουν καθαρό νερό και μέσα απολύμανσης. Ο Γιαν Εγκελαντ, συντονιστής του ΟΗΕ για την παροχή βοήθειας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, είπε μιλώντας στο CNN ότι «αυτή μπορεί να αποδειχθεί η χειρότερη φυσική καταστροφή στην πρόσφατη ιστορία διότι έπληξε τόσες πολλές πυκνοκατοικημένες παράκτιες περιοχές... τόσες πολλές ευάλωτες κοινότητες».


Associated Press

Ο (προσωρινός, δυστυχώς...) απολογισμός των αρχών στις χώρες που επλήγησαν είχε ως εξής μέχρι χτες το βράδυ: Στη Σρι Λάνκα, 13.000 νεκροί, στην Ινδία 7.000, στην Ινδονησία 4.500 με αξιωματούχους να προβλέπουν ότι θα φθάσουν τους 20.000, στην Ταϊλάνδη 866, στις Μαλδίβες 52 (120 μαζί με τους αγνοούμενους), στη Μαλαισία 44, στην Μπούρμα 30, στο Μπανγκλαντές 2, ενώ στη Σομαλία, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, εκπρόσωπος του Προέδρου μίλησε για «εκατοντάδες νεκρούς στα παράλια».

Εκκλήσεις, και υποσχέσεις, βοήθειας

Ο αντιπρόεδρος της Ινδονησίας, Γιουσούφ Κάλα, κάλεσε επισκεπτόμενος τον τόπο της καταστροφής για άμεση αποστολή βοήθειας τους διεθνείς οργανισμούς. Ο απολογισμός στο Ατσέι, δήλωσε, μπορεί να εκτοξευτεί σε πάνω από 20.000 θύματα. «Τα πράγματα είναι πολύ, πολύ άσχημα... χρειαζόμαστε βοήθεια γρήγορα», είπε. Η Πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Τσαντρίκα Καμαρατούνγκα, έκανε λόγο για «τεράστιας κλίμακας τραγωδία στη Σρι Λάνκα», η οποία «ποτέ στη γνωστή ιστορία της δεν είχε πληγεί από σεισμούς και παλιρροϊκά κύματα». Ανάμεσα στους οργανισμούς και στις χώρες που υποσχέθηκαν και έστελναν χρηματική και υλική βοήθεια, είναι ο Ερυθρός Σταυρός, η ΕΕ, η Αυστραλία, η Ρωσία, η Γερμανία, η Γαλλία, κ.ά. Οι ώρες είναι τραγικές, αλλά δεν μπορεί κανείς να μη σημειώσει την ανθρωποφάγα κυνική στάση οργανισμών όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, που υπόσχονταν «οποιαδήποτε βοήθεια μπορούν να προσφέρουν», εννοώντας την παροχή δανείων...


Associated Press

Ο σεισμός της Ινδονησίας υπήρξε ο πέμπτος ισχυρότερος από το 1900, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες. Κατά σειρά μεγέθους και κατά την καταλογοποίηση του BBC, οι πέντε ισχυρότεροι έχουν σημειωθεί: Στη Χιλή το Μάη του 1960, 9,5 Ρίχτερ, στην Αλάσκα το 1964, 9,2 Ρίχτερ, και πάλι στην Αλάσκα το 1957, 9,1 Ρίχτερ, αυτός στην Καμτσάτκα της Ρωσίας το 1952, 9 Ρίχτερ, και ο προχτεσινός στην Ινδονησία, μεγέθους 8,9 Ρίχτερ.

Δεν υπήρξε «καμία προειδοποίηση»

Το πιο εκπληκτικό σχετικά με την τεράστια καταστροφή είναι ότι δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση στις περιοχές που επλήγησαν από το παλιρροϊκό κύμα σχεδόν δυόμισι ώρες μετά το σεισμό: Ειδικά στη Σρι Λάνκα, όπου πολλοί εκδήλωναν οργή και δυσπιστία για το ότι δεν ειδοποιήθηκαν από τις αρχές. Μιλώντας στο κανάλι 4 του BBC η Πρόεδρος Καμαρατούνγκα ομολόγησε ότι «ήμασταν μάλλον πολύ χαλαροί όσον αφορά στο τσουνάμι... (διότι) δεν είχε ποτέ ξανασυμβεί κάτι τέτοιο»! Η Σρι Λάνκα είναι αυτή με το χειρότερο μέχρι στιγμής απολογισμό, με 11.500-12.000 νεκρούς, δεκάδες χιλιάδες αγνοούμενους, σχεδόν 1 εκατομμύριο εκτοπισμένους, ολόκληρες πόλεις να έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια και την κυβέρνηση να κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 20.000 στρατιώτες και άνδρες του ναυτικού έκαναν απέλπιδες προσπάθειες για την εξεύρεση επιζώντων. Στην Ταϊλάνδη, όπου οι τουριστικοί παράδεισοι μετατράπηκαν σε υδάτινη κόλαση, η χειρότερα πληγείσα περιοχή ήταν αυτή της νήσου Πουκέ, όπου «δεν έμεινε όρθιο παρά μόνο ένα κτίριο», σύμφωνα με έναν ανταποκριτή. Ανάμεσα στους εκατοντάδες νεκρούς, πολλοί ήταν ανυποψίαστοι τουρίστες και ψαράδες που βρίσκονταν στ' ανοιχτά.


Associated Press

Ο σεισμός της Κυριακής όμως έπληξε περισσότερο από όλες τις χώρες την Ινδονησία, που βρισκόταν στο επίκεντρο. Ολόκληρες πόλεις και χωριά στην επαρχία Ατσέι στη Βόρεια Σουμάτρα εξαφανίστηκαν.

Οι μετασεισμοί συνεχίζονταν: 29 δονήσεις πάνω από τους 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ορισμένοι ακόμη και της τάξης των 7 Ρίχτερ, είχαν καταγραφεί από τους σεισμολόγους.

Στέλεχος του ΟΗΕ έκανε λόγο για «πρόκληση δίχως προηγούμενο» μιλώντας για τις προσπάθειες παροχής βοήθειας στους πληγέντες.