ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ
Στο βωμό επιχειρηματικών συμφερόντων
Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2004

Στην Κυψέλη, στην πιο πυκνοδομημένη περιοχή της Αθήνας - ίσως και της Ευρώπης - με το λιγότερο πράσινο ανά κάτοικο, αντί άλλου έργου «ανάσας», η Δημοτική Αρχή δρομολογεί, για την εξυπηρέτηση, προφανώς, κάποιων μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, την κατεδάφιση της ιστορικής Δημοτικής Αγοράς και το «φύτεμα» στη θέση της ενός τριώροφου κτιρίου εμπορικών και άλλων χρήσεων, σε συνδυασμό με υπόγειο γκαράζ εκατοντάδων θέσεων!

Τις επόμενες μέρες πρόκειται μάλιστα να δημοσιευτεί και επίσημα η προκήρυξη της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την εκπόνηση της μελέτης με τίτλο «Τεχνική - Οικονομοτεχνική και Κυκλοφοριακή μελέτη αξιοποίησης της Αγοράς της Κυψέλης», κόστους 94.400 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ, με στόχο τα έργα να ξεκινήσουν κιόλας μέσα στο 2005.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, το κτίριο θα πρέπει να έχει μέγιστο ύψος 9 μέτρα, ενώ θα διατηρηθεί ο υφιστάμενος όγκος. Παράλληλα σημαντικό στοιχείο της μελέτης θα είναι η ανάλυση της οικονομικής και κοινωνικής αξίας των εναλλακτικών λύσεων, ειδικότερα σχετικά με τις χρήσεις και το είδος της αξιοποίησης της ανωδομής του κτιρίου.

Οπως επισημαίνεται υποκριτικά στο προοίμιο της προκήρυξης, στόχος δεν είναι η κερδοσκοπία, όμως προχωρώντας παραπέρα στην περιγραφή των υπηρεσιών που ζητά από το μελετητή, βασικό στοιχείο αποτελεί η πρόταση για το χρηματοδοτικό σχήμα επένδυσης, συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας εξεύρεσης επενδυτών για συγχρηματοδότηση. Βεβαίως κανείς ιδιώτης επενδυτής δεν πρόκειται να βρεθεί και να μην έχει ως στόχο του το κέρδος, επομένως τα περί δήθεν χαμηλού αντιτίμου για τη στάθμευση των ΙΧ στο υπόγειο γκαράζ που θα κατασκευαστεί δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά «κενό γράμμα». Πρόκειται μάλλον για τέχνασμα, προκειμένου να «χρυσωθεί το χάπι», προς τους περιοίκους οι οποίοι θα δουν ξαφνικά μπροστά τους να υψώνεται άλλο ένα εμπορικό κέντρο, που θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη κυκλοφοριακή και περιβαλλοντική επιβάρυνση, από αυτή της ασφυξίας που βιώνουν σήμερα.

Η σκοπιμότητα του έργου να εξυπηρετήσει σχεδόν αποκλειστικά επιχειρηματικά συμφέροντα, προκύπτει και από το γεγονός ότι στοιχεία της μελέτης θα αποτελέσουν: Η έρευνα των τάσεων της αγοράς. Οι αξίες και οι αποδόσεις ακινήτων. Η μελέτη σκοπιμότητας για την εγκατάσταση και εκμετάλλευση εμπορικών λειτουργιών παροχής υπηρεσιών στο υπόψη κτίριο...